Corona: stand van zaken

Tijd voor een paaszondagse update van de coronasituatie.

Wij hier bij Mister Market Magazine monitoren op twee manieren in welke fase van de coronacyclus een aantal landen en de wereld zich vandaag bevinden:

  1. Het procentueel verschil tussen het aantal actieve patiënten (dus totale aantal officieel geregistreerden verminderd met het aantal sterfgevallen en officieel herstelden) en hetzelfde aantal van tien dagen geleden (eerste twee cijferkolommen – kolom 1 is het verschil tussen 12 en 5 april, kolom 2 is het verschil tussen 2 april en zeven dagen voordien);
  2. Het percentage nog steeds actieve patiënten in vergelijking met het aantal officiële gevallen sinds dag 1.

Beide percentages zijn best zo laag mogelijk.

In China is de daling van het aantal actieve patiënten minder groot dan op 2 april (-17,3% tegenover -49,2%, maar dat is geen slecht nieuws. Er zijn namelijk al een poos nog nauwelijks actieve gevallen in dat reuzenland waar alle miserie begon: vandaag nog 1.138, tegenover 19.584 in het kleine België.

In China is de coronacrisis dus ei zo na gepasseerd. Daar is de uitdaging nu om geen tweede golf te beginnen, ofwel via de import van een drager uit het buitenland, ofwel via een nieuwe haard in China zelf. Die uitdaging blijft groot.

Elders ter wereld zijn we zo ver nog niet, ook al steeg het aantal patiënten sinds vorige week nog ‘slechts’ met 42%.

Ook in België is het aantal patiënten nog duidelijk aan het toenemen, maar is die groei even duidelijk aan het vertragen (+35,1% tegenover +121,8% op 2 april). Twee officieel aangemerkte patiënten op de drie zijn nog steeds ziek. Op 2 april was dat nog 77%. Dat is een bemoedigende evolutie, maar er is nog een lange weg te gaan. Hopelijk hebben de voorbije zonnige dagen niet tot al te veel sociale contacten en dus een vermindering van de voorzichtigheid geleid.

In Spanje en Italië zijn de statistieken nog een pak bemoedigender, terwijl in Duitsland nu zelfs minder actieve patiënten zijn dan vorige week. Zelfs in het VK en de VS vertraagt de toename enigszins, maar die landen zitten nog lang niet aan hun piek.

We blijven vooral bezorgd over de andere werelddelen. In Nigeria, het drukstbevolkte land van Afrika, lijkt de situatie verrassend goed onder controle. In Brazilië, India en vooral Rusland is ze dan weer zorgwekkend.

Wat dan weer hoopgevend is, is het stilaan algemene besef dat dit een wereldcrisis is en dat de hele wereld dus moet samenwerken om hem te bezweren. Voorwaar een mooie paasboodschap…

Posted on 12 april 2020 at 14:20

5 reacties

Comments (5)

  1. yvo vanelderen

    14 april 2020 at 12:52

    dergelijke tellingen hebben volgens mij geen zin, immers ieder land heeft zijn eigen statistiek : in Nederland telt men bv enkel de actief geteste doden in de ziekenhuizen. Wat is er waar van de cijfers van China, Rusland,..
    met statistiek kan je alles bewijzen

    1. phuylb

      14 april 2020 at 13:07

      Dit is net een statistieke benadering die de aantallen per land niet vergelijkt, maar land per land de evolutie bekijkt. De evoluties worden dus vergeleken, niet de cijfers op zich.

  2. Thomas Lesy

    16 april 2020 at 21:50

    Misschien tijd om een stayhome index te maken? ZANMAS : Zoom, Amazon, Netflix, Microsoft, Activison, Slack, … 😉

  3. Nick Debruyne

    17 april 2020 at 14:33

    Om in de vastgoed te blijven, wat denkt u van Eurocommercial Properties? Zeer zwaar afgestraft en onterecht volgens mij.Ik heb die opgepikt aan 9 het stuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.