Geen verband tussen beurs en terreur

Beste lezer,

We zijn allemaal danig aangedaan door de terreuraanslagen in Brussel.

Toch wil ik even enkele inzichten meegeven.

1) Op korte termijn is er geen fors negatieve impact van dergelijke vreselijke agressies op de beurs. Ik geef hier enkele statistieken die ik ook na de aanslagen van november in Parijs meegaf.

– 2001. Na de 9/11-aanslag sloot de New-Yorks beurs een week lang de deuren. De eerstvolgende dag verloor de Dow Jones 7,1%.
– 2004. Na de aanslag in Madrid met 191 doden, zakte de Spaanse IBEX-index met 2,2%.
– 2005. Na de aanslag in Londen verloor de Britse FTSE-index 1,4%.

Telkens trad kort nadien een herstel in. Beleggers die in de eerste momenten na de aanslagen in paniek verkochten, verloren.

Recentere drama’s:
– 2013. Na de aanslag in Boston zakte de Dow Jones met 1%.
– 2015. Na de aanslag in Ankara (97 doden) zakte de Turkse beurs met 0,1%.
– 2015. Na de aanslag op het Russische vliegtuig in de Sinaï-woestijn stegen de beurzen.
– 2015. Op maandag na de aanslag in Parijs vrijdagavond zakte de Franse CAC40-index met 0,1%.
– 2016. Op dit moment noteert de Belgische Bel20-index op een miniem verlies.

Hoe komt dat? Ten eerste is er geen direct verband tussen terreur en economie/bedrijfsresultaten. Ten tweede leren beleggers uit het verleden. Het is best te blijven zitten.

Dit gezegd zijnde: sommige sectoren, zoals luchtvaartmaatschappijen en hotels, kunnen wel degelijk verliezen slikken. Aandelen van bedrijven die hun inkomsten halen uit massabijeenkomsten zou ik even mijden. Bioskoopuitbaters, bijvoorbeeld. Ons aandeel Compagnie des Alpes (skipistes, musea, pretparken) staat hoegenaamd niét op onze verkooplijst, maar indien u hier geen aandelen van heeft, zou ik een aankoop uitstellen. Er zijn alternatieven.

2) Op lange termijn was er tot nu toe geen negatieve impact, maar uiteraard is de toekomst onvoorspelbaar. Vandaag viel het economisch leven in België abrupt stil. Zoiets heeft een kostprijs. Bovendien valt nog te bezien op welke manier onze maatschappij in de volgende weken en maanden zal reageren op deze nieuwe oorlogsdaad van een duidelijk niet te onderschatten vijand. Hoe evolueren thema’s zoals bewegingsvrijheid, verdraagzaamheid, privacy, veiligheid? In welke mate slaan opportunistische volksmenners hier munt uit? Hoeveel meer angst kan IS nog zaaien? Het verband tussen angst en economie/beurs is er namelijk wel degelijk!

Dat is bang afwachten. Maar dit zijn ‘unknowns’ waarmee je als spaarder geen rekening kunt houden.

Kortom: blijf koelbloedig. Verkoop niet.

Ik hoop van harte dat niemand uit uw omgeving getroffen is. In elk geval: veel moed, beste lezer.

Posted on 22 maart 2016 at 12:38

Tags:

1 reactie

Comments (1)

  1. Daan Van de Parre

    22 maart 2016 at 17:16

    Verschrikkelijk wat er gebeurd is vandaag! Klinkt mss raar maar nu beleggen in bewakingsbedrijven zoals G4S en securitas is dit geen goeie langetermijnbelegging? Er gaat volgens mij meer en meer vraag zijn naar bewakingsagenten?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.