Dochter Lola koopt haar vierde aandeel

Mijn 18-jarige dochter Lola kreeg alle geld dat haar grootouders voor haar sinds haar geboorte hadden gespaard: 6.000 euro. Daarmee koopt ze elke maand voor circa 1.000 euro een aandeel met de bedoeling die minstens 50 jaar lang bij te houden. In april kocht ze Compagnie des Alpes, in mei Solvay, in juni Sioen. En vandaag, op 10 juli: Vranken-Pommery.

Dochter Lola heeft nu geen tijd voor de beurs. Ze moet een kot zoeken, een reis plannen met haar vriend, twee reizen plannen met haar vriendinnen, feesten voorbereiden, feesten verteren, en shoppen. Ik suggereer dan maar zelf een aantal kandidaten voor een vierde aandeel, in de eerste plaats een holding – dat ene aandeel zorgt meteen voor een mooie spreiding van de prille portefeuille van een beginnend belegger. GBL? Sofina? Quest? Ackermans? Ze lijken me allemaal oké voor een ultralangetermijnbelegger als Lola. Maar ze haalt de schouders op…

En dan valt haar oog op mijn artikel van de OOOO-nominaties, dat morgen verschijnt in MMM n°81. ‘Champagne? Dat wil ik!’, verwijzend naar Vranken-Pommery, een van de favorieten van Gert Bakelants van De Belegger. Alle begrip. Ook Zanna heeft Vranken in de winter van 2014-’15 maandenlang met een ster bedacht.

Vranken is in veel opzichten te vergelijken met Compagnie des Alpes. Champagne is ook vertier natuurlijk, en het bedrijf produceert véél champagne: Vranken, Pommery, Heidsieck, Charles Lafitte,… Ook dit aandeel koerst ver onder zijn boekwaarde en de waarde van het vastgoed (allebei rond 40€ per aandeel). En ook hier kunnen de Chinezen het verschil maken. Vranken werkt samen met de distributeur Castel, onder meer voor de Chinese markt. Die is nog beperkt voor Vranken, en heeft dus een flink potentieel.

Ook in andere regio’s roert Vranken zich. Het New-Yorkse filiaal noteert een dubbelcijferige groei, mede dankzij de vlotte verkoop van rosé-wijnen. En zopas werd de schuimwijn Louis Pommery California gelanceerd.

Voorts is Vranken voldoende Belgisch. Paul-François Vranken houdt met een belang van 70% stevig de touwtjes in handen.

Lola plaatste zonet een bestelling voor 42 aandelen voor 23,6 euro per stuk. Haar order werd meteen uitgevoerd.

Posted on 10 juli 2017 at 10:55

Tags:

6 reacties

Comments (6)

  1. Marc Slegers

    10 juli 2017 at 21:17

    In mijn ogen veel te duur: K/W van 26 bij een groei van <5%, EV/EBITDA 23, netto schuld /EBITDA 17! Het enige value element is de koers/boekwaarde van 0,6. Volgens mij gaat Lola hieraan de eerste jaar niet veel aan verdienen… Hopelijk voor Lola 'tastes the champagne not like coca-cola' -;

  2. Marc Praet

    11 juli 2017 at 09:22

    Ik heb het boek “Iedereen Belegger” (een paar maal) goed gelezen. Zelf onthoud ik ervan dat je aandelen koopt vaan een bedrijf dat “ook over tien jaar nog de standaard” is. Volgens mij zijn dat eerst en vooral de financiële bedrijven, zoals KBC en ING, alsook Ageas. Verleden jaar waren de koersen ervan zeer goed (volgens mij). Niet min is ook het goede dividend ervan. Voor mijn kinderen, ook (aandelen)spaarders voor de lange termijn, zorgde ik voor een set van ING aandelen, aangekocht aan zowat € 10. Kijk nu eens…

    1. Marc Slegers

      11 juli 2017 at 10:13

      Ik onthoud van de financiële crisis van 2008/2009 dat bijna ALLE banken 90% van hun beurswaarde zagen verdampen. Ze werkten toen met een hefboom van 30 keer het eigen vermogen.M.a.w. als ze 3% van hun activa moeten afwaarderen zijn ze virtueel failliet. Vandaag zal dat % een stuk minder zijn, maar toch: risky business . Nooit meer banken in mijn portefeuille !!!

      1. Wim V

        11 juli 2017 at 19:01

        Of ergens in het midden natuurlijk…

        Grootbanken hebben onmiskenbaar een aantal voordelen, zolang hun sector zo gereguleerd is dat instappen moeilijk blijft en nu hun hefboom en reserves strenger worden gecontroleerd. Maar never say never. Met een blockchain van een volgende generatie zou de hele sector ook kunnen vallen.

        Ik hanteer voor elke sector een maximumpercentage om risico te spreiden, afhankelijk van mijn inschatting van groeimogelijkheden enerzijds en dalingsrisico’s anderzijds. Zo heb ik geen MDX of Biocartis, omdat ik al Ablynx heb, geen Total omdat ik al Shell heb, geen KBC omdat ik al ABN AMRO heb, geen Ageas omdat ik al NN heb, … Enige uitzondering: multi-holdings, op voorwaarde dat ze ook in verschillende sectoren beleggen.

  3. Pensionnee

    13 juli 2017 at 11:59

    Voor kleinkinderen gekocht aan 23,75, hebben nog wat tijd … en overtuigd na artikel voor ooo award. CDA aankoop voor hen was schot in de roos, in september gaan we voor de eerste keer naar Bellewaerde … Volgend jaar voor het eerst een glaasje bubbels ?

  4. Wouter Samaey

    22 augustus 2017 at 13:01

    Beste redactie, hopelijk vinden jullie het niet erg, maar ik wou even alle nieuws rond Lola volgen via de tag “Lola”, maar merkte dat jullie niet consequent de tags hetzelfde toepassen op de verschillende blog posts. Is maar een tip 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.