Belgen houden van Chinese aandelen

De beleggers lusten weer aandelen, zo blijkt uit de zopas gepubliceerde wereldwijde enquête van de Amerikaanse vermogensbeheerder Legg Mason.

Legg Mason ondervroeg eind 2014 4.208 vermogende particuliere beleggers. Daar waren 200 Belgen bij.

De meest opvallende vaststelling: aandelen zijn hip. Aandelen wegen het zwaarst in de doorsnee portefeuille (28% van het totaal). Bovendien voorspelt 51% van de ondervraagden dat de waarde van aandelen in de volgende 12 maanden zal toenemen. Nochtans beweert 64% dat zijn risicoaversie is toegenomen ten opzichte van twaalf maanden geleden.

Hoe zit het specifiek met de Belgen?

Wij blijven risicoavers. 61% van de ondervraagde Belgen weigert meer risico’s te nemen in ruil voor een hogere return. Bovendien houden we gemiddeld 30% van onze portefeuille aan in cash en slechts 23% in aandelen. De achterstand van aandelen op cash is wel wat geslonken tegenover 2014 (toen: 35% cash, 19% aandelen).

Ook opvallend: voor een meerderheid van 54% behoort ‘overheid die haar plichten niet nakomt‘ tot een van de drie grootste redenen voor bezorgdheid. Daarmee tonen de beleggende Belgen wereldwijd het minst vertrouwen in hun overheid, samen met de Spanjaarden. 42% van de Belgen stipt de ultralagerenteomgeving aan als zorgenpost.

De ondervraagden zijn veel optimistischer over hun eigen financiële situatie dan de eigen en internationale economie. Dat is een wereldwijd fenomeen. In België is 69% er gerust in dat de eigen financiën oké zullen zijn in 2030. Slechts 28% is optimistisch over de nationale overheid tegen 2030.

De Belg hoopt op een rendement van 6,1 procent, maar krijgt gemiddeld slechts 4 procent. Dat is met name dankzij aandelenbeleggingen. 43% van de Belgen wil in het komende jaar dan ook het gewicht van aandelen opschroeven. 25% wil meer cash, 24% wil meer obligaties.

De beleggers houden het liefst van buitenlandse aandelen. 69% van de ondervraagde Belgen bankt op internationale aandelen. Slechts 45% mikt op Belgische aandelen. Op de eerste plaats van de Belgische favorietenlijst staat, enigszins verrassend, China.

Waar investeert de Belg het liefst?

1) China
2) België
3) VS
4) India
5) Brazilië
6) Singapore
7) Hongkong
8) Australië
9) Japan
10) VK

Bron: Legg Mason Global Investment Survey 2015.

Posted on 10 maart 2015 at 15:01

Tags: ,

2 reacties

Comments (2)

  1. peter bassens

    11 maart 2015 at 08:49

    Misschien tip een van de volgende MM’s . Moet je nu verkopen , of houden , of kopen
    na die stijging . Meeste zitten op winst . Ik ook in 2000 , maar een jaar later ….Hoor wel niet veel mensen spreken over aandelen
    tegenover 2000 , mischien nog te vroeg ? ……….. Niemand weet het , denk ik .

    dank , Peter Bassens.

  2. Peter De Neve

    11 maart 2015 at 10:32

    Verkopen ? Wanneer ? Waarom ?

    Timing is het sleutelwoord.

    Ik weet het ook niet wanneer het beste moment is om te verkopen. Daarom blijf ik gewoon IN de beurs en loop niet weg bij de eerste de beste correctie.

    Dividendaandelen zorgen, op zeer lange termijn, voor een goeie matras onder jouw beleggingen. Bedrijven die over de lengte van minstens tien jaar hun dividend niet verlagen en liefst jaar na jaar een beetje verhogen, zijn mijn favorieten. Als deze (in vele gevallen familiebedrijven) waarden nog eens jaar na jaar hun boekwaarde opkrikken, dan mag er al eens een correctie van 20 pct plaatsvinden.

    Binnenkort komt Value Square met zijn jaarlijks overzicht van de bedrijven die zorgen voor de meeste waardecreatie. Mister Market zal hierover waarschijnlijk op tijd en stond over berichten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.