De grote Nobelprijspronostiek

Sta me toe eens onbescheiden pocherig te beginnen. In 2011 schreven mijn toenmalige collega Daan Ballegeer en ik in De Tijd een voorspellingsartikel over de mogelijke winnaar van de Nobelprijs economie. Precies 4 namen prijkten in onze inleiding: Lloyd Shapley, Lars Peter Hansen, Thomas Sargent en Robert Shiller. Ze hebben inmiddels allemaal de prijs gewonnen.

Kunnen wij voorspellen!

Oké, nu moet ik het zonder Daan doen. Maar het zou me sterk verwonderen indien de naam die morgen als winnaar uit de bus van 2014 komt, niet in het volgende elftal zit. Ziehier mijn kandidaten voor 2014, in volgorde van voorkeur.

1) Ben Bernanke. U zal deze naam op geen enkele andere lijst tegenkomen. Nochtans is de vorige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank een briljant academicus die als beleidsmens zijn inzichten kon aanwenden om de wereld te redden. Echt waar, Bernanke verdient hem meer dan alle anderen.

2) Israel Kirzner. Een pak minder bekend, maar de favoriet van Thomson Reuters. En die kunnen ook tamelijk goed voorspellen. Kirzner deed waarlijk baanbrekend werk over de rol van de ondernemer in de maatschappij. De hoofdrol, eigenlijk.

3) William Baumol. Een intellectuele reus van 92, toch stilaan de leeftijd om een Nobelprijs te krijgen. Baumol heeft veel gerealiseerd, onder meer zijn Wet over de rol en de vergoeding van dienstverleners zoals leraren, verplegers en kunstenaars. Maar ook hij focuste op ondernemers en innovatie. Het zou zo gek dus niet zijn indien hij morgen samen met Kirzner een Scandinavisch telefoontje zou krijgen.

4) Paul Romer. Een groot kanshebber. Romer is nog vrij jong (amper 59 jaar), maar prijkt al 10 jaar op de kanshebberslijstjes. Romer benadrukt dat economische groei niet kan aanhouden als we altijd hetzelfde steeds vaker doen. Groei komt voort uit vernieuwing. Alweer zeer actueel en nauw aansluitend bij favorieten 2 en 3.

5) Jean Tirole. Die prijkt al jaren op mijn favorietenlijstje. Een briljante en veelzijdige econoom die heel wat complexe economische stellingen op een al even complexe manier uitlegt (ik heb hier zijn turf ‘The Theory of Corporate Finance’ liggen, ik snap zelfs zijn dankwoord niet).

6) Philippe Aghion. Ook iemand die vooral met groei en creatieve destructie bezig is. In het zog van de grote Schumpeter dus. Zou hem samen met Romer kunnen krijgen.

7) Jagdish Bhagwati. Een Indiër, ‘in defence of globalisation’. Zijn naam viel sinds 2006 van de favorietenlijstjes. Ik zet hem er weer op.

8) Ernst Fehr. Een mens moet wat diversifiëren over de vele domeinen van de economie. Micro-economie moet ook aan bod komen. De mechanismen van transacties, onderhandelingen, vertrouwen en eerlijk. Enter de Oostenrijker Fehr. Trouwens: lang geleden dat nog eens een Oostenrijker won.

9) Robert Barro. Al jàààààren favoriet. Hij zou hem dit jaar echt kunnen winnen dankzij zijn Ricardiaanse Equivalentietheorie. Erg hip vandaag: als de overheden al te veel consumeren, consumeren de burgers minder. Waarvan akte.

10) Angus Deaton. Zorg dat er altijd een Schot tussen zit. Zeker indien die Schot een wereldautoriteit is in ‘geluk’, een economisch element waar we ons de laatste tijd veel mee bezighouden.

11) William Nordhaus. Zorg dat er een klimaatdeskundige tussen zit.

Op de bank nog enkele namen, kwestie van mijn winstkansen nog wat te verhogen.

Neen, geen Thomas Pikkety, de rockstar der economen. Maar bijvoorbeeld wel namen als Torsten Persson, Martin Weitzman, Daron Acemoglu, Peter Phillips, John Campbell, Esther Duflo of Anne Krueger (er moet toch een vrouw bij!) en Jacques Drèze (er moet toch een Belg bij!).

Durft u andere voorspellingen te maken? Reageer!

Posted on 12 oktober 2014 at 10:34

Tags:

2 reacties

Comments (2)

  1. Daan Ballegeer

    13 oktober 2014 at 12:50

    Should quite while I’m ahead. 😉
    Maar goed: ik ga voor Robert Barro (misschien in combinatie met Alberto Alesina, denk aan de tegenstelling Fama-Shiller vorig jaar!), Tirole (nog voor ik jouw lijstje gezien had) en Baumol (die pik ik van jou).
    Wie hem van mij zeker zou mogen winnen: Daron Acemoglu / Esther Duflo (allebei nog te jong vrees ik). En iets met sociologie (vaag, I know, maar we zijn er nog eens aan toe).

    1. phuylb

      13 oktober 2014 at 13:26

      Je hebt het, Daan, en je blijft het hebben!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.