Eandis duwt kleine spaarder naar klein verlies

Liever een zeker verlies dan de onzekerheid van aandelen. De Belg blijft hardnekkig vasthouden aan zijn angst voor de beurs en zijn bewuste keuze om dan, in het beste geval, maar helemaal niet te sparen.

We zullen in de komende dagen zien in welke mate die rare kronkel, die onze maatschappij ontzettend veel schade toebrengt, negen jaar na de crash nog steeds onze hersenen teistert.

Eandis biedt de kleine spaarder een obligatie aan (de coupures werden speciaal tot 500€ gereduceerd opdat het modaal gezin zou kunnen inschrijven), met een brutocoupon van 2% en een looptijd van acht jaar. Netto, na aftrek van kosten en belastingen, houdt de spaarder daar 1,15% aan over. Dat is minder dan de inflatie, en dat zal tot 2025 hoogst waarschijnlijk minder blijven: experts verwachten voor de volgende twee jaar een inflatie van 1,5% waarna die gestaag zou stijgen. De kans dat de inflatie na 2020 fors hoger gaat is beslist hoger dan dat hij onder die lage lat van 1,15% duikt.

Kortom, de kleine belegger die op deze uitgifte intekent, tekent voor een zeker klein verlies. Hoe is het dan begot mogelijk dat iemand als Bart Tommelein van Open VLD, Vlaams minister van Energie, een persbericht uitstuurt met als titel: ‘Tommelein tevreden dat particulieren mee kunnen investeren in distributienet’, en als boodschap: ‘Het is belangrijk dat burgers (…) daar ook rendement uithalen.’ Dat is een extreem foute boodschap, in alle betekenissen van het woord. En een zeer spijtige boodschap bovendien, van iemand die eerder pleitte voor een beursgang van Eandis.

Posted on 8 juni 2017 at 10:01

Tags: ,

2 reacties

Comments (2)

  1. William Meertens

    8 juni 2017 at 10:32

    De heer Tommelein zit wel vaker compleet mis. Zo probeert hij iedereen ook zonnepanelen aan te smeren. Terwijl dit vandaag de dag totaal niet terugverdiend kan worden. In geen 20 jaar. Voor mij is er maar 1 verklaring voor de reclame omtrent Eandis van de Heer Tommelein, en dat is er zeker van zijn dat de gewone man nog meer geld steekt in hun postjes. Helaas. De gewone man staart zich blind op de lage rente van een spaarrekening. En zal niet beseffen wat hij aanvankelijk doet of gaat verliezen. Aan allen een fijne beleggersdag toegewenst.

  2. Pensionnee

    8 juni 2017 at 11:32

    Jammer dat bovenstaande niet aan bod komt in alle media met o.a. een korte nieuwsflits in een journaal. Zo veel media-aandacht aan Chinese mislukking en zo weinig aandacht aan foute keuze. Kwestie dat de banken er iets aan overhouden zeker…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.