Handleiding voor de beginnende Zanna-volger

Hoe pak ik dat nu concreet aan, dat Zanna-model?

Het is een terechte vaak die we vaak binnenkrijgen. In www.mistermarket.be/magazines heeft Zanna haar rekenblad gedropt, speciaal voor alle abonnees die haar aanpak willen volgen.
Maar daarmee zijn niet alle vragen van de baan.

Vorig jaar, in MMM n°41, beantwoordden we drie lezersvragen. We achten het nuttig hierna de vragen én de antwoorden voor u nog eens mee te geven.

Ziehier de vragen.

1) Ik wil voor het eerst aandelen kopen. Wanneer doe ik dat het best?
2) Ik heb nog geen aandelen en wil de Zanna-beurs kopiëren. Waar beginnen?
3) Ik wil mijn bestaande aandelenportefeuille omvormen naar het Zanna-model. Bestaan daar technieken voor?

Ziehier onze drie lichtjes elkander overlappende antwoorden:

1) Ik wil voor het eerst aandelen kopen. Wanneer doe ik dat het best?
Vragen over het ‘ideale’ instapmoment’ vallen niet te beantwoorden. Niemand kan voorspellen wanneer goede of slechte beurstijden beginnen en hoe lang ze duren. Daarom is timen en ‘wachten op een crash’ zinloos en focussen we op waarde en op de lange termijn. Iemand die voor het eerst aandelen wil kopen, doet er goed aan ‘gefaseerd’ in te stappen. Heeft u 20.000 of 200.000 euro klaarliggen, investeer die som dan niet in één keer. Koop er bijvoorbeeld 10 verschillende aandelen mee voor 2.000 euro per ‘lot’, en wacht voor elke volgende aankoop minstens één maand. Indien in de loop van die maandenlange periode een zware correctie toeslaat, kunt u tenminste uw laatste aandelen goedkoper kopen.

2) Ik heb nog geen aandelen en wil de Zanna-beurs kopiëren. Waar beginnen?
Koop in fases (zie punt 1) en telkens voor hetzelfde bedrag per ‘lot’. Dat hoeft geen groot bedrag te zijn, maar voorzie toch minstens 1.000 euro per transactie, anders lopen de transactiekosten te hoog op. Uw startkapitaal hoeft overigens bijlange geen 20.000 euro te zijn. Het vergt immers tijd om een Zanna-portefeuille uit te bouwen. In de loop van al die maanden kunt u nu en dan cash bijstorten. Zanna’s systeem is gesloten (er komt geen geld bij en er vloeit geen geld weg), maar u hoeft de last van die restrictie niet te nemen. Welk aandeel eerst kopen? Volg haar tip10 (of in feite: tip20) van pagina 11. Kies eerst uit de aandelen die in Zanna’s beurs zitten. De kans is immers reëel dat de favorieten uit de rechterkolom van pagina 11 uiteindelijk haar beurs niet halen en dus van de radar verdwijnen.

3) Ik wil mijn bestaande aandelenportefeuille omvormen naar het Zanna-model. Bestaan daar technieken voor?
Pak de Zanna-transformatie in één beweging in plaats van gradueel aan. Stel dat u 12 aandelen bezit. A is 1.000€ waard, B = 2.000€, C = 12.000€ en de negen anderen zijn 5.000€. Totaal: 60.000 euro. We houden hier geen rekening met de aankoopprijs. De bodemlimiet is dan 60% van het gemiddelde van 5.000€ per ‘lot’, dus 3.000€. De toplimiet is 160% van het gemiddelde, dus 8.000€. Al uw aandelen vallen binnen die vork van 3.000-8.000, behalve A, B en C.

A en B wegen te licht. Volgens de Zanna-regel dient u ze te verkopen. Voor deze ene keer heeft u echter de keus. Voldoet het aandeel aan uw smaak en vereisten (of die van Zanna)? Vul dan bij tot 5.000€, de gemiddelde waarde. Plus 4.000€ voor A en plus 3.000€ voor B, dus. Voldoet het aandeel niet, verkoop dan.

C weegt zwaar. U verkoopt voor 7.000€ C-aandelen. Als troostprijs krijgt u de cash om A en/of B aan te vullen, of om voor 5.500€ (het gemiddelde + 10%, nog een Zanna-regel) een nieuw aandeel te kopen. Zodra uw portefeuille volgens de Zanna-normen in evenwicht is, stelt u de nieuwe verkooplimieten in. De limieten ten opzichte van de portefeuille blijven gelden (bodem 60%, top 160%). Het tweede limietenduo is ten opzichte van de referentieprijs (bodem 40% eronder, top 100% erboven), met dien verstande dat die referentie in dit geval het niveau is van de ‘dag 0’ waarop u uw portefeuille hebt hervormd.

Succes ermee!

