Grote MMM-quiz: ziehier de antwoorden

Beste MMM-lezer, u maakt ons tegelijk trots en serieus nerveus. Nadat we vorig jaar dertien keer een 20/20 noteerden, besloten we de quiz dit jaar nóg moeilijker te maken. De verdeling van de hoofdprijzen mag toch niet afhangen van een triviale schiftingsvraag, zeker?

En of de quiz moeilijk was. Meerdere abonnees schreven ons dat ze er na een poos de brui aangaven. ‘Dit is ridicuul’, schreef iemand. ‘Niemand kan dit tot een goed eind brengen, open boek of niet.‘ Een ander sakkerde: ‘Alsof we tijdens de ganse kerstvakantie niets beters te doen hebben…’ 

We lachten al in ons vuistje: eindelijk gaat de enige echte MMM-Lezer van het Jaar geen schiftingsvraagmazzel nodig hebben, aangezien de quiz zelf voldoende zal schiften…

Dachten we lachend….

En toen kwamen de antwoorden binnen. En begonnen we te verbeteren 20/20, 20/20, 16/20, 15/20, 20/20, 18/20, 20/20, 20/20,… Onze lach verstomde. We noteerden 16 keer de maximumscore. 16 keer 20/20! 

Niet enkel beseften we dat we danig hadden gefaald: voor de MMM-lezer was zelfs deze moeilijkste Vlaamse quiz van het jaar te makkelijk. Bovendien betekent dit een flinke hap in ons budget, want iemand die 20/20 haalt, heeft toch recht op minstens één maand gratis!

Zestien lezers vallen dus in de prijzen. Wie? Dat onthullen we in ons MMM n°212 van 19 januari. De laureaten worden in de volgende uren en dagen wel al via mail verwittigd.

En de quiz van 2023? Die wordt pas écht moelijk, dat is nu al beloofd!

  • – – –

Hierna onthullen we wel de juiste antwoorden (in het vet).

1. We beginnen met een eigen onderzoek waarvan het resultaat zelfs de meest doorwinterde beurswatcher met verstomming slaat. Voor de 38 Belgische bedrijven die door voldoende analisten worden opgevolgd (daar is bijvoorbeeld Mithra niet bij), noteerden we telkens het hoogste en laagste koersdoel van september 2021. Een jaar later bleken de koersen van slechts 3 aandelen nog binnen die vork van extreme voorspellingen te liggen. 92% van de waarnemingen lag daar dus buiten! Van vier aandelen ligt de koers vandaag zelfs meer dan 50% onder het laagste koersdoel van september 2021. Van ontgoochelingen gesproken! De vier zijn Bpost, Telenet, VGP en:
A. Colruyt
B. Ontex
C. Sofina
D. WDP

2. Een van onze jaarlijkse rubrieken heet ‘rentevoetkampioenen’. Uit die tabel blijkt dat Argentinië niet enkel wereldkampioen voetbal is, maar ook de veruit hoogste basisrente hanteert van de 30 belangrijkste OESO- en G20-centrale banken. Die rente bedraagt in Messi-land maar liefst 75%. Zes jaar geleden bedroeg de gemiddelde basisrente van die centrale banken 3,38%, maar die is sindsdien flink gestegen. Hoeveel bedraagt dat gemiddelde nu?

A. 6,14%
B. 8,14%
C. 10,14%
D. 12,14%

3. Welk gigantisch belangrijk misverstand ligt aan de basis van het ‘raadsel der raadsels over beleggingen, dat alle andere raadsels in de schaduw stelt’?

A. Duur kopen mag, omdat het op termijn meer loont om winst in plaats van hoop te kopen.
B. Hoe trager je stapt, hoe sneller je de eindmeet bereikt.
C. Sparen doe je voor de lange termijn, terwijl de spaarder zich door de kortetermijnvolatiliteit laat leiden.
D. Veel vermogensbeheerders doen te veel transacties. Alsof ze worden betaald op basis van hun activiteit in plaats van hun prestatie.

