De grote Nobelprijspronostiek 2016

Sta me toe te starten zoals in de blogpost met dezelfde titel van twee jaar geleden:

‘Sta me toe eens onbescheiden pocherig te beginnen. In 2011 schreven mijn toenmalige collega Daan Ballegeer en ik in De Tijd een voorspellingsartikel over de mogelijke winnaar van de Nobelprijs economie. Precies 4 namen prijkten in onze inleiding. Ze hebben inmiddels allemaal de prijs gewonnen.’

Die namen waren:
– Lloyd Shapley (gewonnen in 2012)
– Lars Peter Hansen (2013)
– Thomas Sargent (2011)
– Robert Shiller (2013).

Straf hé? Wacht, het wordt nog straffer. In 2014 stelde ik een top10 op met de volgens mij grootste kanshebbers op de prijs.

– Op 6: Jean Tirole (winst in 2014)
– Op 10: Angus Deaton (winst in 2015).

En voor de volledigheid: verder terug in de tijd in De Tijd voorspelde ik meermaals dat Eugene Fama hem ging krijgen. Bingo: in 2013.

Mocht ik de beurs even goed kunnen voorspellen…

Ik zou beter stoppen, nu ik zo’n mooie succesreeks mag tonen. Maar helaas, ik kan aan dit ‘namedrop’-spelletje niet weerstaan. Hierzo dus: het tiental voor 2016. Morgen weten we of de winnaar hier bij zit. Hoe dan ook: de kans dat de winnaar een man is wiens naam met een ‘B’ begint, is redelijk groot.

1) Ben Bernanke. Stond ook in 2014 op nummer 1. De bebaarde en bedaarde Fed-baas loodste de Amerikaanse economie op superieure wijze door de grootste crisis van de voorbije 80 jaar. Hij is bovendien een briljant academicus.

2) Deirdre McCloskey (foto). Een indrukwekkende econome. Ze stelt al decennialang de al te veel op kille wiskunde gebaseerde economische theorie op de korrel. Haar inzichten krijgen steeds meer gehoor. En ze zou pas de tweede vrouw ooit zijn die de prijs zou winnen (na Elinor Ostrom in 2009).

3) Jagdish Bhagwati. Een Indiër, ‘in defence of globalisation’. Een prediker van de globale vrijhandel dus. Hem de prijs gunnen zou een statement zijn tegen de verkrampte protectionistische reflexen van nogal wat volksmenners. De 82-jarige Bhagwati was jarenlang een favoriet, maar geraakte recent een beetje in de vergetelheid.

4) Israel Kirzner. De 86-jarige Amerikaan deed waarlijk baanbrekend werk over de rol van de ondernemer in de maatschappij. De hoofdrol, eigenlijk.

5) William Baumol. Een intellectuele reus van 94, toch stilaan de leeftijd om een Nobelprijs te krijgen. Baumol heeft veel gerealiseerd, onder meer zijn Wet over de rol en de vergoeding van dienstverleners zoals leraren, verplegers en kunstenaars. Maar ook hij focuste op ondernemers en innovatie. Het zou zo gek dus niet zijn indien hij morgen samen met Kirzner een Scandinavisch telefoontje zou krijgen.

6) Paul Romer. Een groot kanshebber. Romer is nog vrij jong (amper 61 jaar), maar prijkt al 12 jaar op de kanshebberslijstjes. Romer benadrukt dat economische groei niet kan aanhouden als we altijd hetzelfde steeds vaker doen. Groei komt voort uit vernieuwing. Alweer zeer actueel.

7) Robert Barro. Al jàààààren favoriet. Hij zou hem dit jaar echt kunnen winnen dankzij zijn Ricardiaanse Equivalentietheorie. Erg hip, al jaren: als de overheden al te veel consumeren, consumeren de burgers minder.

8) Anthony Atkinson. Zorg dat er een deskundige in inkomensongelijkheid in het lijstje zit, die niét naar de naar Thomas Piketty luistert.

9) William Nordhaus. Weldra wint een klimaatexpert. En àls dat gebeurt, dan is het deze klimaatexpert.

10) Olivier Blanchard. De voormalige hoofdeconoom van het IMF heeft razend interessante inzichten. Nadeel: zijn Franse landgenoot Jean Tirole won hem pas twee jaar geleden. Voordeel: ook zijn naam begint met een B. Ze zijn dus met z’n vijven hier in de top10.

En wanneer wint een Belg eens de meest begeerde onderscheiding van de economische wereld? Jacques Drèze zou hem verdienen, en hij is nu toch ook alweer 87 jaar oud.

Posted on 9 oktober 2016 at 15:33

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.