DEME is een boosterprik voor het aandeel CFE

Morgenavond geef ik een presentatie voor de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB): de Week van de Tips.

Ik mag nog niet verklappen welke mijn drie aandelentips voor beursjaar 2022 zijn, maar ik vertel wel dat ze alle drie in onze Zanna-portefeuille zitten. Die van vorig jaar overigens ook, en ik zou die alle drie opnieuw willen tippen: Mithra, Texaf en Gimv. Maar dit terzijde.

Een van de drie tips van morgen heeft te maken met de aankondiging begin deze maand dat CFE tegen de zomer van 2022 zijn dochter DEME gaat verzelfstandigen en apart naar de beurs brengen.

Die operatie heeft beslist bijgedragen tot mijn keuze.

Verder zeg ik niets.

Behalve over de operatie zelf. Dit is uitstekend nieuws voor CFE en diens moederholding Ackermans & van Haaren, die iets meer dan 62,1% van CFE (en dus ook DEME) in portefeuille heeft. Ook het Franse Vinci heeft een significant belang van 12,1%. Samen maakt dat dus 74,2%. Beide eigenaars hebben de operatie goedgekeurd, dus is de kans zeer groot dat DEME tegen de herfst volgend jaar op de beurs noteert (er moet een meerderheid van 75% de operatie goedkeuren).

DEME is een van de drie poten van CFE, maar de twee andere, bouw en vastgoed, zijn tegenover DEME al te klein geworden. Die twee wegen ook op de waardering van CFE als geheel. DEME groeit harder en verdient een flink hogere waardering.

Die zal DEME op deze manier krijgen ook. En dus ook de aandeelhouder van zowel CFE als van Ackermans & van Haaren.

Volgens plan zal elk CFE-aandeel via een omweg (er wordt een vennootschap opgericht waarin het DEME-deel wordt ondergebracht) geknipt worden in een CFE + een DEME-aandeel.

Dat DEME-aandeel wordt een schoonheid.

DEME is een wereldleider in grote infrastructuurwerken op zee, waaronder baggeren, offshore windparken, milieu en allerlei activiteiten die onder zee-engineering vallen. De resultaten zijn al een poos uitstekend, en we verwachten dat DEME ook de volgende jaren kan scoren. Niet alleen zit de vraag naar dergelijke reusachtige werken in de lift, het is ook duidelijk dat DEME zijn marktpositie dit jaar heeft versterkt. Onder meer door twee belangrijke contracten voor offshore windparken in de VS. DEME is bekend bij de planners van Bidens grote infrastructuurwerken, dat is een plus.

DEME bezette al 2/3e van gans CFE en zal sterker blijven groeien. De orderportefeuille overschrijdt vandaag 5 miljard euro. De jaaromzet van DEME kan (volgens ruwe schattingen) op 2,4 miljard euro uitkomen, de bedrijfscashflow op 400 à 440 miljoen. Dat kan dus een enterprise value van makkelijk 3,6 miljard euro opleveren, en een geschatte beurswaarde van 2,9 miljard euro. Dat is meer dan de huidige totale beurswaarde van CFE van 2,8 miljard euro. Je zou dus kunnen stellen dat de rest van CFE nu gratis noteert, terwijl die minstens 12 euro per aandeel waard is.

CFE kan makkelijk naar 125 euro tegen deze zomer. Afhankelijk van de conjunctuur, de resultaten en het orderboek van DEME kan de waardering nadien nog opgetrokken worden.

DEME is een onderneming om in te beleggen, om te beginnen zolang de koers van CFE onder 120 euro blijft.

Posted on 14 december 2021 at 18:24

4 reacties

Comments (4)

 1. Michel Vandenabeele

  14 december 2021 at 19:36

  Bedankt Pierre 😉

 2. Ronald Vangehuchten

  16 december 2021 at 14:12

  Ik ben om de hoger genoemde redenen ook fan van CFE. Wat ik wel begrepen heb is dat er nog steeds een fiscale ruling nodig is om deze afsplitsing te kunnen fiscaal vriendelijk uitvoeren. Het zou blijkbaar kunnen dat de fiscus dit ziet als een dividend en dat er op die manier roerende voorheffing zou gelden. Daarmee dat ik voorlopig nog wat afwacht om bij te kopen.
  Kan je wat uitleg geven over het risico hiervan?

 3. jozef Villé

  19 december 2021 at 17:01

  Ik ben het volmondig met u eens Ronald.
  De Fiscus is altijd op zoek naar gemakkelijk geld, dus niet te vertrouwen.
  Kijk naar de dubbele belasting op Franse aandelen; De fiscus geeft toe dat hij ongelijk heeft maar de in het verleden teveel betaalde RV kan je niet terugvorderen.
  Alhoewel het een nieuwe recente uitspraak betreft is er volgens de Fiscus geen nieuw feit.

  Best afwachten dus alvorens te kopen.

 4. Robert Vanden Berghe

  22 december 2021 at 13:24

  CFE had ik reeds in portefeuille. Maar ik vind de beslissing van Ackermans & Van Haaren zo schitterend dat ik nog wat CFE heb bijgekocht. De Vlaamse baggeraar zal dus op de Brusselse beurs een soort evenknie worden van het in Amsterdam genoteerde Boskalis. De schaduw van een potentiële fiscale straf (want daar komt het eigenlijk op neer) staat symbool voor de afkeer die een flink deel van onze politici koesteren tegenover het beleggen. Wat scheelt er toch aan die mensen? Afgunst?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.