De Nobelprijs gaat wel degelijk naar B…

Hoera, we hebben weer beet!

Abhijit Banerjee en Esther Duflo krijgen dit jaar de Nobelprijs economie. Banerjee en Duflo stonden vanochtend op nummer 8 in onze top10 van topkandidaten, dus – in alle pocherige onbescheidenheid – we hebben dat weer mooi voorspeld.

Banerjee en Duflo krijgen hem omwille van hun onderzoek naar armoede en hun aanbevelingen rond de bestrijding ervan. Ze schreven in 2011 Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty, een verbazende bestseller voor een toch niet voor de hand liggend onderwerp. Duflo is slechts de tweede vrouw in de voorbije vijftig jaar die de prijs in ontvangst mocht nemen (Elinor Ostrom kreeg hem in 2009). Ze is tevens de allerjongste winnaar: eind deze maand wordt ze 47. Banerjee is 58 jaar.

Michael Kremer is de derde winnaar. Ook hij is een kei in armoedebestrijding, via praktische experimenten in Kenya.

Het voorspellen van de winnaar is een spelletje dat we al sinds onze tijd bij De Tijd spelen. En we zijn er best goed in..

Vele jaren geleden voorspelde ik dat Eugene Fama (winnaar in 2013) hem zou krijgen.

In 2011 schreven mijn collega Daan Ballegeer en ik een artikel met 4 namen van mogelijke winnaars in de inleiding. Ze hebben hem inmiddels allevier: Lloyd Shapley (2012), Lars Peter Hansen (2013), Thomas Sargent (2011) en Robert Shiller (2013).

5 jaar geleden maakte ik voor MMM een eerste top11, met onder meer Paul Romer (2018), Jean Tirole (2014), Angus Deaton (2015) en William Nordhaus (2018).

Goed van ons, maar wat levert het ons op? Niemendal helaas… Jammer toch dat we niet even goed de beurskoersen als de Nobelprijswinnaars kunnen voorspellen,

Posted on 14 oktober 2019 at 13:07

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.