De markten: wees kalm, nuchter en alert

Het gaat slecht op de beurzen. De wereldindex van aandelen noteert nu 7 procent onder zijn peil van Nieuwjaar, hetgeen van 2018 het slechtste beursjaar sinds 2011 aan het maken is. Onze Belgium All Shares Return Index, die rekening houdt met de bruto dividendopbrengsten, kijkt al tegen een verlies van 10,2% aan. Zelfs de portefeuille van Zanna lijkt op weg naar een jaarverlies (ofschoon zij daar naar eigen zeggen ‘nog zo zeker niet van is’).

Waarom?

Mister Market, de psyche van de financiële markten, kampt met een vertrouwenscrisis. We hebben daar begrip voor. Dit is immers een overgangsperiode.

De centrale banken, die zeven jaar lang de financiële activa steunden met QE of quantitative easing (het ultralaag houden van de rente én het opkopen van obligaties met tientallen miljarden dollars of euro’s tegelijk per maand om de koersen te stutten), gaan over van QE naar QT: quantitative Tightening. De Amerikaanse centrale bank gaat de Europese hier voor: de rente wordt daar al een poos opgetrokken. Bovendien is de aankoop van obligaties gestopt, en mogen we ons opmaken voor een omgekeerde actie.

Dat de QE-snoepjes ooit zouden op geraken, wist Mister Market natuurlijk wel. Maar we hadden allemaal gehoopt dat, als dat moment aanbrak, de economieën veel beter in vorm zouden zijn. Dat leek tot deze zomer het geval, maar nu blijkt her en der (eigenlijk bijna overal behalve in de VS) de economische motor te sputteren. Dat heeft uiteraard te maken met de door de Amerikaanse president uitgelokte handelsoorlog. De invoertarieven die de VS en China tegen elkaar op aan het invoeren zijn, treffen met name technologie en autobouwers. De tarieven zelf zijn in deze minder schadelijk dan de vrees (en de onzekerheid) dat er nog heel wat andere tarieven bovenop gaan komen. Bedrijven beginnen investeringen uit te stellen, zodat leveranciers hun zakencijfers zien zakken en ook op de rem gaan staan… Het spreekt vanzelf dat aandelen als X-Fab en Recticel, maar ook Umicore en Solvay, daar nadelen van ondervinden.

En als het slecht gaat, begint Mister Market – u kent hem wel – te focussen op nog andere negatieve factoren. Een ervan is China, tot enkele jaren geleden beschouwd als een opportuniteit en nu als een bedreiging. Een andere is de Brexit, nog een andere de zorgwekkende Italiaanse financieel-economische toestand en de clash tussen Europa en de Italiaanse regering.

Vandaar dus de elkaar versterkende verkoopgolven.

We hebben dit al meermaals meegemaakt, en we zullen het nog dikwijls meemaken. Dit is de beurs: ze springt van overdrijving naar overdrijving (negatief én positief), en passeert het niveau van billijkheid en passant haast toevallig, zoals het hondje aan de leiband voortdurend voor- en achteruitloopt en in de overgang eventjes naast baasje loopt.

Wat te doen in deze situatie?

  • Kalm blijven! ‘Als je geschoren wordt, moet je stilzitten’. Dat is een wijsheid voor bij de barbier met zijn vlijmscherp scheermes, maar ook op de beurs. Laat Mister Market gerust zelf panikeren, dat maakt onze onderhandelingspositie alleen maar sterker.
  • Nuchter blijven! Ook al is de wereld teleurgesteld van de economie, het gaat economisch nog zo slecht niet in de wereld. Het grote verschil met de hel van 2008-’09 is dat de financiële sector vandag veel robuuster is dan toen. En het is net die sector die, via een cascade van falingen, een systeemcrisis kan ontlokken. De schulden van de wereld zijn niet verminderd sinds 2008, maar ze zitten minder bij kwetsbare groepen als banken en gezinnen, en meer bij bedrijven die tegen een stootje kunnen. En sowieso: niet-financiële sectoren kunnen dan wel in brand staan, maar ze kunnen niet de rest van de wereld in brand steken.
  • Alert blijven! Crisissen zijn opportuniteiten. Als we scrupuleus ons systeem volgen, komt het op termijn wel goed. Iemand die in november nog geen aandeel heeft gekocht, heeft het laaghangend fruit maar te plukken: Umicore, Solvay, Recticel, CFE,…

Posted on 21 november 2018 at 09:45

9 reacties

Comments (9)

  1. Marc Slegers

    21 november 2018 at 10:46

    Misschien goed tijdstip om deel van je 17% cash aan het werk te zetten Pierre?

  2. Eric Behiels

    21 november 2018 at 17:27

    Bedankt voor deze update . Ik prefereer alvast om Ackermans ,Sofina en Brederode te kopen na nog een daling van +/- 5 % .

  3. Benny

    21 november 2018 at 17:41

    Is er enige structurele reden waarom Recticel blijft dalen?

  4. michael michiels

    21 november 2018 at 20:25

    Ja Benny ik zou het ook graag willen weten. Heb Recticel ook in portefeuille en lees er nergens iets van…

  5. Matias Raymaekers

    21 november 2018 at 23:23

    Zoals een vorige blogpost heeft vermeld, een mooi instapmoment voor X-Fab onder 5,25 euro. Spijtig dat mijn ondergrens werd aangetikt. Sorry Zanna, ik ga je even niet volgen. Dat is wel het enige probleem wat ik tegen kom(en daar treft niemand schuld), Zanna koopt aandelen om ‘bij te houden’, maar als ze een tik krijgen om welke reden ook(en er is niets fundamenteels mis) dan bieden er zich aardige koopkansen aan, maar ligt de dwingende verkoop ook dichtbij voor degenen die het al in de portefeuille hadden. Sitting this one out. X-Fab behoort nu ook niet echt tot de groep om er een tweede pakketje van bij te kopen en het X-Fab(b) te noemen.

    1. Jo Wouters

      22 november 2018 at 16:29

      Matias, ik heb ondertussen – mits scha en schande – geleerd om scrupuleus een ‘systeem’ te volgen: er niet op te rekenen dat ik het beter weet dan ‘de markt’, emotie uit te schakelen, en de vooraf vastgelegde regels consequent te volgen. Maar een aanpassing van de parameters in het systeem (met bv een verlaging van de ondergrens naar -50% ipv -40%) lijkt me wel verdedigbaar. Op voorwaarde dat het consequent gebeurt, en er opnieuw “een systeem” van maakt dat je rigoureus volgt

      1. geert casier

        22 november 2018 at 18:05

        Matias en jo

        Ik zit wat x fab in hetzelfde schuitje – daar ik al wat hoger zit in de leeftijdspiramide staat de ondergrens in mijn systeem op -30% maar recent heb ik dit verhoogd naar -40% voor de meest volatiele aandelen
        Misschien een idee om ook bij jullie toe te passen ?

  6. jan laenens

    22 november 2018 at 22:25

    beetje solvay,umicore,melexis,resilux,bekaert bijgekocht alhoewel technisch beeldje beursindices er niet mooi bijliggen…china is pas serieus gezakt,veel forser dan westerse markten….zeker niet alleen kopen bij een euforische mr-market…

  7. Benny

    6 december 2018 at 14:06

    2018; -20% en we komen van +12% in januari.
    Je zou voor minder beginnen wanhopen.
    En dan zijn we nog niet eens in een recessie, alhoewel dit meer en meer in de koersen zit verrekend…

    Zanna koopt niet, duidelijk signaal?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.