Dexia? Een lotje biedt betere winstkansen

Een lezer meldt dat een kennis in de wederopstanding van het Dexia-aandeel gelooft. Een of meerdere beleggingsfora zouden die ‘blijde boodschap’ verkondigen.

Let op met dat soort berichten. Omdat het aandeel zo snel kan verveelvoudigen, kost het geen moeite het te kopen aan pakweg 4 cent, er hoopgevend nieuws over rond te bazuinen en het nadien te verkopen tegen zo’n 10 cent.

Zou u echt in een aandeel beleggen van een onderneming die als enige taak heeft de verliezen voor de belastingbetaler zoveel mogelijk te beperken, waarvan de Belgische en Franse overheid 94,42% in handen hebben en de eventuele – onwaarschijnlijke maar niet geheel uit te sluiten – winsten zullen claimen, die 350 rechtszaken tegen zich heeft lopen, en ondanks dat alles ont-zet-tend duur is (ook tegen 7 eurocent in plaats van 18,5 cent woensdag)?

Neen. Goed voor u. De restbank torst nog altijd een balans van 247 miljard euro, en dat met een eigen vermogen van ocharme 3,1 miljard. De lage rente speelt in het nadeel, want de massa’s renteswaps stipuleren dat Dexia daarom meer onderpand
moet aanhouden. Het kapseizen van een Oostenrijkse bank kan honderden miljoenen kosten. En zo zijn er tal van andere problemen.

En ja, Dexia heeft papieren winsten op zijn gigantische obligatieportefeuille, maar daar staan enorme risico’s tegenover. Dexia bezit voor 50 miljard euro Italiaans, Spaans en Portugees overheidspapier. Wat als Griekenland uit de eurozone tuimelt en het opnieuw hommeles is bij de drie andere ‘PIgS’?

Het personeel van Dexia levert ongetwijfeld puik werk. Maar zijn werk is, en blijft: het ontmantelen van de gevaarlijkste financiële bom ter wereld. Dat is de missie van jaren, een herculeswerk, en we hopen van harte dat het lukt. Maar het is absurd te speculeren op eventuele toekomstige winsten, alsof Dexia een gewoon bedrijf zou zijn.

Dexia hoort niet op de beurs en wil er trouwens zelf af. De compensatie voor de kleine dromer zal op dat moment een koude douche zijn. Een handvol centen, meer niet. Een lotje biedt betere winstkansen.

Posted on 20 maart 2015 at 08:56

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.