De nieuwe Buffett

Nu en dan duiken we in ons eigen archief, naar aanleiding van een nieuwsfeit, zoals precies 3 maanden geleden, toen bekend werd dat de ons welbekende Andy Jassy bij Amazon Jeff Bezos zou opvolgen.

Sinds gisteren is bekend dat Greg Abel de opvolger wordt van Warren Buffett bij Berkshire Hathaway. We geven hieronder een portretje mee van Abel, dat we schreven op 5 maart 2015. Toen wist niemand (behalve Buffett en Charlie Munger zelf misschien) dat de Canadees zich in de coulissen al aan het warm lopen was voor de topjob bij de grootste holding aller tijden. Niemand, echt? We willen hier niet pochen, maar… ziehier ons artikel van toen, terug te vinden in n°24. Verbeter enkel de leeftijden: Jain is 69 jaar, Abel 58.

 

• De opvolgers van Buffett en Munger

Maak kennis met Greg Abel, de nieuwe Buffett

Wereldprimeur, in uw blad: Greg Abel wordt als CEO de opvolger van Warren Buffett. En Ajit Jain neemt als vicevoorzitter de plaats in van Charlie Munger. Howard Buffett, zoon van Warren, wordt niet-uitvoerend voorzitter, maar dat wisten we al. En Ted en Todd Weschler en Combs zullen de 117 miljard dollar grote beursportefeuille beheren. Ze spelen nu al met elk 7,5 miljard. Dat wisten we ook al.

Waarom ben ik zo zeker van die nogal onbekende Canadees Abel?

Eigenlijk dacht ik al jaren dat de Indiër Jain de nieuwe Buffett zou worden. ‘Wij gokken op Ajit Jain, sinds 1985 de topman van de herverzekeraar Berkshire Re’, schreef ik drie jaar geleden in De Tijd. Toen zei Buffett: ‘Charlie zou me wat graag ruilen voor een tweede Ajit. Helaas, Ajit is uniek.’ In 2009 schreef Buffett: ‘Indien Charlie, ik en Ajit ooit in een zinkend schip zitten en je kan maar een van ons redden – zwem naar Ajit.’

Maar inmiddels zijn we anno 2015 en is Jain 63 jaar. Buffett en Munger blijven overvol lof voor de man die eigenhandig van Berkshires herverzekeringsactiviteiten een gigantische winstmachine heeft gebouwd.

Maar ze hebben evenveel lof over voor de veel jongere Abel. ‘Jain en Abel zijn gevestigde waarden die allicht worden omschreven als ‘wereldklasse’. ‘Wereldleider’ lijkt met een betere term’, prijst Munger. ‘Op sommige belangrijke vlakken is elk van hen een beter manager dan Buffett. Bovendien zal geen van beiden ooit, voor welk loon ook, ons schip verlaten. En ze zullen niet raken aan de kern van het Berkshire-systeem.’

Abel is de baas van Berkshire Energy, die hij in 15 jaar tijd uitbouwde tot een enorme nutsholding – eigenlijk Berkshire in het wat kleiner. Toen Abel een knaap van 45 was, schreef Buffett: ‘Greg zal eender welk bedrijf in eender welke sector als de beste leiden. Hij kan niet anders.’ ‘De beste’, dat is iemand die volgens Buffett rationeel is, kalm, resoluut, en heldere inzichten heeft in de business en het menselijk gedrag. Iemand die zich 100% voor het bedrijf geeft, die niet maalt om het eigen loon en zijn ego stevig onder controle heeft. Tot slot: ‘Mijn opvolger moet één belangrijk extra talent bezitten: het vermogen om de 3 grote bedrijfsdoders af te weren: arrogantie, bureaucratie en zelfgenoegzaamheid.’

We hebben’m, vult Buffett aan. ‘Een opvolger die klaar is voluit te gaan de dag dat ik sterf of er de brui aan geef.’ De 52-jarige Abel dus. Uiterst bekwaam en tegelijk uiterst bescheiden, een uitstekend golfer ook, misschien niet het beursgenie à la Buffett, maar daar zijn Todd en Ted voor ingehuurd. En de oudere Jain als vicevoorzitter. Of is het toeval dat Abel in de Raad van Bestuur van ketchupreus Heinz zit, naast Buffett en Buffetts meest bewonderde zakenpartner Jorge Paulo Lemann? Neen, dat is geen toeval.

En waarom niet Matthew Rose? Rose is de topman van het derde gigablok onder Berkshire en in 2009 de grootste aankoop ooit: BNSF Railway. Rose is 55 jaar, die kan dus ook nog 30 jaar aan de bak. Alleen is Buffett niet blij met BNSF’s prestatie in 2014. Buffett suste maandag weliswaar: ‘Spoorwegen, dat is een buitensport. Als heelder lappen land overstromen maak je verlies. Niets aan te doen.’ Maar we kennen Buffett. Hij eist perfectie. Overigens is Rose sinds januari 2015 vicevoorzitter van de centrale bank van Dallas. Zou iemand zo’n belangrijke en niet te combineren functie aanvaarden als hij kans maakt als CEO van Berkshire? No way!

Jain en Abel, dus. Al was het maar om hun passende namen. Zoals Ted en Todd.

 

 

 

 

Posted on 4 mei 2021 at 08:35

2 reacties

Comments (2)

 1. Dirk

  4 mei 2021 at 13:00

  Hopelijk geen Abel & Kaïn verhaal bij de 2 nieuwelingen 😉 ….toch wel straf die 2 kranige rakkers: Charlie 97 jaar & Warren 90 jaar en dat koppel beheert/doet groeien een kapitaal dat “buitenaards” is en ze doen dat nog altijd goed. Blijkbaar vinden ze zelf dat ook zij af en toe een foutje maken… is een troost voor mezelf ….

 2. Walter Maes

  7 mei 2021 at 17:22

  Heeft die Warren en Charlie nog nooit van Zanna gehoord ?
  Alles kan altijd beter !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.