Bod van 235 euro per aandeel op Resilux

Vannacht werd bekend dat Pascal Vanhalst via zijn holding Quva 235 euro per aandeel biedt om de Wetterse plastics- en recyclagegroep Resilux over te nemen.

Het bod waardeert Resilux op 471 miljoen euro. Het zal vrijwel zeker slagen, want de eigenaarsfamilie De Cuyper, dat 57% in Resilux aanhoudt, gaat in op het bod. De familie zal de opbrengsten deels aanwenden om in Quva zelf te investeren.

Het is een wat zuinig bod. Resilux kan over het hele jaar een bedrijfskasstroom van 55 à 60 miljoen euro halen, hetgeen de ratio EV/EBITDA op 8,5 brengt (EV = de ondernemerswaarde, dus de beurswaarde vermeerderd met de schulden van circa 24 miljoen euro). Dat is niet overdreven, zeker nu Resilux mooi heeft gezaaid en aan oogsten toe was. Met name recyclage is een mooi groeipad.

Een bod van 275 euro per aandeel had echt billijk geweest.

Maar een schande is dit bod ook weer niet. Begin 2017 bood Bain Capital 195 euro per aandeel. Dat bod werd toen als ‘fair’ aanzien, maar sindsdien zat Resilux bepaald niet stil.

Zanna zal zich niet verzetten. Ze kocht het aandeel twee jaar geleden voor 141 euro en kan dus met een degelijke winst van 67% afscheid nemen. Met een gezonde tegenzin dus, maar de zoektocht naar een vervanger (en eentje voor AKKA) zal ze nu met plezier aanvatten.

 

 

Posted on 26 november 2021 at 08:40

18 reacties

Comments (18)

 1. Pascal Buysse

  26 november 2021 at 08:56

  Ik zit al meer dan 5 jaar met een positie in Resilux. Sinds het verhaal met Airolux dat niet goed afgelopen is voor de partner van Airolux maar wel voor Resilux en zijn aandeelhouders die daar via een kapitaalvermindering veel profijt mee gedaan hebben. Maar moeten we nu blij zijn met de nakende verdwijning van (wederom) een parel op de Brusselse beurs? ’t Zal nu een stevige boost aan het rendement van mijn portefeuille geven maar ik heb toch liever het lange termijn perspectief. Resilux zie/zag ik zo’n beetje als de Lotus Bakeries onder de (r)PET artikelen. Jammer, maar we zullen op zoek moeten gaan naar een nieuwe parel. We gaan eens snuisteren in Zanna’s top 120 voor een vervanger (of misschien zelfs twee). Met vriendelijke groeten, Pascal

 2. Stijn Vanlerberghe

  26 november 2021 at 09:00

  Een hoogstwaarschijnlijk domme vraag, maar ik wil ze toch stellen, nu nog aandelen kopen van Resilux om te profiteren van het bod en de bijhorende hogere overnameprijs per aandeel is net iets te makkelijk vermoed ik? 🙂

  1. phuylb

   26 november 2021 at 09:06

   Domme vragen bestaan zogezegd niet, beste Stijn, en deze is beslist niet dom. Meer nog: tal van grote en kleine partijen zijn hetzelfde van plan. Het aandeel is nu tijdelijk geschorst, maar bij opening zal de vraag naar aandelen aan prijzen onder pakweg 230 euro zo groot zijn, dat de koers meteen naar dat peil zal flitsen.

 3. John Smith

  26 november 2021 at 09:37

  Dit was mijn eerste aandeel, eind 2019. Zou er zelf niet opgekomen zijn maar vond het een interessant en mooi bedrijf daarom de tip gevolgd. Bedankt team MMM! Vind het ook jammer, was al blij met het dividend van om en bij de 2 %. Ik kijk uit naar de tips voor een waardige vervanger in de volgende MMM.

 4. Bernard Vanmeirhaeghe

  26 november 2021 at 09:57

  Het bod is toch wat te laag vind ik. Zanna gooit iets te vlug haar handdoek in de ring. Zou men niet beter, zoals bij Global Graphics, proberen om Resilux op de beurs te houden ? Misschien neemt Beurstips weer initiatief !

  1. Pascal Buysse

   26 november 2021 at 10:52

   Het bod is inderdaad laag maar een poging om het op de beurs te houden zal in dit geval geen senicure zijn. Vanhalst heeft een belang van meer dan 30% en tel daarbij het belang van de gebroeders De Cuyper van 57,51% en je zit al in de buurt van 90% ….. Veel rest er dan niet meer om een klein deel te overtuigen om in te gaan op het bod om de beoogde 95% (??? of iets in die buurt) te hebben om een delisting te verkrijgen. Jammer, jammer, jammer.

