Grote MMM-Quiz van het Jaar: de antwoorden

Beste MMM-lezer, ik ben trots op u: u hebt alweer formidabel gepresteerd. U haalde gemiddeld 17,5 op 20. Dat is, op universitair niveau, een grootste onderscheiding.

En dat voor wat in Vlaanderen stilaan bekend staat als de ‘moeilijkste quiz van het jaar’. Proficiat, beste lezer!

Maar wie wint dit jaar? Wie haalde de hoogste score en excelleerde bovendien in het voorspellen van het schiftingsantwoord? Wie krijgt een jaar lang gratis Mister Market Magazine? Wie wordt in het volgend MMM-nummer 188 geprezen als ‘MMM-Lezer van het Jaar’, en volgt daarmee Frank Brusselmans op?

Dat verklappen we nog niet (ook al omdat we dat niet kunnen, want de schiftingsvraag loopt nog).

We lichten toch al een tipje van de sluier op. Van de 36 deelnemers zijn er meerdere die de maximumscore haalden. 20 op 20. Ondanks alweer enkele instinkers, met een angstaanjagend sadistisch plezier als mijnen in het vragenveld gedropt door onze quizmaster.

Vragen 5 en 12 waren de grote struikelblokken (in een iets mindere mate ook vragen 7, 8 en 14). De vragen 4, 17, 18 en 20 werden dan weer door iedereen goed beantwoord.

De juiste antwoorden zijn in het vetjes gedrukt.

 

De 20 vragen

1. We beginnen met een uitspraak van Mens van het Jaar Elon Musk: ‘Ik heb Tesla aan Apple aangeboden.’ O ja??? Die wel zeer straffe ontboezeming was niet uit 2021, maar het stond dit jaar wél in Mister Market Magazine (en Apple-baas Tim Cook reageerde dit jaar met: ‘Ik kan het me niet herinneren, maar als hij het zegt, zal het wel kloppen’). Voor hoeveel dollar wilde Musk toen zijn bedrijf aan Apple verkopen? Ter bijkomende info: twee maanden geleden had Tesla een beurswaarde van 1.200 miljard dollar.

A. Ongeveer 22 miljard
B. Ongeveer 44 miljard
C. Ongeveer 66 miljard
D. Ongeveer 88 miljard

2. Uw favoriete aandelen? UCB (of Tubize) en AB InBev! De brouwer en de pillendraaier haalden de meeste stemmen voor ons Mister Market Magazine Magnificent 7-fonds. Bovendien stemde u eerder in 2021 ook het vaakst op dit tweetal, toen we u vroegen: ‘Welke drie Bel20-aandelen gaan in de volgende twaalf maanden beter presteren dan gemiddeld?’ Maar welk aandeel werd het vaakst vernoemd op de tegelijk aan u gestelde vraag: ‘Welk Bel20-aandeel gaat in de volgende twaalf maanden slechter presteren dan gemiddeld?’

A. Colruyt
B. Galapagos
C. Melexis
D. Proximus

3. Wie of wat bezit een significant deel van zowel Retail Estates, als Inclusio, Sequana, Tinc, Montea en Intervest Offices and Warehouses?

A. Axa Belgium
B. Belfius Insurance
C. Marc Coucke
D. Gimv

4. Elon Musk, we konden er weeral echt niet naast kijken. Musk laat zich sinds dit jaar niet meer Chief Executive Officer (CEO) van Tesla meer noemen, maar ‘Technoking of Tesla’. Ook zijn financieel directeur Zach Kirkhorn, draagt een aparte officiële titel, namelijk:

A. Galactic Viceroy of Tesla
B. Master of Coin
C. Prophet of Value
D. Technoprince of Tesla

5. Welk van deze aandelen zit of zat het langst in de Bel20-index?

A. Ackermans & van Haaren (in n°169 publiceerden we de Bel55-index, een ranglijst van alle huidige en gewezen leden van de Bel20 volgens het aantal jaren op de teller. Dexia stond toen voor Ackermans, met respectievelijk 14,3 en 14 jaar in de index. Het artikel dateert evenwel van ruim 9 maanden geleden. Intussen zit Ackermans circa 14,8 jaar in de Bel20, dat is dus langer dan Dexia er ooit heeft ingezeten).
B. Dexia/Gemeentekrediet
C. D’Ieteren
D. Generale Maatschappij.

