De grote mmm-quiz: de antwoorden

Veertig keren gefeliciteerd, beste lezers, van ganser harte bovendien.

We kregen dit jaar veertig antwoordformulieren binnen voor onze onderstaande eindejaarsquiz, die beslist een pak moeilijker was dan die van vorig jaar en minstens meerdere uren opzoekwerk vergde om tot een goed resultaat te komen. Hulde voor jullie doorzettingsvermogen.

En voor jullie hoge scores ook, natuurlijk. 39 van de 40 deelnemers haalden minstens 14/20. Minstens een onderscheiding dus. 36 op de veertig haalden minstens 16/20, dus grootste onderscheiding!

Kortom, het verschil werd helemaal aan de top gemaakt.

11 lezers haalden 18/20
16 lezers haalden 19/20
5 lezers haalden de volle 20/20.

Dat laatste komt goed uit, want de vijf eersten vallen in de volgende prijzen:

1) een jaar gratis MMM
2) zes maanden gratis MMM
3) drie maanden gratis MMM
4) twee maanden gratis MMM
5) een maand gratis MMM.

Wie wat krijgt, is afhankelijk van de schiftingsvraag: de Bel20-index steeg in de voorbije vier beursdagen van begin januari met precies 3,00%.

Wie van de vijf dit percentage het dichtst benaderde, en wie de vier anderen zijn, onthullen we in het Mister Market Magazine van komende donderdag. Maar alweer is gebleken dat optimisme loont.

• de 20 antwoorden (met nu en dan een woordje uitleg)

1) ‘Dit bedrijf zal ooit 3.000 à 5.000 miljard dollar waard zijn’, voorspelde de belegger en voormalig Facebook-directeur Chamath Palihapitiya over:

C. Amazon

2) Apple was in 2017 de grootste, IBM was de grootste in 1967, US Steel in 1917. Maar welk aandeel prijkte 100, 50 en 0 jaar geleden telkens in de top10 (zij het niet altijd onder dezelfde naam)?

B. ExxonMobil

3) In onze rubriek ‘Echt waar?’ testen we het hele jaar door beleggingsstrategieën die ons interessant lijken. Welke strategie leverde in 2017 na één jaar de fabelachtige (maar helaas fictieve) return van 80,5% op?

C. The Hateful Ten. De 10 meest uitgespuwde aandelen van het moment. Wat is hun gezamenlijke prestatie na een jaar?

4) Het schilderijtje ‘Salvator Mundi’ van Leonardo da Vinci werd dit jaar het duurste schilderij ter wereld nadat iemand er 450 miljoen dollar voor betaalde. Dertig jaar geleden brak ‘De Zonnebloemen’ van Vincent Van Gogh op een even indrukwekkende manier alle veilingrecords. Intussen is die recordprijs van toen weggezakt tot welke plaats in de ranglijst der duurste schilderijen?

B. 47

5) Omdat de Belg Gérard Lamarche bij GBL zijn CEO-schap deelt met de Fransman Ian Gallienne, telden we dit jaar 9,5 Belgische CEO’s voor de 20 Bel20-bedrijven. Welk land vaardigde geen Bel20-CEO af?

B. Duitsland

6) Wie zei ooit: ‘Je suis devenu riche avec mon cul?’

B. Edouard Empain

7) Terwijl in onze contreien geen spoor van inflatie te verkennen valt, waart het hyperinflatiespook in landen als Zimbabwe al jaren rond. Op de piek van de spectaculairste inflatiegolf aller tijden verdubbelden de prijzen om de 15 uur. Waar en wanneer was dat?

C. Hongarije in 1946

8) Alphabet wordt volgens jullie het grootste bedrijf in 2022, terwijl Zanna’s favoriet niet de top10 van de enquête haalde. Waarop tipte Zanna?

D. Tencent

9) Hoeveel procent van het jaarrendement roomt een Belgisch beleggingsfonds gemiddeld voor zichzelf af (dus zonder rekening te houden met andere kosten, zoals transactiekosten en taksen – bron: ESMA)?

C. 31,0%

10) Je kan als overheid toch maar financiële mazzel hebben: hoeveel euro moest de regering-Michel in 2016 minder ophoesten aan rentelasten op de staatsschuld dan de regering-Dehaene in 1992 (we spreken dus over één jaar)?

D. 8,2 miljard euro.

11) Dump tijdig de losers! Want hoeveel procent van de 26.000 bedrijven die in de voorbije 90 jaar op Wall Street noteerden, verlieten volstrekt waardeloos de beurs?