4. Over welk bedrijf schreven we dit jaar: ‘Het haalde deze week 1 miljard euro op. Het had ook 3 miljard kunnen zijn, want beleggers willen duidelijk iets van deze winnaar bezitten’:

A. Argenx
B. Hermès
C. LVMH
D. VGP

5. Een klassieker onder onze rubrieken: de jaarlijkse top10 van Belgische bedrijven die het waarschijnlijkst in de volgende twaalf maanden van de beurs zullen worden gehaald. Niet dat we ter zake accurate voorspellers zijn: enkel Nyrstar, Zenitel en of course Picanol/Tessenderlo prijkten op het juiste moment in de lijst. Overgenomen ondernemingen als Resilux, Befimmo en Sioen stonden er sinds 2018 nooit in, terwijl het nog steeds noterende Roularta er altijd in stond. Slechts één ander aandeel, dat ook nog altijd braaf op de beurs noteert, stond eveneens in de voorbije vijf jaar in onze delisting-top10. Dat is:

A. Colruyt
B. EVS
C. IBA
D. Jensen

6. We moéten het over het fenomeen Musk hebben. De man werd dit jaar circa 140 miljard dollar armer. Niemand deed hem dat ooit voor. Omgekeerd slaagde iemand erin om ongeveer 40 miljard rijker te worden (we kijken hier niet op een miljardje meer of minder). Wie speelde dat klaar in dit nochtans barre beursjaar?

A. Gautam Adani
B. Bernard Arnault
C. Harold Hamm
D. Zhang Yiming

7. Van wie is de uitspraak: ‘Als je niet begrijpt wat het financieel product waarin je investeerde precies doet, is het allicht niet de bedoeling dat je het begrijpt’?

A. Howard Marks
B. Joel Greenblatt
C. Terry Smith
D. William Green

8. Nog een uitspraak dit jaar, van de CEO van een onderneming waarvan de waarde sinds die uitspraak met ongeveer 80% kelderde: ‘We blijven op koers om de financiële wereld te ontwrichten. We worden de Amazon van het retailbankieren.’ Over welke onderneming hebben we het?

A. Het Amerikaanse Lemonade
B. Het Amerikaanse RobinHood
C. Het Nederlandse Mollie
D. Het Zweedse Klarna

9. Wie schreef over wie: ‘Wat kan die kerel goed brieven aan aandeelhouders schrijven zeg!’?

A. Bart De Smet over Luc Bertrand
B. Jack Ma over Pony Ma
C. Terry Smith over Charlie Munger
D. Warren Buffett over John Maynard Keynes

10. Het kan verkeren. In september 2021 konden we nog schrijven dat Taiwanese aandelen over de voorbije vijf jaar een gemiddelde return van 19,7% per jaar realiseerden. Een jaar later was dat nog 8,8%. Volgens dezelfde bron (cijfers eind november 2022) is de return opnieuw opgevijzeld tot 9,3%. Dat is alleszins nog altijd veel beter dan haast alle Europese landen. Eén van deze vier landen heeft zelfs een negatieve jaarlijkse return over vijf jaar. Welk?

A. België
B. Griekenland
C. Italië
D. Verenigd Koninkrijk

11. Met zijn Wormen en zijn Walmaan moet Waldorf dit jaar niet komen stoefen, maar zijn Waldorf Indicator voor gvv-vastgoedvennootschappen werkt wel behoorlijk. In 2020 suggereerde die indicator dat winkelvastgoed toen interessanter was dan zorg en logistiek. Dat klopte als een bus. Dit jaar laat Waldorf het winkelvastgoed links liggen, en lijken zorg en logistiek klaar voor een comeback. Welk aandeel was volgens zijn indicator in oktober het aantrekkelijkst?

A. Care Property Invest
B. Inclusio
C. Montea
D. Xior

12. Wie kocht ruim 80 jaar geleden, in maart 1942, zijn eerste aandeel en kocht 80 jaar later, in 2022 dus, nog steeds heel veel aandelen?

A. John Train
B. Pierre van der Mersch
C. Roland Van der Elst
D. Warren Buffett

13. Een punt van kritiek aan het adres van Euronext: aandelen van buitenlandse bedrijven maken de hoofdmoot uit van de Belgian All-Share Index. De vier onderstaande namen zijn samen goed voor circa 55% van de hele index. Welk aandeel weegt het zwaarst in die zogezegd Belgische BAS?

