Beurscultuur in België: het Zilverfonds

Aandelen zijn niet dood.

De 300 grootste pensioenfondsen ter wereld beleggen gemiddeld ruim 40 procent van hun gelden in aandelen, blijkt uit de jaarlijkse studie van Towers Watson, een consultant. Dat is ruim 40 procent van zo’n 25.000 euro in beheer. Dat is dus 10.000 miljard. De cijfers zijn wel van eind 2013, maar zowel aandelen als obligaties hebben sindsdien amper gerendeerd. Die zullen dus nog wel kloppen, op een miljardje of 10 na.

Het Japanse overheidspensioenfonds is al sinds 2002 de allergrootste, met een kleine 1.000 miljard euro in beheer. De VS zijn goed voor 36 procent van de totale waarde, Japan (13%) en Nederland (7%!) staan mee op het podium. Ook de Noren en Canadezen (beide 6%!) zijn vlijtige pensioenspaarders, dat is geweten.

En de Belgen? Het enige fonds waarmee België de top-300 haalt, is het Zilverfonds (niet moeilijk, het Zilverfonds harkte 10 jaar geleden onder meer alle miljarden van het pensioenfonds van Belgacom binnen). Daar zat eind 2013 20 miljard euro in.

Voor lange termijn oordeelkundig belegd in aandelen?
Om, zoals iedereen hoort te weten, te profiteren van de veruit hoogste return over meerdere decennia?
Zoals Noorwegen, dat elke burger volop laat meegenieten van het goed beheer van zijn (olie-)inkomsten?

Neen, gij! Ons Zilverfonds, met zijn tienkoppige door de koning aangewezen Raad van Bestuur, belegt uitsluitend in speciaal voor het fonds uitgegeven Belgische overheidsobligaties.

De overheid heeft dus een instelling opgericht die enkel en alleen schulden koopt die door de overheid zelf geregeld en speciaal voor deze instelling worden uitgegeven. Opbrengst: nuldebotten.

Only in Belgium…

Posted on 21 oktober 2014 at 12:42

Tags:

Geen reacties