bedenkingen rond econocom

Econocom (uitgebreid besproken in MMM n°94) heeft een converteerbare obligatie uitgegeven. De obligatie loopt tot ten laatste 6 maart 2023 (er is voorzien dat Econocom vervroegd mag terugbetalen in maart 2021 indien de beurskoers tegen dan ruim boven 10,75€ ligt), heeft een jaarlijkse nominale coupon van 0,5% en een conversiekoers van 8,26 euro. Dat zijn aantrekkelijke voorwaarden.

Jammer genoeg niet voor ons. Econocom koos voor een private plaatsing, waar enkel institutionele beleggers (de grote professionele jongens en meisjes) konden op intekenen. Die procedure wordt nu bij zowat elke kapitaalverhoging gevolgd, dus ook van andere beursgenoteerde bedrijven. Vanuit het standpunt van de emittent is dat nog begrijpelijk: een publieke plaatsing (dus voor iedereen) vereist een enorme administratieve rompslomp en heel wat kostbare (en altijd risicovolle) tijd om alles door de officiële instanties goedgekeurd te krijgen.

Vanuit ons standpunt is dit ronduit onbillijk. Waarom mogen wij niet genieten van de interessante lokkertjes die een bedrijf bij zulke operaties traditioneel rondstrooit? Zelfs de kleine aandeelhouder die al eigenaar is van Econocom mag niet intekenen, en ziet zijn belang aldus verwateren: de toekomstige winsten van Econocom worden over meerdere aandelen verdeeld. De uitgifte bedraagt 200 miljoen €. Tegen de conversiekoers van 8,26€ is de maximaal mogelijke verwatering 9,9%.

De schuld ligt alweer bij de overheden die, zich verbergend achter de holle slogan ‘wij dienen onze burgers te beschermen’, een particulier belegger niet intelligent genoeg achten om oordeelkundig te oordelen of hij al dan niet op de aandelen intekent. Zelfs de mede-eigenaren van het bedrijf zelf zouden hiervoor te achterlijk zijn, en worden daarom dus van hogerhand achtergesteld.

De vraag die ons rest is: met deze nieuwe informatie, is het vandaag interessant om aan de huidige koers (zowat 6,3€) op de beurs het aandeel te kopen?

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar gezien de mooie staat van dienst in de voorbije tien jaar, verdient Econocom het voordeel van onze twijfel. Het bedrijf wil tegen 2022 een omzet van 4 miljard euro en vooral ook een bedrijfswinst van 300 miljoen halen. Dat laatste is beslist ambitieus, en het is logisch dat Econocom daarvoor die 200 miljoen euro extra goed zal kunnen gebruiken. Indien die investeringsvuurkracht kan worden omgezet in voldoende extra winst om de verwatering te compenseren, is deze operatie dus ook voor ons uiteindelijk positief.

Die kans is ons voldoende reëel. Na de mooie resultaten vorige week, is ook de kans dat Econocom terugkeert in Zanna’s tip20 toegenomen.

Posted on 2 maart 2018 at 10:59

Tags:

1 reactie

Comments (1)

  1. Hubert Zontrop

    2 maart 2018 at 15:17

    Eens te meer worden de voorkeursrechten of de belangen van de minderheidsaandeelhouder miskend, zoals onlangs ook bij Biocartis. Eerst goede resultaten en vooruitzichten bekend maken die de koers hoger duwen en dan daarna en zonder verwittiging uitpakken met nieuws dat de koers terug naar beneden haalt. En terecht naar beneden…of dit uiteindelijk ook positief kan uitpakken valt af te wachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.