Boodschap aan beginnende beleggers

Beste belegger,

Wat we vandaag op de beurs meemaken, is behoorlijk zwaar (ook al valt het vandaag mee, we weten niet wat de volgende weken brengen).

Een significant aantal onder jullie begon pas onlangs te beleggen, luttele maanden of weken of zelfs dagen voor de crash. Dat is brute pech. En u vraagt zich allicht af: hoe kan ik dat verlies nog wegkrijgen?

Laten we voor een antwoord terugkijken naar de vorige beurscrash – want voor de ervaren belegger is wat nu op de beurzen gebeurt niet uniek. De correctie van 2007-2009 was ook een hele zware.

De Belgian All Share Return Index (BAS)* zakte toen van een piek in de lente van 2007 tot het dieptepunt in maart 2009 met ruim 60%. Veel meer dus dan vandaag, al kunnen we natuurlijk niet weten of we deze keer de bodem nu hebben gezien.

Ook toen begonnen sommige spaarders net op dat verkeerde moment aandelen te kopen, nadat ze jarenlang, tijdens de schitterende hausse van 2003-2006, twijfelend aan de zijlijn hadden gestaan.

Stel dat die op 1 juli 2007, dus nog voor de kredietcrisis echt zichtbaar werd en aandelen records bereikten, 1000€ in de BAS-aandelen belegden. 20 maanden later was daar nog 400 euro van over (-60%, dus). Een dergelijke onfortuinlijke belegger kon dan ruwweg drie dingen doen.

 1. Met dégout zijn aandelen verkopen en hier niks meer te maken willen hebben. Dat is een menselijke reactie die vaak voorkomt. Helaas. Want dat verlies van 600 euro, zelfs indien het in veilige staatsobligaties werd herbelegd, is vandaag, 13 jaar later nog bijlange niet goedgemaakt. Het zal nog meer dan een decennium duren.
 2. Met een beetje minder dégout besluiten: ik bekijk die rotinvestering niet meer. Die zou begin 2015, na 8 jaar dus, opnieuw zijn waarde van 1000€ hebben. 10 jaar later zou hij er zelfs 1.240€ van gemaakt hebben. Dat is niet overdreven, maar toch beter dan het spaarboekje. En dat dus voor iemand die net op het slechtste moment in de beurs stapte en de zaak nadien negeerde.
 3. Gewoon blijven beleggen. In de meeste gevallen komt dat neer op: periodiek (bijvoorbeeld om de twee maanden) een bedrag bijstorten. Om de twee maanden 1000 euro dus, op 1 september 2007, 1 november 2007, enz… dus ook in volle crisistijd van 2008 en ook op de bodem van circa 1 maart 2009. Wanneer zou hij dan zijn verliezen hebben weggewerkt?

Antwoord op vraag drie: september 2010. Na iets meer dan 3 jaar is de optelsom van alle ingelegde gelden (dus 20 keer 1.000 euro) gelijk aan 20.000 euro. De opgetelde waarde van dat moment van die in de tijd gespreide stortingen van telkens 1.000 euro, is dan eveneens 20.000 euro.

Break even dus na 3 jaar en twee maanden, voor iemand die op het slechtst denkbare moment zijn eerste aandelen had gekocht. Omdat hij gewoon volhield.

Dat waren trouwens geen drie barre jaren. De menselijke geest is flexibel: zodra de papieren verliezen beginnen weg te slinken, keert het plezier van het beleggen snel terug. 

Uiteraard ligt de ‘moraal van dit verhaal’ voor de hand: houd vol. Verander niet van strategie. Als u pas begonnen bent, en u bouwt uw portefeuille geleidelijk uit, blijf in deze tijden dan vooral kopen. Eén keer per maand zoals Zanna het propageert, voor echte beginners maximaal 1 keer per quinzaine.

Moed houden! Deze nare tijden gaan voorbij.

