De Grote MMM-quiz: ziehier de antwoorden

Wat was u weeral sterk, beste lezer. Wij doen nog zo ons best onze quiz zo moeilijk mogelijk te maken, en nog haalt u scores waarvan zelfs de beste universiteitsstudent kan dromen…

Van harte proficiat dus, aan de 34 abonnees die minstens onderscheiding halen.

Twaalf lezers halen 19 op 20. Dat is ronduit schitterend. En wat dan gezegd van dat andere dozijn dat de perfecte score haalde: 20 op 20! Zij deden dat door de volgende antwoorden te geven op de volgende vragen.

1. Wesley Gray, een vermogensbeheerder, beweerde dat zelfs God als vermogensbeheerder ontslagen zou worden. Hij zou weliswaar in de periode 1927-2016, helderziend als hij is, om de vijf jaar telkens de allerbest presterende S&P500-aandelen voor de volgende vijf jaar selecteren, maar omdat ook die supervijftallen tussentijdse buitelingen maken, zou God door de druk van ongeduldige klanten en bazen aan de deur vliegen. Zijn jaarlijks gemiddelde return over die ganse
periode zou er nochtans best mogen geweest zijn:

A. 29,4%

2. In 1997 vormden de banken veruit de belangrijkste economische sector, gemeten volgens aandeel in de economische winst was die sector zelfs dubbel zo groot als de tweede van toen, gezondheidszorg. Vandaag zijn de banken teruggevallen tot de vierde plaats. De derde belangrijkste sector van toen is vandaag nog amper achtste, met volgens de onderzoekers van McKinsey een aandeel van ocharme nog 5% in de totale economische winst. Welke is die andere dan de banksector die twintig jaar geleden zoveel belangrijker was dan vandaag?

D. Telecom

3. In 1972 werd het faillissement van een beloftevol bedrijf op het nippertje vermeden. De oprichter moest ten laatste maandagochtend 24.000 dollar schulden afbetalen. Hij had vrijdag amper 5.000 dollar. Hij ging naar Las Vegas, zette alles in, en kwam terug met 27.000 dollar. Welk bedrijf bestaat daardoor nog altijd?

A. Federal Express

4. Jeff Bezos, de grote baas van Amazon, is volgens het vakblad Forbes sinds begin dit jaar de rijkste mens ter wereld. Forbes stelt sinds 1987 de lijst samen. In die 31 jaar stond Microsoft-oprichter Bill Gates maar liefst 18 jaar lang op nummer 1. Hoeveel mensen haalden die absolute top, naast Gates en Bezos?

A.5

5. De beurzen presteerden slecht dit jaar. De Dow Jones verloor eerder deze maand 3,1% in één dag. Op 5 februari zakte de index zelfs met 4,6%! Dit is nochtans klein bier met zijn recorddagverlies van 24,4%, in:

A. 1914

6. Wie zei dit jaar: ‘Marc Coucke is een zanger, en dat is goed. Iemand die vrolijk is, is niet slecht voor een voetbalclub. Of ik met hem te vergelijken ben? Ik kan niet zingen en ben te oud om op tafel te dansen.’

A. Etienne Davignon

7. Negen verschillende aandelen haalden in de loop van 2018 de eerste plaats in Zanna’s tip20. Welk van de volgende vier aandelen haalde die eerste plaats niet?

B. CFE

8. Hilmar Rode, de CEO van Nyrstar, zag kennelijk de beurscrash van zijn eigen bedrijf niet aankomen. In de loop van 2018 kocht hij voor meer dan 1 miljoen euro eigen aandelen bij. Hoeveel betaalde hij gemiddeld per aandeel?

C. 5,08 euro

9. Lang leve het mirakel van de samengestelde interest. Stel dat u elke maand 100 euro in aandelen belegt, en u haalt een gemiddelde return van 10% per jaar, hoeveel heeft u dan na 40 jaar bijeengespaard?

