De grote angst van Mister Market

De Amerikaans-Chinese handelsoorlog dreigt te escaleren. De VS openden eind vorige week de duivelsdans met de verhoging van invoerheffingen op 200 miljard aan Chinese goederen van 10 tot 25%. China sloeg terug met extra heffingen op 60 miljard aan Amerikaanse goederen. Washington stelt nieuwe heffingen voor goederen ter waarde van 300 miljard dollar in het vooruitzicht. Peking broedt op zijn beurt op opnieuw een tegenzet…

Deze clash tussen de gevestigde en opkomende wereldmacht is geen verrassing. De escalatie ervan evenmin.

De Amerikaanse regering wil China’s opmars tegenhouden, en beseft dat zoiets enkel nog kan door de spelregels van de internationale handel in haar voordeel te veranderen. De door Donald Trump en de zijnen nagestreefde nieuwe regels zijn op en top conservatief: laten we hoge handelsmuren plaatsen opdat China en andere nieuwkomers hun producten niet zomaar op onze markt kunnen verkopen.

Ook al dreigt het bemoeilijken van internationale vrijhandel wereldwijd tot een gigantisch welvaartsverlies te leiden, in zekere zin hebben de Amerikanen een punt. China speelt nog altijd graag het ‘ontwikkelingsland’ dat een voorkeursbehandeling verdient (bijvoorbeeld op het vlak van het afschermen van de eigen markt), maar is natuurlijk al lang geen ontwikkelingsland meer. Hoe dan ook: Xi Jinping en de zijnen zullen die voorrechten niet zomaar inleveren.

Geen wonder dat Mister Market in de voorbije dagen danig in een kramp sloeg, aandelen dumpte en veilige havens opzocht zoals goud en renteloos overheidspapier. Want u weet: Mister Market is van nature een schichtige kip, bang van veel, maar bovenal haat hij onzekerheid.

En onzekerheid is wat hij met kilo’s tegelijk op zijn bord krijgt. Op dit moment is alles immers mogelijk als gevolg van dit kemphanengevecht, van een wereldrecessie tot een gemediatiseerde vredespijp van het type de VS eerder al rookten met Noord-Korea.

Maar wat moeten we als belegger in Belgische aandelen intussen doen?

Rustig blijven in de eerste plaats. Niet halsoverkop verkopen, laat het Zanna-model zijn werk doen: doorboort een beurskoers een bodemlimiet: dumpen. Niet alleen is het belangrijk om ook in tijden van paniek trouw een systeem te volgen, een mogelijk verplichte verkoop beperkt voorts de verliezen, en bovenal: het maakt cash vrij. En cash is tijdens beurscorrecties van goudwaarde.

Die cash kan namelijk cruciaal zijn voor de rendementen over de lange termijn.

Ten eerste omdat beide vechtjassen weten dat een escalatie ook voor hen erg negatief zal uitdraaien. Trump beseft heus wel dat Xi vooral zal focussen op Trumps achterban: welke producenten behoren tot het trouwe kiezerspubliek van de Republikeinen en vooral Trump zelf? In de eerste plaats zal de Chinese invoer op die producten belast worden, opdat de Trump-getrouwe boeren en industriëlen het aan den lijve zouden ondervinden dat het beleid van Trump in hun nadeel speelt. Dit is slechts één voorbeeld van hoe deze handelsoorlog dreigt uit te draaien: met de gewone hardwerkende mens als bewust doelwit.

Net omdat met name de Amerikanen beseffen dat ze electoraal in eigen voeten dreigen te schieten (voor de Chinezen stelt dit probleem zich minder), gaan we er nog steeds van uit dat Trump wel degelijk een akkoord zal zoeken, dat China tevreden stelt en zijn eigen persoontje als ‘winnaar’ in het wereldnieuws brengt. Maar helaas, zeker zijn we daar niet van.

Ten tweede zijn bedrijven weerbaarder dan een paniekerige Mister Market vaak denkt. Bovendien worden niet alle bedrijven getroffen. Onze aanvallers zijn in deze kwetsbaarder dan onze doelmannen. Zijn er tussen de vastgoedvennootschappen ook aandelen die corrigeren? Terwijl ze geen last hebben van deze vuile oorlog? Terwijl de rente zakt, en dus hun potentiële winsthefboom groter wordt? Hier zijn allicht koopjes te doen.

De lijst van doelmannen verscheen in n°124.

Ten derde dus: in het algemeen zijn de waarderingen aantrekkelijker aan het worden.

Laten we dus geduld oefenen. Over zes weken, 28 en 29 juni, zouden Trump en Xi elkaar ontmoeten. Dat is nog ver in de toekomst. De kans dat er in tussentijd nog veel zal worden gedreigtwitterd, is te groot om te negeren. Halsoverkop kopen doen we dus best ook niet. Rustig speuren naar koopjes, daarentegen…

 

 

Posted on 14 mei 2019 at 09:11

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.