De slechtste van de klas = de beste van de klas

Ik hoef u toch niet meer te overtuigen dat de financiële wereld een bizarre wereld is? Allé kom, nog één keertje dan, met een driedubbele quizvraag.

1) welke beurs is jaar-op-jaar wereldwijd de primus, met een winst van 125 procent?
2) Welke beurs is oktober het slechtst begonnen, met een verlies van 13 procent?
3) Welk land is volgens zowat alle parameters wereldwijd de allerslechtste leerling economie?

Antwoorden: 1) Argentinië, 2) Argentinië en 3) Argentinië.
Voorgoed overtuigd?

Het land van furieuze weduwe Cristina Fernandez de Kirschner (foto, met op de achtergrond de voormalige Argentijnse first lady Evita Peron) kampt met een inflatie van 40 procent, een economische krimp dit jaar van 2,1 procent, huiveringwekkende werkloosheidscijfers en een privé-ondernemerschap in de lappenmand. In juli kon Argentinië een lening niet terugbetalen, het tweede ‘default’ in dertien jaar. Er zijn kapitaalcontroles, confiscaties van opbrengsten van bodemrijkdommen, de ene devaluatie na de andere. Ondanks dat alles noteert de Merval-index nu al 110 procent hoger dan met Nieuwjaar (sinds het ontslag van de degelijke centraalbankier Juan Carlos Fabrega vorige week is er trouwens een flinke hap af – zie vraag 2). En zelfs al corrigeren we voor de teruggevallen peso, dan nog zijn de Argentijnse aandelen 70 procent in de winst.

Hoe? Waarom? Ten eerste omdat sommige grote spelers zwaar gokken. Georges Soros, Dan Loeb en andere superbeleggers willen de meute voor zijn, als blijkt dat Argentinië uit het moeras begint te kruipen. Ten tweede kopen veel Argentijnen Argentijnse aandelen en verkopen ze tegelijk ADR’s, in dollar uitgedrukte certificaten van die aandelen. Op die manier krijgen ze dollars binnen, hetgeen veiliger is dan de immer devaluerende peso. En op die manier stijgt de beurs.

En ten derde: als er al een verband is tussen beurs en economie, dan is dat een negatief verband. Meerdere studies – soms over langer dan een eeuw – stelden een negatieve correlatie vast: hoe beter de economie, hoe slechter de beurs en vice versa. Om maar te zeggen en te herhalen: economisch succes is géén goede parameter voor de beurs. En vice versa.

Posted on 8 oktober 2014 at 13:48

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.