B. 11,8%

12) De Noorse regering hoeft haar sparende burgers niet te pesten met fiscale gedrochten waarmee ze enkele miljoentjes hoopt in te pikken. Want hoeveel verdiende het Noors staatsinvesteringsfonds dit jaar met zijn beleggingen?

D: 104 miljard euro (Veel fouten op deze vraag. Begrijpelijk. In n°83 schreven we dat het Noors staatsinvesteringsfonds in het eerste halfjaar 54 miljard euro winst maakte op zijn beleggingen. Een gewone extrapolatie naar het ganse jaar zou dus 108 miljard euro gegeven hebben. Dat neigt al serieus naar antwoord D. We keken voorts de dag voor de publicatie van de vraag op de website van het fonds www.nbim.no. Daar vindt u in realtime de huidige waarde van het fonds. Indien u op de website verderklikt op ‘The Fund’ bovenaan het menu, vindt u al snel de waarde van eind 2016: 7.510 miljard kroon. Dat is de referentiewaarde. Aldus kwamen we uit op een winst van omgerekend 104 miljard euro. Dubbel opletten: de grafiek op die webpagina geeft de waarde van het fonds per eind september 2017. Over 9 maanden kwam de return van het fonds in de buurt van antwoord C: 78 miljard euro…).

13) Wie zei: ‘Mensen denken dat ik een gokker ben. Ik gok nooit. Een gokker is iemand die zijn geld in speelautomaten steekt. Ik ben liever eigenaar van speelautomaten.’

D. Donald Trump

14) Jeff Bezos heeft een persoonlijk vermogen van 99 miljard dollar en is de rijkste mens ter wereld. Op welke plaats in de rijkstenlijst stond Bezos vijf jaar geleden, in 2012?

A. 18 (dit was onze tweede ‘instinker’. In n°80 schreven we dat Bezos in 2007 op de 188ste plaats stond. We zegden evenwel niets over zijn positie van vijf jaar later. Eind 2012 (zie vraag: ‘vijf jaar geleden’) stond Bezos echter op de 18de plaats).

15) Zanna wil maximaal 20 aandelen in portefeuille. Wat doet ze als ze voldoende cash heeft voor een eventueel 21ste aandeel?

C. Koop een aandeel dat je al hebt alsof je een nieuw aandeel koopt, maar houd beide lijnen gescheiden.

16) Maandelijks bevraagt het beurshuis Merrill Lynch ‘s werelds grootste professionele beleggers, onder meer over waar ze van wakker liggen. De jongste maanden is dat met name een monetaire beleidsflater. Maar wat baarde hun begin dit jaar maandenlang de grootste kopzorgen?

D. Uiteenvallen Europese Unie (zie n°85, pagina 2 – de woorden ‘begin dit jaar maandenlang’ zijn hier van belang)

17) MMM deed een boude voorspelling over de bitcoin, toen die in augustus 4.000 dollar kostte. Welke?

C. De bitcoin zal tegen augustus 2018 zowel 2.000 als 8.000 dollar gekost hebben.

18) Trump en Xi, en zelfs Hitler en Mussolini na hun eerste jaar, illustreren dat leiders met autocratische trekjes niet per se slecht zijn voor de beurs. Maar geldt dat altijd? Hoe presteerde bijvoorbeeld de Turkse beurs sinds het aantreden van Recep Tayyip Erdogan in maart 2003?

D. +850% (rendement klopt niet helemaal wegens hevige schommelingen, maar gezien de andere antwoordmogelijkheden is ook hier geen discussie mogelijk)

19) Eens zien of jullie het Zanna-systeem in de vingers krijgen. Stel dat de gemiddelde waarde van alle aandelenlijnen in portefeuille (Bekaert, Recticel, Sofina,…) 5.000€ is. Als ik nu een nieuw aandeel koop, hoeveel betaal ik er dan voor?

C. circa 5.500€

20) In de zomer van 2016 selecteerde Zanna haar 40 Olympische aandelen, waarvan ze de kans op 100% rendement tegen 2020 op minstens 40% raamde. Dit jaar, met dus nog drie jaar te gaan, actualiseerde ze haar kansberekening. Voor dit aandeel is de kans op verdubbeling het forst gestegen is, namelijk van 45% tot 75%:

D. Zenitel

Posted on 7 januari 2018 at 11:47

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.