‘Belgische beursintroducties brengen 60 procent op’

Dit artikel van Mister Market Magazine verscheen vorig weekend in De Standaard

Klopt de bewering in de titel wel? De koerscommissaris Pierre Huylenbroeck zoekt het uit.

 

Ik beweer dat een eenvoudig strategietje op de Brusselse beurs u gemiddeld 60% per jaar kan opleveren. In theorie tenminste. En mits enkele voorwaarden, kanttekeningen, en wat addertjes die onder het gras kronkelen.

Desondanks, 60% gemiddeld per jaar is veel. Een dergelijke bewering verdient dan ook de nodige uitleg.

Asymmetrie

Een van de mooiste eigenschappen van de beurs is de asymmetrie van winst en verlies.

Om het even welke som u belegt, het maximale verlies is de som zelf. Belegt u 1.000 euro in een aandeel en het bedrijf gaat op de fles, dan bent u uw 1.000 euro kwijt.

Maar wat is de maximale winst? Ook 1.000 euro? 10.000 euro? Meer? Het al te vage maar enige juiste antwoord luidt: de maximaal mogelijke winst is onbeperkt.

Van die deugdelijke asymmetrie kunnen wij, kleine beleggers, genieten. We nemen daarvoor best de meer volatiele aandelen in het vizier, die waarvan de koersen doorgaans fors bewegen. We streven immers naar grote koersverschillen, aangezien extreme winsten altijd grote zijn dan extreme verliezen.

Dat kan op verschillende manieren, maar de aandelen bij uitstek waarvan de koersen al eens fors alle richtingen uitschieten, zijn de nieuwelingen.

Die ondernemingen zijn nog niet gekend, ze komen volop in het nieuws en ze worden vaak gehyped. Het kan flink meezitten en het kan danig tegenvallen in de dagen en maanden na een beursintroductie.

Dit is het jachtterrein van vandaag.

En dat komt goed uit, want het aantal bedrijven dat een beursgang overweegt neemt toe. Vorig najaar verwelkomden we UnifiedPost, Nyxoah, Inclusio en Hyloris in Brussel. Voor dit jaar circuleren al enkele namen, onder meer de gewasbeschermer Biotalys en natuurlijk ook Club Brugge.

Of die nog vreemde vogels 60% per jaar gaan opleveren, weet ik niet. De statistieken kunnen wel een idee geven. Bij Mister Market Magazine berekenden we de rendementen van alle Belgische bedrijven die in de voorbije 25 jaar naar de beurs gekomen zijn.

Het resultaat valt vierkant tegen: maar liefst 59% van 78 Belgische beursintroducties in Brussel (Eerste Markt, dus niet de Vrije Markt, plus de grotere vissen van het voormalige Easdaq) noterert vandaag met verlies of verdween roemloos in de loop der jaren.

Het kopen van elke beursnieuweling met de bedoeling ze allemaal te houden is even frustrerend als verlieslatend. Niet doen!

Maar stel dat we voor 1.000 euro hadden ingetekend op al die 78 Belgen, met de bedoeling ze na precies een jaar opnieuw te verkopen, zouden we dan winst hebben gemaakt? Geen klein beetje! Onze in totaal 78.000 euro zou na telkens precies een jaar in totaal 125.100 euro geworden zijn. Dat is een winst van 47.100 euro of 60%.

Onze bewering klopt dus wel degelijk. Met dank aan de deugdelijke beursasymmetrie.

Ubizen

De iets oudere beleggers zullen nog wel de bedrijven Ubizen (eerdere naam: Netvision), Real Software en IBt kennen. Vandaag zijn ze verdwenen, maar ze waren de heetste toppers tijdens de piek van de beursintroductiegekte van eind de jaren 90. Het is dat soort aandelen dat het verschil maakt.

Een investering van 1.000 euro in Ubizen was na een jaar 9.900 euro waard, dat is 8.900 euro zuivere winst.

Vergelijk dat met Nyrstar, de grootste verliezer na een jaar met een koerscorrectie van 94 procent. Dat verlies is nog altijd ‘slechts’ 940 euro. Iemand die de beste en de slechtste presteerder na een jaar op de beurs buitenkieperde, had dus nog een winst op 2.000 euro van 7.960 euro… of 298 procent.

In de tabel ziet u tien de grootste winnaars en verliezers sinds 1996, op voorwaarde dat we ze na 1 jaar verkochten. Vergelijk winst en verlies: ten zeerste siginificant.

Download “Beursintroducties, winsten en verliezen na 1 jaar”

Addertjes onder het gras

Niet dat die 60%-winst door na een jaar te verkopen zomaar gegarandeerd is. Laten we de addertjes onder dat gras overlopen.

Een eerste is: verleden successen zijn geen garantie voor de toekomst. Nu wil ik dit addertje nuanceren met de mededeling dat we in Mister Market Magazine onlangs een soortgelijk onderzoek deden naar de beursintroducties op de Amerikaanse markt, met daar zelfs een nog beter resultaat.

Een ander addertje: we houden hier geen rekening met transactiekosten bij verkoop en beurstaksen. Dat scheelt wel een flink stuk, maar dan nog wint u goed 50%.

Tot slot een zeer vervelend addertje: het is niet mogelijk om voor een vooraf gepreciseerd bedrag op beursintroducties in te tekenen. De geïnteresseerde koper moet een aantal aandelen ingeven die hij voor de aangegeven prijs(-vork) wenst te kopen. Is de vraag veel hoger dan het aanbod, zal hij daar slechts een fractie van krijgen.

Kortom, de theorie van deze strategie klinkt mooi, maar de praktische hindernissen zijn groot.

Maar geen nood: er is een nog veel makkelijker manier om van de theorie der deugdelijke asymmetrie op de beurs te profiteren. Houd uw winnaars bij, dump tijdig uw verliezers. U zult na enkele jaren verwonderd zijn hoe ver u daarmee al springt.

 

 

Posted on 3 maart 2021 at 10:17

4 reacties

Comments (4)

  1. Dirk

    3 maart 2021 at 11:52

    Als de beursintroductie van Club Brugge(dit seizoen hoogstwaarschijnlijk kampioen, dus Champions League en kassa !) snel kan gebeuren, … ik hou ze in dat geval aan tot het begin van volgend seizoen. In dit beursklimaat en met dit artikel in het achterhoofd, lijkt me dit een “no-brainer”………of niet….

  2. Kevin Vanneste

    3 maart 2021 at 15:16

    Vraagje ivm ‘Houd uw winnaars bij’… Ik heb Ageas gekocht op hun dieptepunt aan 25 euro per aandeel tijdens de corona uitbraak. Volgens het model moet ik een deel van het pakket rond 50 euro verkopen. Langs de ene kant wil ik het model volgen (het model is er niet voor niets), maar langs de andere kant zie ik weinig andere opportuniteiten die mij jaarlijks +10% dividend opbrengen. Risico dat het aandeel sterk daalt lijkt mij ook heel klein en we gaan uiteraard voor de lange termijn. Kunnen we dit zien als een uitzondering op de regel of toch maar het model volgen?

    1. Lieven Demeyere

      3 maart 2021 at 17:00

      ZANNA SLEUTELT AAN HAAR BOVENGRENS: NU DE ‘HOE?’
      Blog 11/02/2020

    2. phuylb

      3 maart 2021 at 17:33

      Beste Kevin,
      Onze grenzen zijn heilig. Maar raadpleeg nog eens ‘Zanna – De Handleiding’, te verkrijgen via ‘magazines’ (beetje naar beneden scrollen).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.