De man die in de emmer staat

In zijn editoriaal van het VFB-magazine Beste Belegger sloeg de VFB-voorzitter Sven Sterckx nagels met koppen. We geven hieronder de meest opmerkelijke passages.

‘Het zomerakkoord was wederom een pijnlijke vertoning van politiek getouwtrek waarbij iedere partij haar gelijk wil halen.

Het hogere doel, het belang van België, wordt daarbij zonder blikken en blozen opzij geschoven. Het binnenhalen van een politieke trofee is het hoogste goed. De consensus tussen verschillende partijen, die vroeger in België hoog in het vaandel werd gedragen, moet plaats ruimen voor een pervers beloningssysteem. Goed of niet goed voor de bevolking of het land, iedere politieke partij krijgt evenveel stickers voor op zijn stickerkaart. Het gevolg is opnieuw belastingverhogingen en een wetgeving die nog complexer wordt.

(…)

Steeds minder mensen moeten opdraaien voor de dure welvaartsstaat en de hoge factuur van de sociale zekerheid, en de vergrijzing van onze bevolking zal hier zeker niet bij helpen. Freddy Willockx waarschuwde in het begin van de jaren negentig reeds voor de betaalbaarheid van onze pensioenen, de vergrijzing mocht de toekomst van de jongeren niet verkleuren.

Zij die oor hadden naar deze waarschuwing en zelf voor hun pensioen hebben gezorgd, worden nu gestraft met allerhande taksen op hun beleggingen. Zelfstandigen die een karig pensioen ontvangen van gemiddeld 845 euro kunnen niet anders dan beleggen. Als een zelfstandige een gelijkaardig pensioen wenst als dat van een ambtenaar (gemiddeld 2.630 euro per maand) dan moet hij meer dan 500.000 euro opzij zetten om een gelijkaardig maandelijks bedrag te krijgen op de pensioengerechtigde leeftijd. Maar in dat geval moet hij de abonnementstaks betalen.

Steeds meer wordt er met afgunst gekeken naar het kapitaal dat mensen bijeenbrengen met hard werken en spaarzaam zijn. Dat kapitaal wordt steeds zwaarder belast. Dat ministers hier geen oor naar hebben is begrijpelijk. Zij kunnen rekenen op een pensioen van ongeveer 4.250 euro en moeten hiervoor zelfs niet sparen en beleggen.

(…)

Het kapitaal zal wegtrekken en de inkomsten voor de overheid zullen dalen. Einde vorig jaar besloot de rijkste Belg, Alexander Van Damme, om België te verlaten en daardoor loopt de Belgische regering ongeveer 70 miljoen aan inkomsten mis. Dit is meer dan wat de speculatietaks en de rijkentaks samen hebben opgebracht. En dit is maar het topje van de ijsberg. In totaal zal de overheid meer inkomsten derven dan zij kan innen van de taks op effectenrekeningen.

Ik maak vandaag een afspraak met de regering om volgend jaar na te gaan of de waarde op effectenrekeningen is gestegen of gedaald. Ik twijfel er niet aan: ondanks de vrijstelling van de RV op dividenden, zal de waarde op effectenrekeningen dalen en is het best mogelijk dat het bedrag op spaarrekeningen weer stijgt.

De regering leert niet uit haar fouten. Dat het steeds verhogen van de belastingen een doodlopende straat is, wordt steeds duidelijker. Nog meer belasten, is niet slim. Winston Churchill verklaarde het als volgt: “Een staat die tracht welvaart te creëren door het heffen van belastingen is als een man die in een emmer staat en zich tracht op te heffen met het handvat.”

De oplossing uit deze benarde situatie is eenvoudig maar vraagt vijf minuten politieke durf: verminder de uitgaven van onze veel te dure welvaartsstaat.’

Posted on 7 september 2017 at 16:57

Tags: ,

2 reacties

Comments (2)

  1. jan laenens

    7 september 2017 at 20:07

    Inderdaad,het blijven afromen uit middenklasse kan niet eeuwig blijven duren….Overigens gebodemvist naar bijkopen texaf aan dik 30 en bijkopen aholddelhaize aan 14,nippertje gemist allebei. Wel wat x-fab bijgekocht-dik 7.3- en qrf aan dik 24 bijgekocht. Eerste grotere positie siemens binnengehaald-na recente verzwakking aan 113. Tijd eerder Vinci gekocht aan 40 , nu een vijfde van positie aan limiet 80 vandaag verkocht.

  2. johan nyckees

    13 september 2017 at 09:49

    De vergelijking van Sven Sterckx van het bedrag van het zelfstandigenpensioen met het ambtenarenpensioen gaat volgens mij mank aangezien het hier ongetwijfeld om brutobedragen gaat. Voor een gepensioneerde zelfstandige is een (gemiddeld) brutopensioen van 845€ ook een (gemiddeld) nettopensioen van 845€. Van een (gemiddeld) ambtenarenpensioen van 2630€ gaat ongeveer 6% RSZ en daarna nog eens ruim 25% bedrijfsvoorheffing af en bedraagt het (gemiddeld) nettopensioen voor een volledige loopbaan (45 jaar, wat dus praktisch niemand nog haalt) ongeveer 1800€. Het verschil in nettopensioen is dan niet 1785€, maar ongeveer 950€. Nog steeds een groot, maar veel kleiner verschil dan dat waar Sven Sterckx van uitgaat voor zijn berekeningen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.