6. Hoe lonend is Zanna’s tip20-tabel? Behoorlijk lonend! We rekenden uit dat als we telkens de nieuwe aandelen uit de tip5 zouden kopen, we veel beter hadden gepresteerd dan het Brussels gemiddelde. Maar wat is onze exitstrategie met deze aanpak? We verkopen de aandelen:

A. Als ze een bodemlimiet doorboren (met toplimieten houden we hier geen rekening).
B. Als ze een toplimiet overschreden hebben (met bodemlimieten houden we hier geen rekening)
C. Na precies 1 jaar
D. Ten vroegste na 3 jaar

7. Al vijf jaar lang lauweren we in ons eerste nummer van het jaar de ‘Mens van The Economist’. Onze jonge kracht geeft (zoals gewoonlijk via een ingewikkelde formule) punten voor elke mens die op de cover of in de hoofdverhalen van ons lijfblad voorkomt. We kunnen u nu al meegeven: Joe Biden volgt zichzelf op en zet dus de traditie verder dat de Amerikaanse president de belangrijkste mens van het jaar is. De top10 zit ook dit jaar weer vol huidige, toekomstige en gewezen premiers en presidenten. Slechts één niet-staatsleider prijkte met zijn portret op de immer geniale cover van The Economist en haalde daardoor nipt onze top10. Wie?

A. Warren Buffett
B. George Floyd
C. Elon Musk
D. Aleksej Navalny

8. Eentje uit de oude MMM-doos. Elk jaar geven we een top10 van Billion Dollar Startups. Dit jaar was het toptiental samen 590 miljard dollar waard. In 2014, toen we voor het eerst het lijstje publiceerden, was de waarde van de grootste tien niet-beursgenoteerde jonge ondernemingen in totaal 90,6 miljard. 500 miljard meer in zeven jaar, dat wordt nogal opgeblazen, vinden wij. Welk bedrijf stond in dat ander tijdperk, 2014, helemaal bovenaan?

A. Airbnb
B. SpaceX
C. Uber
D. Xiaomi

9. De Amerikaanse economie is al generaties lang de grootste ter wereld. Maar welke economie zal volgens het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet in het jaar 2100 de grootste zijn?

A. Australië
B. China
C. India
D. Verenigde Staten

10. Onze held Warren Buffett haalde van 1965 tot 2020 een gemiddeld jaarlijks rendement van 20%. Dat is ronduit verbluffend. Nochtans waren er maar liefst 11 jaren met een negatief rendement bij. In 1974 zag hij de waarde van zijn portefeuille zelfs met 49% verschrompelen. Er waren nog meer jaren waarin zijn vehikel Berkshire Hathaway slechter presteerde dan het beursgemiddelde. In hoeveel procent van de jaren was dat?

A. 16,5%
B. 24,2%
C. 34,5% (een foutje in de vraag: er stond ‘van 1955 tot 2020’. Onze excuses daarvoor, maar het beïnvloedde het antwoord niet. De vraag ging immers niet over Buffett zelf maar over Berkshire Hathaway).
D. 44,4%

11. Als het aandeel UCB 100 euro kost, wat is dan de intrinsieke waarde van een aandeel van Tubize, die alleen maar 35,13% van UCB bezit?

A. Ongeveer 35 euro
B. Ongeveer 100 euro
C. Ongeveer 135 euro
D. Ongeveer 153 euro

12. Het best presterende beursland over de voorbije vijf jaar (van december 2016 tot november 2021) is Taiwan, met een jaarlijks gemiddelde return van 19,0% (volgens Lazy Portfolio ETF). België zit in de middenmoot met 6,6% return, maar een dichtbij land haalde maar liefst 18,8% en is daarmee ‘s werelds tweede. Welk?

A. Denemarken (een typische fopvraag. In n°181 van september 2021 stond Nederland nog voor Denemarken in de lijst. De vraag heeft het expliciet over de periode december 2016-november 2021. De ranglijst was te vinden door op ‘Lazy Portfolio ETF’ te googlen en daar op ‘World Countries’ te zoeken: Denemarken had Nederland in de voorbije maanden voorbijgestoken).
B. Nederland
C. Zweden
D. Zwitserland

13. Amazon is in 2026 het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Uzelf voorspelt dat en we geven u gelijk. De kans is reëel dat de onderneming ook dan nog zal worden geleid door Andy Jassy, een van de gasten in onze ‘Ontdek de Ster’-rubriek die in de eerste MMM-jaren liep. Jassy is geen gewone. Volgens ons artikel van toen had hij niets minder dan ‘het idee van de eeuw’ op technologisch vlak. Welk idee?

