Compagnie des Alpes krijgt het op de heupen

Compagnie des Alpes, uitbater van skigebieden en pretparken, voert nu al 18 maanden lang ‘gevorderde gesprekken’ met buitenlandse groepen. CDA wil zijn internationale expansie namelijk versnellen, en een sterke buitenlandse aandeelhouder zou daarbij kunnen helpen.

Met name Fosun, de Chinese eigenaar van Club Med, die onlangs een belang van 3% in de Belgische verzekeraar Ageas nam.

Fosun, die van in China kan zien dat er mogelijkheden liggen in een alliantie van de uitbater van elf populaire skigebieden in de Alpen en de uitbater (Club Med) van een rist hotels op die domeinen, zou een belang van 10 à 15% willen overnemen van Caisse des Dépôts et des Consignations (CDC), staatsbedrijf en met 39,6% van de aandelen de hoofdaandeelhouder van CDA. Voorts zou ook een Angelsaksische private equity-groep willen instappen.

Maar de gesprekken lopen vertraging op. Dominique Marcel, de vinnige baas van CDA, sakkert in een gesprek met L’Expansion: ‘De gesprekken stokken omwille van redenen die ik niet begrijp. Het is niet alsof we Val d’Isère naar China gaan exporteren, hé zeg. Er is toch geen sprake van dat Fosun CDA zou overnemen? Vanwaar dat politiek getalm dan? Ik hoop dat de nieuwe context een doorbraak zal forceren. We zijn er klaar voor.’

Die nieuwe context is de nieuwe politieke wind, geblazen door de nieuwe regering-Macron. Die heeft de vorige baas van CDC buitengeborsteld en zal eerlang een nieuwe baas aanstellen. Hopelijk heeft die meer oren naar de klaagzang van Marcel: ‘Natuurlijk mag CDC een belangrijke aandeelhouder blijven die waakt over de lokale verankering van onze onderneming. Maar we hebben nu dringend partners nodig die ons internationaal begeleiden, anders doet de concurrentie het in onze plaats.’

CDA heeft al vier consultingcontracten in China, maar wil er met de hulp van Fosun domeinen effectief zelf gaan uitbaten. Marcel: ‘Club Med heeft al vier sites in China, en nog eens vier in de opbouw. Dat traject willen wij ook lopen. We hebben er de middelen voor.’

Ook Zanna hoopt dat politiek Frankrijk de China-weg van CDA deblokkeert. Dat zou het koerspad richting 30€ en hoger eveneens deblokkeren.

Posted on 29 september 2017 at 17:22

Tags:

3 reacties

Comments (3)

 1. Steven Jacobs

  29 september 2017 at 17:53

  Bedankt voor dit bericht, Pierre. Ik zoek mezelf blauw op het internet achter info over CDA, maar ik krijg nauwelijks iets nuttigs te pakken. Fijn dat je dit meldt.

 2. Robert Vanden Berghe

  2 oktober 2017 at 15:17

  Caisse des Dépôts et des Consignations (CDC), staatsbedrijf en met 39,6% van de aandelen de hoofdaandeelhouder van CDA. Weer een typische Franse situatie die gekenschetst wordt door het mengsel van Colbertisme en Marxisme. Die drang tot staatsinmenging heeft van Frankrijk nochtans in geen enkel opzicht een meer performante economie gemaakt. Integendeel. Nu zijn ze ook gedwongen om een ander semi-staatsbedrijf, Alstom, los te laten. Het wordt feitelijk opgeslorpt door Siemens. Benieuwd of Macron er zal in slagen de Franse staats-inmenging terug te dringen.

 3. Steven Jacobs

  22 november 2017 at 21:57

  Ondertussen werd Eric Lombard gekozen als nieuwe baas van Caisse des Dépôts et des Consignations. Zijn benoeming moet nog formeel worden toegekend (of is ondertussen al gebeurd?) door het parlement, als ik correct lees. Hopelijk zorgt dit voor wat vooruitgang in de gesprekken met Fosun en mogen we binnenkort nieuws ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.