Deze mens wint morgen de Nobelprijs economie:

Sta me toe te starten zoals in de blogpost met dezelfde titel van vorig jaar (en het jaar voordien, een luie mens mag al eens vaker lui zijn):

‘Sta me toe eens onbescheiden pocherig te beginnen. In 2011 schreven mijn toenmalige collega Daan Ballegeer en ik in De Tijd een voorspellingsartikel over de mogelijke winnaar van de Nobelprijs economie. Precies 4 namen prijkten in onze inleiding. Ze hebben inmiddels allemaal de prijs gewonnen.’

Die namen waren:

 • Lloyd Shapley (gewonnen in 2012)
 • Lars Peter Hansen (2013)
 • Thomas Sargent (2011)
 • Robert Shiller (2013).

Straf hé? In 2012 gaf ik in een artikel elf namen op, waaronder:

 • Robert Shiller (2013)
 • Jean Tirole (2014)
 • Angys Deaton (2015)
 • Richard Thaler (2017)

En voor de volledigheid: verder terug in de tijd in De Tijd voorspelde ik meermaals dat Eugene Fama hem ging krijgen. Bingo: in 2013.

Kon ik maar even goed de beurs voorspellen… (zucht)

Hieronder mijn lijstje voor morgen, in aflopende volgorde van waarschijnlijkheid. Komt een van deze namen morgen rond de middag uit de bus, zal ik proberen bescheiden te blijven. Maar ik kan niets beloven.

 1. Jagdish Bhagwati (vorig jaar op 6). Een Indiër, ‘in defence of globalisation’. Een prediker van de globale vrijhandel dus. Hem de prijs gunnen zou een statement zijn tegen de verkrampte protectionistische reflexen van nogal wat volksmenners. De 83-jarige Bhagwati was jarenlang een favoriet, maar geraakte recent een beetje in de vergetelheid. En ik heb het gevoel dat sowieso een Aziaat hem gaat krijgen. Het is verdorie al twintig jaar geleden (toen kreeg de welvaartseconoom Amartya Sen de topprijs).
 2. William Nordhaus (9). Een standvastige kandidaat op mijn lijstje (en van veel anderen). Nordhaus is een wereldautoriteit op het vlak van klimaat en opwarming van de aarde, en was baanbrekend op het vlak van de meting van welvaartsgroei als alternatief voor bbp-groei. Dat zijn stuk voor stuk razend actuele onderwerpen. Hij heeft ook de leeftijd voor de prijs: 77 jaar, het gemiddelde van de voorbije decennia.
 3. Ben Bernanke (1). Ik zet hem al enkele jaren op mijn lijst, omdat hij de prijs echt wel verdient. De bebaarde en bedaarde Fed-baas loodste de Amerikaanse economie op superieure wijze door de grootste crisis van de voorbije 80 jaar. Hij is bovendien een briljant academicus, die dit jaar nog een belangrijke paper schreef over de oorzaak van de crisis (zie artikel in MMM n°109).
 4. Deirdre McCloskey (2). Mijn persoonlijke favoriet omdat ik haar twintig jaar geleden in Antwerpen mocht interviewen. McCloskey stelt al decennialang de al te veel op kille wiskunde gebaseerde economische theorie op de korrel. Haar inzichten krijgen steeds meer gehoor. Ze schreef ook onpeilbaar diepe boeken over de economische geschiedenis (de turf ‘The Bourgeois Virtues’ ligt al enkele jaren op het schap van mijn bureau te wachten). En ze zou pas de tweede vrouw ooit zijn die de prijs zou winnen (na Elinor Ostrom in 2009).
 5. Israel Kirzner (4). Een aanhanger van de Oostenrijkse School, maar op de juiste vlakken genuanceerder dan zijn grote voorbeelden von Hayek en von Mises. De Amerikaan deed waarlijk baanbrekend werk over de rol van de ondernemer in de maatschappij. De hoofdrol, eigenlijk.
 6. Carmen Reinhart (-) en Kenneth Rogoff (-). Het schrijverspaar hoort de prijs samen te krijgen voor hun monumentale werk ‘This Time Is Different’, waarin ze 800 financiële crisissen analyseerden en voortdurend op dat die ene nagel blijven kloppen: het zijn de schuldenbergen!
 7. Warren Buffett (-). Ik weet het, ik weet het. Buffett, die zelf nooit een boek schreef (maar zo veel briljante artikels) is bijlange niet academisch genoeg om ooit de Nobelprijs te krijgen. Maar eigenlijk verdient hij hem, liefst samen met Charlie Munger. Het duo onderwees miljoenen spaarders over efficiënt langetermijnsparen en droeg heel wat bij tot de stijging van de algemene welvaart. Eigenlijk komen ze net zo goed in aanmerking voor de Nobelprijs voor de Vrede… Niemand die Buffett op zijn lijstje heeft, dat staat vast. Het zou wat zijn…
 8. Partha Dasgupta (-). Een welvaartseconoom die in Bangladesh geboren is. Dasgupta is tevens een ontwikkelingseconoom, met focus op technologische ontwikkeling en klimaatverandering. Een hippe vogel dus.
 9. Paul Romer (3). Romer is ook nog vrij jong (amper 64 jaar), maar prijkt al 13 jaar op de kanshebberslijstjes. Romer benadrukt dat economische groei niet kan aanhouden als we altijd hetzelfde steeds vaker doen. Groei komt voort uit vernieuwing, dus onderzoek en ontwikkeling. Alweer zeer actueel. Nog een voordeel: Romer is een wiskundige – dat hebben de comitémensen graag (sorry Buffett). Een nadeel: Romer stampt al eens tegen gevoelige schenen.
 10. Daron Acemoglu (-). Nog wat jongskes misschien met zijn 51 lentes, maar de auteur van ‘Why Nations Fail’ is als politiek econoom al jaren all over the place…

Valt net uit het lijstje: Andrei Schleifer (-). De prijs zou me eerlijk gezegd verbazen, omdat Robert Shiller en Richard Thaler, samen met Schleifer het toptrio rond Behavioral Finance, hem onlangs kregen. Maar Schleifer is een topacademicus, met miljoenen referenties in miljoenen wetenschappelijke papers. Dus hij verdient hem wel. Volgend jaar?

Robert Barro, Anthony Atkinson, Olivier Blanchard en Raghuram Rajan vallen dit jaar uit mijn top10 (als een van hen wint eet ik mijn schoen op!). Ook Richard Posner, Michael Jensen en vooral Abhijit Banerjee zouden hem kunnen krijgen. Voor de 57-jarige Banerjee is het allicht wachten tot Esther Duflo, zijn Franse co-auteur aan ‘Poor Economics’, minstens vijftig geworden is. Dat is dus nog tot 2023…

Ook te jong: de Afrikaanse Dambisa Moyo die de algemeen toegepaste vorm van ontwikkelingshulp op de korrel neemt. Susan Athey, een wereldautoriteit in de economie van artificiële intelligentie. En de Franse econorockster Thomas Piketty.

Tot slot vernoem ik de Belg die ik al jaren vernoem: Jacques Drèze, die met rasse schreden de 90 benadert.

Heeft u een mening? We lezen het graag!

Posted on 7 oktober 2018 at 17:45

Tags:

2 reacties

Comments (2)

 1. Kürt Van Asch

  8 oktober 2018 at 12:40

  Probeer toch maar bescheiden te blijven 🙂 2/2!

 2. Wout Maes

  8 oktober 2018 at 12:42

  Nobelprijs Economie gaat dit jaar naar William Nordhaus en Paul Romer. Mister Market Magazine heeft dus gelijk gekregen. Proficiat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.