A. Betalingen via blockchain.
B. Digitale boeken
C. Streamen van muziek.
D. Verhuur van computerruimte

14. Zanna heeft vandaag wel zeer weinig cash in haar gesloten portefeuille van pagina 8. In de prille lente van 2020 had ze nog ruim 25% cash, en ooit had ze bijna 40% cash die ze in de weken nadien belegde en er aldus een geweldig beursjaar mee realiseerde. Wanneer was dat?

A. December 1995
B. December 2008 (velen struikelden hierover. Dit was nochtans niet als een fopvraag bedoeld. In n°164 op pagina 12 publiceerden we een grafiek met Zanna’s cash, met een duidelijke piek eind 2008. In n°186 bespraken we het prima beursjaar 2009).
C. December 2011
D. December 2014

15. Over welke beurs heeft deze getuige het? ‘9 mei 1924, de fatale dag. Nooit eerder crashte een beurs, eender waar ter wereld, als toen, die dag. Tussen het ontbijt en het diner waren de aandelen driekwart van hun waarde kwijt.’

A. Berlijn
B. Brussel
C. Sint-Petersburg
D. Wenen

16. Stel dat u verwacht dat de beurzen in 2022 keihard gaan fluctueren, alleen weet u niet in welke richting. Welke optiestrategie zou u dan bij voorkeur toepassen?

A. Bull Spread
B. Butterfly Spread
C. Iron Condor
D. Long Straddle

17. Reusachtig groot zijn is slecht voor de gezondheid. De mammoet, de Titanic en de Hindenburg waren te groot om te overleven. Daarom hebben we een voorkeur voor de kleinere aandelen. Die zijn gewoon flexibeler dan de albatros, een van de grootste nog levende vogels. ‘Ses ailes de géant l’empêchent de marcher’, schreef een dichter zo mooi. Welke dichter?

A. Charles Baudelaire
B. François René de Chateaubriand
C. Paul Verlaine
D. Pierre de l’Huile de Culotte

18. Wie zei: ‘Of het nu gaat over busbouwers of logistieke bedrijven, koekjesbakkers of toeleveranciers van de industrie: onze industriële kampioenen zijn niet de grootste, maar wel de slimste. (…) Hoog tijd dus voor een Vlaamse industriële renaissance. We hebben de mensen, de middelen, de brains en de goesting. Waar wachten we nog op?’

A. Isabel Albers, redactiedirecteur De Tijd
B. Françoise Chombar, voorzitter Melexis.
C. Koen Dejonckheere, CEO Gimv
D. Vincent Van Peteghem, minister van Financiën

19. Zes aandelen stonden het ganse jaar door, zonder ook maar één onderbreking, in Zanna’s tip20-tabel: Ackermans & van Haaren, Care Property Invest, Gimv, Jensen, Sipef en Tubize. Stel dat we al hun posities bij elkaar optellen (eerste plaats = 1 punt, tweede plaats = 2 punten, enz…), dan is degene met de minste punten eigenlijk dé Zanna-favoriet aandeel van het jaar. In 2021 was dat, met voorsprong, Sipef. Welk aandeel werd al even duidelijk tweede?

A. Ackermans & van Haaren
B. Care Property Invest
C. Jensen
D. Tubize

20. Een mooie observatie ter afsluiting. Wie zei: ‘Ik geloof niet in aangeboren talent. 95 procent is doorzettingsvermogen. Als kind was ik een kleine dikzak. Als je geduldig genoeg bent en blijft doorzetten, is alles mogelijk.’

A. Bashir Abdi, loper
B. Zizou Bergs, tennisser
C. Ilham Kadri, CEO
D. Peter Oilpants, belegger

• de schiftingsvraag

Hoeveel procent stijgt of daalt de Bel20-index tijdens zijn eerste volledige beursweek van 2022? We vergelijken de slotkoers van vrijdag 7 januari met de slotkoers van 2021. Graag een percentage tot 2 cijfers na de komma.

Dit weten we dus nog niet…

Posted on 6 januari 2022 at 11:46

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.