Het Traagste Beursspel van de Eeuw

Morgen start de langste beurswedstrijd aller tijden, exclusief in Mister Market Magazine.

Twaalf deelnemers hebben zich voor Mister Market Magazine geëngageerd om tien jaar lang naar best vermogen in aandelen te beleggen. Het is een bont gezelschap: van superprof tot beginnend amateur, van jong tot niet meer zo jong, van man tot vrouw, van Grobbendonk tot Brugge, van sportvedette tot Bourgondiër. Een voor een zijn het even aangename als uiterst interessante figuren om tien jaar lang te volgen.

U zult beslist veel leren onderweg.

Hun doel: demonstreren dat het langetermijnbeleggen de best mogelijke spaarmethode is.

Tegelijk maken we er een wedstrijd van: wie haalt tegen 2031 het hoogste rendement? Volg van morgen tot over 10 jaar hun ervaringen en strategische keuzes, hun momenten van voor- en tegenspoed, van twijfels en overtuigingen, van volhouden tot het verre einde.

Of, nog beter: doe mee. Welk resultaat haalt u tegen 2031?

De namen van onze twaalf moedige ultrabeleggers geven we morgen. Als voorproevertje krijgt u nu al het reglement.

Traagste beursspel van de eeuw: reglement 

 1. 12 beleggers nemen deel aan het MMM-spel ‘Traagste beursspel van de eeuw’.
 2. Het spelletje start in MMM n°177 van 15 juli 2021 en eindigt in juli 2031.
 3. Elke deelnemer krijgt een fictief startkapitaal van 50.000 euro. Hij/zij belegt dat op basis van de slotkoersen van 9 juli 2021 in 5 aandelen. Dat hoeven geen Belgische bedrijven te zijn, maar wel voor elke belegger makkelijk aan te kopen aandelen, noterend op een van de meest voor de hand liggende beurzen. Niets al te obscuurs, dus.
 4. Deelnemers mogen enkel in ‘plain vanilla’ beursgenoteerde aandelen beleggen. Geen afgeleide producten, goud, crypto’s, fondsen, obligaties, ETF’s, enz… Ook geen zogenaamde centjesaandelen. De beurskoers per aandeel moet minstens 1 euro bedragen bij aankoop. De wedstrijdleiding heeft hier het laatste woord.
 5. De deelnemers moeten minstens 7.000 euro in elk van de vijf aandelen beleggen. In theorie kan men dus met ruim 20.000 euro in één aandeel aan de wedstrijd starten. In theorie kan men dus ook met (bijna) 15.000 euro cash starten. Aan de aankoop van de eerste vijf aandelen zijn geen transactiekosten verbonden.
 6. De startkoersen zijn de slotkoersen van vrijdagavond 9 juli. De deelnemers delen ten laatste op zaterdag 10 juli 10u ’s ochtends hun vijftal mee, met een woordje uitleg over hun keuze, liefst ook hun strategie en hun aspiraties.
 7. Twee keer per jaar dient zich een aan- en verkoopmoment aan. Telkens in juli en januari, telkens voor een verslag in het tweede MMM van die maand. Het eerstvolgende moment is gepland voor MMM n°189 van 27/1/2021. De eventuele aan- en verkopen worden ten laatste de voorafgaande zaterdag medegedeeld. Hier dus 22 januari. De koersen van aan- en verkoop zijn de slotkoersen van vrijdagavond van het voorafgaande weekend. In dit geval: vrijdagavond 21 januari 2022.
 8. Op die momenten mag een deelnemer maximaal 1 aandeel verkopen. De kostprijs voor die verkoop bedraagt 100 euro.
 9. Op die momenten mag een deelnemer er ook voor opteren een deel van een aandelenpakket te verkopen. De beperking voor maximaal 1 verkoop per halfjaar geldt dus voor één aandelenpakket, maar dat hoeven niet alle aandelen van die onderneming te zijn. Ook hier is de kostprijs 100 euro.
 10. Indien de deelnemer voldoende cash op de rekening heeft, kan hij ook maximaal 1 aandeel kopen (de opbrengst van het eventueel net verkochte aandeel mag meteen meetellen als beschikbare cash). Ook hier bedraagt de transactiekost 100 euro. Indien hij of zij een deel van een bestaand pakket verkoopt en voldoende heeft om een nieuw aandeel te kopen, stijgt zijn totale aantal aandelen naar 6.
 11. Er is geen beperking voor aantal aandelen in portefeuille in de loop van de wedstrijd (er wordt dus wel met precies 5 aandelen gestart). In theorie kan een deelnemer zijn aantal doen zakken door op een verkoopmoment een volledig pakket te verkopen en niets in de plaats te kopen.
 12. Die nieuwe aankoop moet dus minstens 7.000 euro bedragen. Een maximaalbedrag voor aankoop is er niet. Er wordt evenwel niet geleend voor aankopen.
 13. Indien de belegger voldoende cash heeft, mag hij op die aangeduide dagen ook zijn belang in maximaal 1 van de vijf bestaande aandelen opvoeren. Hier geldt het minimaalbedrag van 7.000 euro niet. Let wel: elke transactie kost 100 euro. Let ook: één aankooptransactie per keer. Dus ofwel aankoop nieuw aandeel, ofwel verhoging belang één bestaand aandeel.
 14. De ontvangen dividenden of inkomsten uit kapitaalverminderingen komen bruto op de cashrekening (geen roerende voorheffing, want die geldt niet voor alle landen. Bovendien is een deel in België te recupereren – we gaan het ons niet nodeloos moeilijk maken).
 15. Deelnemers mogen op een gebeurlijke kapitaalverhoging intekenen, zolang ze voldoende cash hebben. Ze moeten hun intentie om deel te nemen wel kenbaar maken, ten laatste aan het einde van de eerste handelsdag van de rechten. De waarde van de rechten aan het eind van de eerste handelsdag worden bij de cash opgeteld.
 16. Indien een bedrijf in de loop van de zes maanden wordt overgenomen, doet de deelnemer die periode nog met het aantal resterende aandelen verder. Er wordt dus niets in de plaats gekocht op dat moment.
 17. Voor specifieke events (afsplitsingen, fusies, reverse splits, enz…) wordt in eer en geweten bekeken welke de meest logische opbrengst of kostprijs is. De wedstrijdleiding heeft het laatste woord.
 18. Elke deelnemer beschikt over 2 jokers, die hij/zij op elk moment tussen de vastliggende transactiemomenten kan inzetten om een aandeel te verkopen. Het kan immers zijn dat een onderneming onverwacht iets naars overkomt. De deelnemer kan dan via een mail aan de wedstrijdleiding zijn verkoopwens meedelen. De aandelen worden dan verkocht tegen de slotkoers van die dag (+100 euro kosten). Tussentijds kopen is niet toegelaten, zelfs niet met jokers.
 19. Mister Market Magazine verwittigt op de 19 actiemomenten gedurende de volgende tien jaar alle deelnemers een week op voorhand dat ze in actie kunnen komen.
 20. De wedstrijdleiding heeft in alles en altijd het laatste woord 😊

