Beurstaks bereikt Himalayaanse hoogtes

De liberaal Charles Michel zit in de 16, als premier van de eerste centrumrechtse regering sinds vele vele jaren. We hopen van harte op de juiste focus: een hogere welvaart voor iedereen, via het aanzwengelen van groei en ondernemerschap.

Maar eerst nog enkele kleinpolitieke snoepjes voor de achterban. Zoals de zoveelste verhoging van de beurstaks, om de linkse CD&V-kiezers te sussen. Deze keer gaat die van 0,25 naar 0,28 procent van de transactiewaarde. In 2012 steeg de taks al van 0,17 naar 0,25 procent. Ook voor de verkoop van beleggingsfondsen van het kapitalisatietype (herbeleggen van de dividenden) gaat de taks fors hoger: van 1 naar 1,35 procent. Simulaties mikken op een opbrengst van 80 miljoen euro. Simpel gezond verstand doet evenwel vermoeden dat het veel minder zal zijn. Die beurstaks is namelijk de pijngrens voorbij. Dat is 14 euro voor een transactie van 5.000 euro. Inclusief de makelaarslonen kost zo’n transactie de kleine belegger gemiddeld 25 euro in België. 25 euro! De verwachte return moet al groot zijn…

De belegger heeft dan 3 keuzemogelijkheden:

1) Niets doen en braaf de hogere belastingen betalen op dat spaargeld waarvoor hij gewerkt heeft en al flinke belastingen heeft betaald.
2) Aandelen (nog meer) mijden, hetgeen nefast is voor onze economie. Hier gaat (een veelvoud van) die 80 miljoen al in rook op, dat beseft onze uittredende minister van Financiën Koen Geens (foto) ongetwijfeld ook wel.
3) Aandelen kopen via een buitenlandse broker die geen beurstaks verschuldigd is. Niet alleen verschuift daarmee de sector van de effectenhandel verder naar het buitenland, hetgeen gepaard zal gaan met jobverlies. In het buitenland is er bovendien geen focus op Belgische beursgenoteerde bedrijven (zie punt 2).

Daar komt nog bij dat allicht de belastingplafonds zullen worden afgeschaft. Vandaag is de maximale belasting op aandelentransacties 740 euro. Indien dat plafond verdwijnt, zullen grote beleggers veel meer moeten betalen. Daar zitten ook uw vermogensbeheerders bij. Of en hoe zij die extra kosten gaan doorrekenen, is nog niet geweten…

Posted on 9 oktober 2014 at 12:22

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.