*Dit is de beste graadmeter voor de Belgische aandelen, omdat die met elk aandeel rekening houdt en ook de uitgekeerde dividenden meetelt. De Bel20-index zakt telkens een dividend wordt uitgekeerd en houdt dus enkel rekening met koerswinsten. De Bel20 onderschat dus de return, in tegenstelling tot de BAS Return.

Met vriendelijke groeten,

Pierre Huylenbroeck

Posted on 24 maart 2020 at 11:07

4 reacties

Comments (4)

 1. Kevin Vanneste

  25 maart 2020 at 09:54

  Dag Pierre,
  Wat is jouw mening over het herstel van de laatste 2 dagen? Verwacht je dat de koersen nog sterk zullen terugvallen? Door de regel van 1 aandeel per maand of per 2 weken, kan dit eventueel een gemiste kans zijn? Verder vroeg ik mij ook af wat het effect geweest zou zijn mochten we de ‘oude’ bodemlimieten van -40% toegepast zouden hebben ipv de huidige aan -30%. Bedankt!

  1. phuylb

   25 maart 2020 at 10:04

   Beste Kevin, de centrale banken hebben nu echt alle kranen opengedraaid en bovendien duidelijk gesteld dat de watervoorraad oneindig is. Dat is een krachtig signaal. De kans op omvallende economische domino’s is nu wel serieus gezakt. Dat nu ook de Amerikaanse overheid eindelijk akkoord is om duizenden mljarden in de wankele economie te pompen, is ook even nodig als geruststellend. Vandaar dus deze opluchtingsrally.
   Of dat nu het begin van een definitief herstel is, weet niemand. Ik herinner me eind 2008, toen er vele dagen van spectaculair herstel waren en iedereen dacht: ‘we zijn erdoor!’ Het absolute dieptepunt kwam er evenwel pas op 6 maart 2009.
   De Coronavirus brengt ernstige economische schade toe. Ik hoop dat de piek in Europa niet lang op zich laat wachten, maar ik vrees dat de piek in de VS nog veraf ligt. Daarom is het belangrijk voorzichtig te blijven en de regels van ons systeem te blijven volgen.
   En tja, hadden we die 40%-regel gevolgd, zouden we aandelen als Sioen en Solvay allicht nog hebben, maar net zo goed hadden de koersen tot -42% gezakt… Alle conclusies zijn voorbarig op dit moment.

 2. Anton Delva

  25 maart 2020 at 11:05

  Ik vermoed dat Trump alvast de fout zal maken om te snel de teugels te willen lossen. De piek in de VS hebben we nog niet gezien en ik vrees dat als Trump zo blijft redeneren, dat ze daar sowieso met een 2de golf zullen te maken hebben. Is het nu niet, dan is het na de zomer.

  Corona crisis verergert, maar de beurs verbeterd? Tijdelijk dunkt me, ik zou geduldig zijn! Uiteraard hoop ik natuurlijk ook dat het inderdaad verbeterd…

 3. Vincent Van den Broeck

  26 maart 2020 at 07:45

  Ik heb 6 van mijn 12 aandelen verkocht, en ik zit eerlijk gezegd met een dubbel gevoel. Natuurlijk hoop ik dat mijn portefeuille verder groeit en ben ik dus blij met een hersteldag. Anderzijds zie ik dan potentiële aankopen weglopen van hun bodemkoersen terwijl ik nog met cash aan de zijlijn sta, en maar eentje per maand bijkoop. Dus ergens hoop ik dat het spectaculaire herstel niet voor morgen is. Waar ik ook wel in geloof gezien de vreemde aanpak in Amerika, ik volg Anton.

  Tot slot Pierre vond ik een opmerking die ik hier las wel interessant. Waarom niet rekening houden met de algemene prestatie van de bas-index in crisis. Enkel tijdens een berenmarkt diegene verkopen die slechter doen (14% bvb) dan de index. Misschien niet voor aanvallers, maar wel de rest? Enfin interessante piste, maar ik volg Pierre dat de analyse van deze crash maar later zal kunnen gebeuren.

  Groeten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.