   1. phuylb

    26 november 2021 at 13:07

    Ik wil toch even nuanceren dat dit een redelijk bod is. Niet exuberant, maar we moeten niet naïef zijn ook. De overnemer neemt ook de risico’s over en betaalt daar een aanvaardbare premie voor. Ik heb hier niet het gevoel dat de kleine belegger onvoldoende respect krijgt en dat we in de tegenaanval moeten gaan.

    1. Bernard Vanmeirhaeghe

     27 november 2021 at 15:58

     Terug denkende aan Duvel, VPK, Transics, Omega,…. heb ik toch het gevoel en de indruk dat de ‘kleine belegger’ meestal te weinig krijgt voor zijn aandelen die van de beurs worden genomen. Hadden al die aandelen op de beurs gebleven dan hadden de kleine beleggers tenminste een ‘eerlijke’ en juistere prijs gekregen.

   2. Luc De Bock

    26 november 2021 at 19:01

    Waarom denk je dat de bieder al meer dan 30 % van de aandelen heeft ?
    Dat is enkel op het moment dat hij de 57% aandelen van de familie overneemt (fase 1 van de overname); op dat moment heeft hij dus 57 % in handen.
    Omdat dat meer dan 30 is moet hij de andere aandeelhouders hetzelfde bieden (fase 3 van de overname). Je mag geen optelling maken van 57 en 30 %.
    Er resten hem dus nog meer dan 42 % aandeelhouders te overtuigen.

 5. Hedwig Van Damme

  26 november 2021 at 10:27

  Jammer ook bij mij AKKA en Resilux van de beurs.

  Meer algemene vraag – is de eerste keer dat ik dit meemaak als belegger. Hoe gaat dat eigenlijk concreet in zijn werk voor de kleine aandeelhouder een aandeel dat van de beurs gaat? Is er op een gegeven moment een bericht dat je inderdaad voor een bepaalde prijs kunt verkopen of kunt deelnemen aan een corporate action of iets dergelijks?

  1. phuylb

   26 november 2021 at 10:29

   Inderdaad Hedwig, uw makelaar zal daarover duidelijk communiceren (wij ook).

  2. Steven Degrijse

   26 november 2021 at 13:04

   Wanneer het bod slaagt, dan zal het aandeel van de beurs gehaald worden. Via uw broker zal je dan 235 euro per aandeel op je account ontvangen. Beurstaksen en transactiekosten zijn voor de overnemer, wat handig meegenomen is. Het nadeel is dat de delisting en de afhandeling even kan duren, soms enkele maanden (goedkeuringen aandeelhouders etc…). Soms ontstaat er dan een arbitrage opportuniteit: aandelen worden nog vlug op de beurs verkocht tegen een prijs lager dan de overnameprijs (omdat men niet wil wachten). Dan bestaat de kans dat je nog eens 10% rendement kan halen als de koers terug wat zakt. Maar gezien de hoge slaagkans van het bod zal die kans eerder klein zijn. Of het zou een algemene sell off moeten zijn die een uitzonderlijke kans geeft.

 6. Ivo Vos

  26 november 2021 at 10:52

  Omdat ik hiermee nog geen ervaring heb gehad, wat zijn nu de mogelijkheden? Ik heb ze gekocht aan gemiddeld ca. 143 € …

 7. Koen De Leus

  26 november 2021 at 12:53

  Knap Pierre. Na bod op het ondergewaardeerde AKKA nu opnieuw bod op Resilux dat weerom in je portefeuille zit. Misschien karig maar die extra cash kan ik best gebruiken om in te spelen op nieuwe opportuniteiten. Benieuwd wat je me gaat aanraden!

 8. Dieter Van Bruwaene

  26 november 2021 at 17:28

  Resilux zit hier al paar jaar in portefeuille. Ook al even voor Zanna er de aandacht op vestigde. Jammer dat het van de beurs zou verdwijnen maar ook plaats voor mooie nieuwe bedrijven. Bedankt Resilux voor de mooie return Had graag meegesurft op je mooie .traject die nog voor de boeg ligt. Het ga je goed!!

 9. Réjean Gouwij

  2 december 2021 at 17:22

  235 euro vind ik een faire prijs. Zeker voor mij die het aandeel opgepikt heb aan 128,- bij de (korte) beurscrash van maart 2020. Toen had ik net cash en was het aanbod groot. Maar ik zag wel Resilux’ potentieel… Toch jammer dat deze parel verdwijnt…

 10. Pieter-Jan Caubergs

  23 december 2021 at 12:04

  Pierre,

  AKKA heb je enige tijd geleden deels verkocht om zeker een deel van de huidige koerswinst te realiseren. Waarom doe je dit niet voor Resilux?

  1. phuylb

   23 december 2021 at 12:08

   Dag Pieter-Jan,
   Simpel: de overnameprijs ligt onder onze verkooplimiet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.