Bitcoin: matig uw enthousiasme

Onze oude rakker Waldorf brak in MMM n°163 van 21 december verrassend een lans voor een belegging in bitcoins.

Ook al stelde hij in het vetjes dat een dergelijke belegging een ‘superspits is, enkel geschikt ter diversificatie van de portefeuille’, en ook al benadrukte hij dat de bitcoin eind 2021 net zo goed 10.000 als 100.000 dollar kan kosten, toch ontwaarden we bij sommige lezers een nogal koortsig enthousiasme. Daarom twee extra bedenkingen.

  1. Toen Waldorf zijn artikel schreef kostte een bitcoin minder dan 20.000 dollar. Vandaag is dat meer dan 30.000 dollar. Voor hem noch voor ons is dit een te adviseren instapprijs. We schreven het nog onderaan het artikel: kooplimiet: maximaal 21.000 dollar.
  2. Hoe doe je dat, een bitcoin kopen? Lezer Filip verdiepte zich in de verschillende manieren om erin te beleggen (waarvoor dank Filip!):
    1. Via aandelen van bedrijven die actief zijn in de sfeer der cryptomunten, bijvoorbeeld Riot Blockchain, DMG Blockchain Solutions en Hive Blockchain Technologies. Die zijn evenwel uiterst volatiel en noteren sowieso aan opgeblazen waarderingen. Niet aan te raden.
    2. Rechtstreeks de munt zelf kopen. Maar 21.000 dollar al een hele investering. Lezer Philippe Giorgino, een ervaren Bitcoin-belegger, verwerpt onze veronderstelling dat dit te duur en te omlachtig is voor de kleine belegger, zoals aanvankelijk in dit artikel stond. We laten Philippe zelf aan het woord: ‘Bitcoins kopen is echt eenvoudig: op 10 minuten en zes stappen ben je van start naar finish gevlogen:
      1. Je kiest een broker/exchange die ook een wallet (elektronische portefeuille) aanbiedt. De meesten doen dat, bitcavo en CoinBase. Ga voor een van de grootste.
      2. Je maakt een account aan. Naam, voornaam en emailadres volstaan doorgaans.
      3. Je krijgt een activatiemail toegestuurd. Klik op de link.
      4. Je uploadt de voor- en achterkant van jouw identiteitsbewijs.
      5. Je stort geld op de account, bijvoorbeeld via een gewone bankoverschrijving.
      6. Je koopt een bitcoin. Dat hoeft geen volledige bitcoin te zijn. Je kan kopen wat je wil, tot 8 cijfers na de komma precies. Op het moment van dit schrijven kan je bijvoorbeeld 100€ betalen voor 0,00387477 Bitcoin. De transactiekosten voor dit bedrag zijn 0,25€.
    3. Via een bitcoin-tracker of bitcoin ETF (Exchange Traded Fund). Eerlijk gezegd dacht ik dat de keuze voldoende groot zou zijn. Maar we vonden eigenlijk slechts één gebruiksvriendelijke tracker: het in Stockholm noterende XBTE. Die tracker is 5% van de bitcoin waard (met 20 trackers heb je dus 1 bitcoin), hetgeen de huidige investeringskost dus op 1.260 euro brengt. Buiten de spread (het verschil tussen bied- en laatkoers) vraagt de beheerder ook een jaarlijkse vergoeding van 2,5%. En ook hier: betaal niet meer dan circa 860 euro per tracker.

Ook Philippe Giorgino benadrukt dat hij niemand probeert te overtuigen om nu in bitcoins te beleggen: ‘Dat creëert geen waarde, zoals de meeste beursgenoteerde bedrijven.’

Een klein deeltje bitcoins als verzekering tegen financiële calamiteiten kan wel het bekijken waard zijn, maar dus niet aan de huidige koersen.

Slotsom: we volgen de bitcoin op een afstand, maar we stappen momenteel niet in de razensnel rijdende trein.

 

Ter verduidelijking: dit is een tekst van 4 januari die op 5 januari substantieel werd gewijzigd door de redactie.

Posted on 4 januari 2021 at 15:59

7 reacties

Comments (7)

  1. Steven Degrijse

    5 januari 2021 at 21:51

    De eenvoudigste manier om een exposure in bitcoin aan te houden zondef zelf bitcoin te moeten kopen (en identificatie te moeten doen) is simpel het aandeel GBTC te kopen. Grayscale Bitcoin Trust. 1 aandeel = 1/1000ste van een bitcoin. Best niet kopen op dagen zoals vandaag waarop de bitcoin fors stijgt want dan staat die met een premie genoteerd. Onderliggende assets zijn effectief bitcoins die de trust voor u koopt. Hebben bv vorige maand 3 keer zoveel bitcoins gekocht als dat er gemined zijn geweest. De jaarlijkse fee bedraagt 2%. Staat op dit moment op een nieuwe all time high, maar dat wordt quasi elke dag weer verbroken. Er is niks mis om een deel van je cash in bitcoin aan te houden als hedge. Bedrijven als Square en Microstrategy doen dit reeds, er zullen er nog volgen.

    1. Marc Slegers

      12 januari 2021 at 11:14

      Kan volgens mij niet bij een Belgische broker/bank: Keytrade+Binck kennen de tickercode niet, Bolero wel, maar je kunt er niet in handelen wegens MIFID …

  2. Eli Sergooris

    6 januari 2021 at 08:10

    en wat met andere crytpomunten? volgen die de de trend van de bitcoin of gaat er in de toekomst een verschuiving gebeuren?

  3. Wouter Vertessen

    6 januari 2021 at 11:34

    Ik sluit me aan bij Philippe, de beste manier om je bloot te stellen aan Bitcoin is door er zelf te kopen en zelf te bewaren (private key) en niet via aandelen/trackers/etf’s/mining bedrijven.
    Een vaak gehoorde uitspraak: “Not your keys, not your coins”

  4. Matias Raymaekers

    6 januari 2021 at 13:16

    Het blijft een self fulfulling prophecy…het stijgt omdat het stijgt. Maar het is zeker belangrijk om te begrijpen wat het is en hoe dat het beestje werkt.

    Wat wel interessant kan zijn voor de belegger en dit kan/moet ook aanzien worden als een SUPERspits is de voorziene IPO van Coinbase zelf. (als daar de mist wat gaan liggen is) ‘During a Bitcoin/Crypto rush, sell shovels.’ Even langs de kassa lopen bij de IPO kan geen kwaad.

    Voorts voor de gokkers en zoals hierboven vermeld. ‘Not your keys, not your coins’.

    1. Wouter Vertessen

      6 januari 2021 at 14:58

      Ik heb een verschrikkelijk slechte ervaring gehad met Coinbase, vooral als het neerkomt op customer support.
      Ze zijn volledig onbereikbaar voor hun eigen klanten.
      Die IPO laat ik dus ook zeer graag passeren 🙂

      1. Matias Raymaekers

        6 januari 2021 at 16:29

        Heeft Coinbase wel een customer support? 🙂 In principe kan je die business volledig automatiseren. Enkel de factor ‘mens’ aan de klantzijde kan je natuurlijk nooit uitschakelen. De meeste problemen zullen liggen bij klanten die de kredietlimieten van hun CC niet kennen, of die niet door een bepaalde KYC-proces raken…nu, dat vermoed ik. Pracht van een business, spijtig genoeg moet het van de ‘hypetrain’ hebben. Dan maar wachten op Stripe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.