Posted on 18 november 2016 at 10:54

Tags:

12 reacties

Comments (12)

 1. PHILIPPE BERTRAND

  18 november 2016 at 11:31

  ik kreeg uw model xlsx template , waarvoor mijn dank .
  kan U mij vertellen hoe ik, refererend naar (15) de rendementsberekeningen dien aan te passen als er cash wordt toegevoegd?
  anderzijds indien ik mij beperk tot 10 à 15 aandelen koop ik dan van de aandelen in portefeuille bij of hoe ga ik te werk ?

 2. jan laenens

  18 november 2016 at 23:36

  Gezien erg zwakke prestaties nutsaandelen en stevig verzwakkende koersen verkocht ik deels van posities e.on en rwe in duitsland en deels gdf suez,dat recent aan licht hogere koers uit zannaportefeuille vloog.energielandschap verandert…meer en meer zon en windenergie-en teveel kosten voor opruimen nucleair afval kerncentrales? Na Trumprally ook her en der wat vet afgesneden…wat goudmijnaandelen etf s en wat ishares silver trust en deel agfa na rally door overnamenieuws.Jensen,econocom en ztes die op een paar jaar 1 of meer over kop gingen-verdubbelen-zouden nog wat kunnen blijven zitten…..na superraly brazilieaandelen wat correctie aldaar….de aandelenportfolio bij keytrade-opgebouwd vlak na horrorjaar 2008-supergoed en quasi zonder transacties s
  tevig in waarde uitgewassen… Voor philippe:eerste vraag weet ik zo niet en tweede vraag….ja;als je begrijpt wat die bedrijven doen en zoals aangehaald gespreid kopen bvb 1 positie per maand cfr uitleg supra

 3. jan laenens

  20 november 2016 at 15:46

  betreft zannasysteem en werkbklad…..op regel 45,46 en 50 wordt gesproken over bovengrenzen A en B …..zou dat niet C en D moeten zijn voor de bovengrenzen ?

  1. phuylb

   20 november 2016 at 16:01

   Meneer Laenens, hartelijk dank!
   Er zat immers inderdaad een foutje in. Die C en D bovenaan de kolommen moeten gewoon A en B zijn!
   Het rekenblad is aangepast.
   Onze welgemeende excuses.
   Zanna & Pierre

 4. Ivan Saelens

  23 november 2016 at 22:43

  een evenwichtig, volgens jullie systeem opgebouwde portefeuille van een 15 tal aandelen,hoe breid je die dan verder uit want je kan toch moeilijk tegelijk de posities van alle 15 aandelen gaan verhogen ? En slechts voor een beperkt aantal aandelen gaan bijkopen lijkt me ook niet logisch.

  1. Geert Wellens

   9 december 2016 at 20:34

   Ik zit met dezelfde vraag! Hoe kan je nieuw kapitaal in het systeem brengen, zonder de bestaande verkoopslimieten in de war te brengen? En telkens een extra positie bij kopen (voor het gemiddelde bedrag) kan ook maar een beperkt aantal keren, want anders zit je met teveel posities. Of moet je een totaal nieuwe portefeuille starten, met de nieuwe gewenste bedragen? En dan bij elke verkoop telkens de cash overhevelen naar de nieuwe portefeuille?

   1. Nele Vanheel

    1 januari 2017 at 16:04

    We zitten hier met dezelfde vraag.
    Momenteel betalen we nog onze lening af, maar daarna zal onze beleggingssituatie goed veranderen… Hoe pakken we dat dan aan?

 5. Eric Behiels

  24 november 2016 at 21:48

  Prachtig werkblad met mooie evaluatie om eventueel vroegtijdig verlies te nemen !

 6. JIMMY VAN RUYSSEVELT

  27 november 2016 at 16:04

  inderdaad een mooie werkblad, maar denk dat er nog fouten inzitten.

  1. phuylb

   27 november 2016 at 16:14

   Het zou handig zijn als u zegt welke fouten er nog inzitten. Dan kan ik ze zo snel mogelijk wegwerken.
   Alvast bedankt. Pierre

   1. JIMMY VAN RUYSSEVELT

    28 november 2016 at 19:12

    Sorry, maar ik had gisteren geen tijd meer.

    Bijvoorbeeld:

    D8: geen formule + andere lege cellen formuleren. Wanneer aandelen stijgen of dalen blijft cachegetal hetzelfde. Totaalsom verandert wel.
    D20: Cach heeft geen formule (blijft altijd hetzelfde getal. Ook als aandelen stijgen of dalen.
    J12 + L12 geen formule, maar dit is waarschijnlijk door die huisregels 10 en 11

    Rijen D/ E/ F/ I /J/ K/ L/ , formules in lege cellen zetten.

    Hopelijk heb ik iets geholpen.

    Mvg

    Jimmy

    1. phuylb

     5 december 2016 at 11:25

     Beste Jimmy. We waren in de D-kolom inderdaad vergeten een vermenigvuldigingsformule in te passen. Het Zanna-model is intussen aangepast.
     Hartelijk dank.
     Pierre & Zanna

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.