 

Posted on 14 juli 2021 at 19:02

7 reacties

Comments (7)

 1. Dirk

  15 juli 2021 at 08:23

  Dat noem ik nog eens een engagement naar de toekomst toe — zowel van u Pierre (MMM moet nog wel bestaan binnen 10 jaar hé 🙂 , als van eventuele deelnemende leden– , maar de verleiding is heel groot om mee te doen . Het zou voor mij een les in discipline kunnen zijn (met grootste “mankement” as belegger vind ik). Alleen zitten wij als lezers dan met een praktisch probleempje: de startdatum. Kan er daar iets voor afgesproken worden , bv startdatum eind volgende week of 1 augustus bv ? Kwestie te kunnen vergelijken met elkaar, elk jaar ?

  1. phuylb

   15 juli 2021 at 08:41

   Beste Dirk, zolang we hier gezond en wel zijn, bestaat MMM nog zeker tien jaar, we doen dit veel te graag!
   We houden de resultaten van de lezers niet bij (het wordt al een heel werkje om die van de twaalf vedetten foutloos bij te houden). De oproep is vooral: doe het voor uzelf, vergelijk uw keuzes en rendementen met die van de deelnemers. Mijn suggestie: start ook met slotkoersen van vorige vrijdag 9 juli. Op die enkele dagen zal het heus niet aankomen, met nog 3.652 dagen te gaan 🙂

   1. Dirk

    15 juli 2021 at 10:54

    OK Pierre, ik doe mee & heb mijn 5 starters al klaarstaan (niet beïnvloed door de keuzes van de 12 spelers) : Bonheur — nomen est omen 😉 –, ASMI, Argen-X, Ageas & Immobel….dat de beste mogen winnen !

 2. Walter Maes

  15 juli 2021 at 11:12

  nog wat oudere kandidaten gewenst ? , zo iemand als een 72 jarige gezonde VFB coach , graag wat mij betreft !

 3. Walter Maes

  15 juli 2021 at 11:15

  eventueel als opposite : zoon Joachim , pas gestart,… tgo vader , al 40 jaar actief ?

 4. Marc De locht

  16 juli 2021 at 12:37

  Vorige week met mijn beide zonen nog gesproken over beleggen op de beurs als vorm van langetermijnsparen en toen kwam de vraag der vragen… ja maar pa… in welke aandelen moeten we dan onze zuurverdiende jobstudentcenten steken… ? en hop zie hier… een gans nummer met gouden tips ! MMM bedient ons op onze wenken en inspireert ons . Pracht initiatief en het lijstje wordt dit weekend opgemaakt. @Pierre : wordt er periodiek een tussenstand opgemaakt via MMM magazine ?

  1. phuylb

   18 juli 2021 at 10:33

   Natuurlijk, Marc. In januari en juli komen we er telkens op terug, mogelijk ook op andere tijdstippen, als een kandidaat zijn joker speelt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.