C. 531.879 euro

10. Uit een enquête van Legg Mason blijkt dat 32% van de sparende Belgen na een beursklim van 20% aandelen willen kopen. Hoeveel procent wil dat doen na een daling van 20%?

A. 23%

11. Een van onze vele experimenten heet ‘Hateful10’: je verzamelt de 10 meest gehate aandelen van het moment, in de hoop dat de haat zal wegebben en de koers flink zal stijgen. Niet voor hartlijders, dit. We zijn er al drie jaar mee bezig, met wisselend succes. Eén aandeel haalde drie jaar achtereen onze haatlijst. Welk?

B. Deutsche Bank

12. Wij, van de MMM-club, weten allemaal wel dat aandelen over de lange termijn de best renderende activaklasse vormen. Eén alternatieve klasse komt aardig in de buurt, met een verveelvoudiging met factor 242 sinds 1900. Welke?

A. Klassieke auto’s

13. Wie tweette dit jaar (onder meer): ‘Tesla… Bankwupt!’? B. Elon Musk, CEO Tesla

14. De belegger Mohnish Pabrai vergeleek ooit twee van de beste beleggers aller tijden, als volgt: ‘X gaat naar de supermarkt, zoekt er geduldig in alle rekken die er zijn het meest afgeprijsde product uit, koopt het en komt ermee naar buiten. Y gaat naar de supermarkt, zoekt en vindt de producten die hij écht graag heeft, koopt voorlopig niets, en gaat vervolgens dag na dag terug. Tot een van die lievelingsproducten fors afgeprijsd is. Pas dan koopt hij.’ Wie zijn X en Y?

A. Ben Graham & Charlie Munger

15. Donald Trump, de president van de VS, communiceert het liefst via Twitter. Zelf volgt hij 46 mensen of instellingen, bijna uitsluitend zijn eigen entourage, aangevuld met bijbelpredikers, golflegende Gary Player, worstelbaas Vince McMahon, en twee keer vicepresident Mike Pence. The Donald zelf heeft intussen zo’n 56 miljoen volgers. Dat zijn er hoeveel procent meer dan begin dit jaar?

B. 22%

16. Welke bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf snoerde tijdens de algemene vergadering van dit jaar een zeurende aandeelhouder de mond met de opmerking: ‘Was u dan liever aandeelhouder geweest van Eastman Kodak?’

A. Julien De Wilde (Agfa-Gevaert)

17. Welk land stelt de meeste mensen tewerk aan de spoorwegen?

B. India

18. Frankrijk was volgens de World Tourism Organisation de populairste reisbestemming. Azië is in opmars op dit lijstje, ook al haalden slechts 2,5 Aziatische landen de top10: China, Turkije (dat is die halve), en…

D. Thailand

19. Begin mei 2018 was het gemiddeld koersdoel van alle analisten die Nyrstar volgden:

C. 7 euro

20. Het lijkt nu nog weinig waarschijnlijk dat de Bel20-index dit jaar met winst eindigt. In sommige jaren slagen de beursindexen er wel in een groot verlies op het eind helemaal goed te maken. Ooit viel de MSCI Europe-index tijdens het jaar tot 31% onder het peil van het jaarbegin. Toch eindigde de index dat jaar nog 20% hoger. In welk jaar was dat?

A. 1998

Wie overal A op antwoordde, was er dus nipt door met een score van 10 op 20. Maar wie zijn die twaalf helden met een score van 20 op 20? En wie van hen benaderde het dichtst de Bel20-klim sinds Nieuwjaar met 2,26%?

Dat leest u donderdag in MMM n°116.

Tot dan!

Pierre & Zanna

Posted on 6 januari 2019 at 09:53

Tags:

1 reactie

Comments (1)

  1. Jan Noben

    8 januari 2019 at 22:48

    Heeft er iemand een idee waarom de Chinese spoorwegen in sommige lijstjes wel boven India staat qua werknemers, bijvoorbeeld op Wikipedia?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.