De man achter het idee van de eeuw

Wie is Andy Jassy, de man die straks Jeff Bezos opvolgt als CEO van Amazon?

We doken in het archief – waar trouwens elk abonnee eveneens onbeperkt kan induiken – en duikelden ons in december 2015 geschreven portret van Andy Jassy op. We schreven dat toen voor onze rubriek ‘Ontdek de ster’.

Ziehier wat we toen schreven.

Jeff Bezos. Wat die in 21 jaar tijd van Amazon.com heeft gemaakt, is – ik wik mijn woorden – grandioos. Ook grandioos: dat hij onlangs, als tussendoortje, met succes de eerste herbruikbare ruimteraket lanceerde. Die raket heeft voor de rest niets met de traditionele e-business van zijn Amazon te maken. Net zomin als de business waarmee Amazon voor de tweede keer de wereld verovert: cloud computing, het beheer van gegevens vanop afstand. Met Amazon Web Services (AWS) als beheerder.

Dit is – en ik wik weer mijn woorden – het idee van de eeuw. Bedrijven hoeven niet langer computercapaciteit te kopen. Dat is niet alleen duur, probeer bovendien maar eens in te schatten hoeveel je nodig hebt. Soms koop je te weinig, meestal te veel.

‘Tiens, waarom geen computerruimte verhuren?’, vroeg ene Andy Jassy, sinds 1997 werkzaam bij Amazon, zich ooit af. ‘Infrastructuur aanbieden, zoals de overheid doet met wegen en spoorwegen, maar dan tegen betaling.’ Ja, dat leek Jassy een goed idee.

En zo werd Andy Jassy de uitvinder van de vanop afstand beheerde computerkracht.

In 2003 kreeg Jassy van Bezos de goedkeuring – en 57 streng geselecteerde medewerkers – om daar iets rond te doen. AWS ging live in 2006, en had al snel enkele knap klinkende klantennamen: Dropbox (die nota bene in een eendere vijver vist) en AirBnb. Daar kwamen dra Netflix en Spotify bij, en gevestigde waarden zoals Novartis, General Electric en… de CIA.

Van een AirBnb, dat eerst redelijk weinig dan megaveel opslagruimte nodig had, tot de Amerikaanse inlichtingendienst die 600 miljoen betaalt om diens ruimte vooral maniakaal beveiligd te maken: allemaal zijn ze nog steeds tevreden klant bij AWS. Als visitekaartje kan dat tellen.

Dat is belangrijk, want de concurrentie heeft ingezien welke goudmijn ‘cloud computing’ wel is. Google en Microsoft sprongen in 2012 op de boot, onder meer Oracle, HP en IBM sprongen er achter. En ze blijven achter. AWS is en blijft de topreferentie.

Dit jaar stevent Jassy’s departement af op een omzet van 7 miljard en een winst van 1,5 miljard dollar. Die bedragen zullen snel verveelvoudigen. AWS is immers alleenheerser in een markt die niet alleen het traditioneel onderscheid tussen computerhardware en -software het archeologische tijdperk inschopte, maar bovendien écht ontwrichtend is voor zowat elke economische sector, misschien op het oudste beroep ter wereld na (en dan nog): dankzij cloud computing kunnen start-ups in een wip globaal denken en globaal reiken. En dat is net wat AirBnb en co ook doen.

Het was zonder Jassy niet waar geweest.

Posted on 4 februari 2021 at 12:52

1 reactie

Comments (1)

  1. Marc Slegers

    9 februari 2021 at 13:58

    ‘…AWS is immers alleenheerser…’ : Microsoft, Alibaba, Alphabet (Google) zijn ook heel grote spelers hierin dacht ik?

    Jammer dat de Zanna-portefeuille hier niet rechtstreeks in kan investeren , en vele andere internationale succesverhalen, wegens de beperking om alleen in Belgische aandelen te beleggen (ik weet wel dat hier ook bedrijven zijn die buiten België omzet genereren, maar toch, beetje jammer vind ik …)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.