A. Het vooral Braziliaanse AB InBev
B. Het vooral Franse Total Energies
C. Het vooral Nederlandse Ahold Delhaize
D. Het vooral Nederlandse ING.

14. Ook dit jaar boog Zanna zich twee keer over al haar ‘voetballers’: de 116 door haar gevolgde Belgische aandelen. Ze heeft een voorkeur voor de doelwachters. Dat zijn de volgens haar 25% meest robuuste ondernemingen, met een sterk management, een beloftevol product, een kerngezonde balans, en voldoende cash en winst om nog minstens 3 à 5 jaar verder te kunnen groeien. Lotus Bakeries was in november haar topdoelwachter, Ackermans & van Haaren was dat in mei. Allebei staan ze al sinds haar eerste oefening van 2018 in het doel. Dat doen weinigen hen na. Van de volgende vier namen zijn er drie ook altijd keeper geweest. Welk aandeel stond ooit niét in het doel?

A. D’Ieteren
B. Gimv
C. Moury Construct
D. TINC

15. We lazen dit jaar alweer enkele uitstekende beursboeken. Vier ervan haalden bij ons een score van minstens 8/10, en zijn dus danig het herlezen waard: Supermoney van Adam Smith; Investing: the Last Liberal Art van Robert Hagstrom; Investing for Growth van Terry Smith; en bovenal Richer, Wiser, Happier van William Green. 9,5/10 kreeg die, dat was echt jaren geleden. Het boek telt acht hoofdstukken en een epiloog, elk met een titel en ondertitel. Welke van deze namen komt in geen enkele titel of ondertitel voor (maar komt in het boek uitgebreid aan bod)?

A. Charlie Munger
B. Howard Marks
C. Mohnish Pabrai
D. Warren Buffett

16. Welke van de twintig grootste unicorns (bedrijven die al voor hun beursintroductie minstens 1 miljard dollar waard zijn) die sinds begin 2012 naar de beurs trokken, heeft sinds de start van zijn beurscarrière tot nu de mooiste return?

A. Alibaba
B. Meta
C. Snowflake
D. Spotify

17. Wie is die wijs ogende heer op de foto?

A. Charles Darwin, beursmeester
B. David Ricardo, politiek econoom
C. Pierre Marais de Pleurniche, de allereerste Mister Universe
D. Thomas Malthus, een nogal somber econoom.

18. Van welke onderneming is ‘Purpose & Patience’ de huisslogan?’

A. Colruyt
B. Sofina
C. Telenet
D. VGP

19. Een van onze succesvolste rubrieken is de OOOO-award: de trofee voor de Onterecht Ondergewaardeerde en Onderbelichte Onderneming van het Jaar. Als we de jaarlijkse laureaat telkens bij publicatie voor 10.000 euro zouden kopen, zou die benadering ons afgelopen zomer een gecumuleerde winst van 56.700 euro hebben opgeleverd, tegenover 10.080 euro winst voor iemand die telkens op hetzelfde moment 10.000 in een Belgisch beurskorfje dropte. De OOOO-regels zijn al sinds 2015 onveranderd: een expertenpanel nomineert, en in de finaleronde kiezen de lezers en Zanna. Welk aandeel haalde sinds 2015 het vaakst de finale, namelijk vier keer?

A. Accentis
B. Co.Br.Ha.
C. Miko
D. Moury Construct

20. We eindigen met een waarheid als een dikke koe: niets is zeker op de beurs. Zelfs de op papier meest briljante strategie die in theorie echt niet kan floppen, kan dus wel floppen. We hebben het over Zanna’s Potje: twee keer per jaar selecteert ze, op basis van haar ‘magische’ formule, de vijf meest robuuste aandelen die tegelijk in het voorbije jaar slecht hebben gepresteerd. Doelwachters en verdedigers die tijdelijk uit vorm en dus goedkoop zijn: die moeten wel knallen… Niet dus. Haar vier magische potjes sinds november 2020 presteren allemaal zwakker dan het Belgische beursgemiddelde. Welk aandeel zorgt tot nog toe voor het grootste potjesverlies, uitgedrukt in euro’s?

A. Care Property Invest
B. Colruyt
C. Immobel
D. Sofina

Posted on 9 januari 2023 at 08:43

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.