Euronav: knarsetandend aan wal

Euronav lijkt het ruime sop te hebben gekozen. Na enkele koopadviezen van gerenommeerde energie- en zeevaartanalisten (vorige week nog het beurshuis Clarkson Capital Markets, met kantoren in Londen, New York en Houston), vaart het aandeel in ijltempo weg van Zanna’s kooplimiet van 9 euro. Euronav nam vrijdag voor het eerst in zes maanden de kaap van 10 euro om af te sluiten op 9,94 euro. De kans dat deze week het jaarrecord van 10,5 euro sneuvelt is reëel.

Mister Market Magazine is al sinds het begin fan van Euronav. In het jongste nummer 12 brachten we een uitgebreide analyse. Zanna steekt al sinds nummer 2 van april de lofbazuin. ‘Met deze favoriet val ik in herhaling, ik weet het…’, schreef ze in nummer 9 van juli.

Waarom kocht ze dan niet in april, toen Euronav tijdelijk minder dan 8 euro kostte? Omdat ze nogal koppig is en niet van haar eigen regels afwijkt. Ze had wel voldoende cash, maar een te groot deel ervan was afkomstig van de opbrengst van aandelen die ze moest verkopen omdat hun koers te fel gezakt waren (dat was met name Ablynx). Pas sinds 15 september mag ze opnieuw een aankoop doen. Euronav wordt het allicht niet, omdat we nu eenmaal niet achter koersen aanhollen.

De methode van Zanna lijkt zeer rigide en soms hoor ik inderdaad tot hier haar tandengeknars wegens een zoveelste wegvarende opportuniteit. Ook Resilux, Moury, Ter Beke en vele anderen stonden in de voorbije maanden prominent op haar favorietenlijstjes en zijn sindsdien flink gestegen. Maar dat haar methode uiteindelijk lonend is, bewijst haar track record: een gemiddelde jaarreturn van 12,8 procent sinds ze in 1997 van start ging en van 12,5 procent in de voorbije tien jaar. Bovendien stond ook Hamon lange tijd op haar kooplijst. Ook die aankoop kwam er uiteindelijk niet van, gelukkig bleek achteraf.

Wachten kan zowel lonend als flink frustrerend zijn op de beurs.

Posted on 22 september 2014 at 09:15

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.