Particuliere belegger bedreigd

‘VFB vernam uit goede bron dat de meerwaardebelasting op verkoop van aandelen door privépersonen, niet holdings, een feit wordt vanaf 1 maart of 1 juli. Tarieven : 33% voor minder dan 1 jaar, 25% van 1 tot 5 jaar en 16% voor meer dan 5 jaar. De particuliere belegger moet dus van de beurs weg. VFB kan niet geloven dat de N-VA, de OpenVLD en de CD&V dit kunnen aanvaarden.’

Zo staat het letterlijk op de website van de Vlaamse Federatie voor Beleggers (VFB).

Die – verwoestende – kogel is gelukkig nog niet helemaal door de kerk. Feit is wel dat de regering hier ernstig over denkt. Ze zou de redenering volgen: aandelen kopen om die op korte termijn opnieuw te verkopen, helpt de economie niet. Belasten dus, die handel. Dit is een grove denkfout.

Vincent Van Dessel, de voorzitter van de Brusselse beurs, zei het deze week nog tijdens zijn nieuwjaarsspeech: ‘Als kapitaal de brandstof is van de beurs, dan is speculatie het smeermiddel, de motorolie. Als er onvoldoende speculanten zijn, valt de motor stil. Het is van primordiaal belang voor onze KMO’s dat de speculanten, de traders, niet worden weggejaagd.’

Van Dessel preekt natuurlijk voor eigen kerk (en ik ook), maar hij heeft overschotten van gelijk. De beurs is een markt. Als iedereen enkel aandelen koopt voor de lange termijn, is er geen markt meer. Dan zou de beurs als financieringsmiddel haar rol niet kunnen spelen.

Bovendien worden kleine beleggers al flink belast in België. Voorstanders van vermogenswinstbelasting en/of speculatietaks verwijzen graag naar Nederland waar men inderdaad een belasting moet betalen bij verkoop van aandelen met winst. Maar dat is dan ook de enige belasting. Nederland kent bijvoorbeeld geen beurstaks, zoals België. Hier wordt 0,27% belasting geheven per transactie. En vergeet vooral de roerende voorheffing van 25% op dividenden niet.

Overigens, wat is ‘korte termijn’? Ook de echte langetermijnbelegger, die de aandelen minstens vijf jaar bijhoudt, slikt volgens dit bericht een fameuze taks.

Dit is ongelooflijk.

Daarom geloof ik voorlopig niet dat dit idee er door komt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt zei onlangs nog in de pers ‘Kleine belegger mag niet getroffen worden.’ Dit staat hier haaks op.

Bovendien zou de regering een variante van de wet Cooreman-De Clercq (foto Willy De Clercq) overwegen, fiscale stimuli om beleggingen in risicokapitaal aan te wakkeren. De regering leek stilaan te beseffen dat het betrekken van de spaarder bij de beurs enorm belangrijk is voor onze economie. Het weghouden van de doorsnee burger van de beurs heeft een destructieve impact op onze welvaart en gelijkheid. Met spaarboekjes valt immers niet meer te sparen, terwijl aandelen over de lange termijn wel degelijk een degelijk rendement bieden. Beleggen in aandelen is bovendien een rechtstreekse steun aan bedrijven die willen investeren, groeien en aanwerven. Een rechtstreekse steun aan de hele maatschappij, derhalve.

Waarom dus niet integendeel langetermijnbeleggingen in KMO’s aanmoedigen? Een fiscale gunst voor spaarders die bereid zijn hun spaargeld te investeren in KMO’s, bedrijven met bijvoorbeeld een beurswaarde van minder dan 1 miljard euro, op voorwaarde dat ze die 5 jaar lang houden?

Ik hoop en ik denk dat de Vlaamse regeringspartijen hier helder over nadenken. Dat ze de potentieel erg negatieve gevolgen van zo’n meerwaardebelasting + speculatietaks beseffen. En dat ze dat akelige idee verticaal zullen klasseren.

Posted on 23 januari 2015 at 18:10

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.