Ik vertrek met hoge Grexit-koorts

Beste lezer,

Dat is nu eens vervelend, zie. Ik vertrek morgen voor dag en dauw met vakantie, en ik lees net nu sombere koppen als ‘Eurozone op rand van Grexit’ en ‘Gitzwarte wolken boven Europese top’. Wat moet ik doen met mijn aandelenportefeuille? Ik kan die in deze omstandigheden toch niet zomaar achterlaten, twee weken aan een stuk?

Of toch wel?

Toch wel!

Mijn portefeuille bestaat uit 14 beloftevolle, goed geleide en zeker niet overgedreven gewaardeerde ondernemingen. Ik zou het tragisch en beschamend vinden indien onze Europese leiders geen oplossing met perspectief kunnen vinden over Griekenland. Als mens erger ik me blauw aan die trieste marathonvaudeville, maar als langetermijnbelegger hoef ik nu niets te doen. Natuurlijk kunnen morgen de beurzen klappen krijgen. Mogelijk zakken in de volgende dagen quasi alle aandelen. Met 5% of 10% of misschien zelfs meer. Dat zou echter weinig of niets aan mijn situatie wijzigen.

Het eerste aandeel dat ik in theorie zou moeten verkopen is Engie (GDF Suez). Maar dat hoeft pas als het aandeel onder de bodem van 13,1 euro zakt – vrijdag kostte het 17,25 euro. De kans dat zoiets gebeurt bestaat, maar lijkt me eerder klein. De kans dat die vrije val in amper twee weken gebeurt, is nog kleiner. Ik zal, in dat sombere geval, dan wel verkopen van zodra ik terug ben.

Voor de andere verkooplimieten, zie Mister Market Magazine n°32, op pagina 11.

Ik ben evenmin gehaast om te kopen. Er zijn wel enkele aandelen die ik nog niet heb en mij interessant lijken in het geval hun koersen fors zouden dalen (onder meer Bekaert, CMB, Telenet, Banimmo en Texaf), maar dat kan later wel.

En wat indien een Grieks akkoord uit de bus komt en de koersen fors stijgen in de volgende dagen? Twee aandelen uit mijn portefeuille koersen relatief dicht bij het plafond waartegen ik de helft zou verkopen omdat ze zo mooi gestegen zijn: Zetes en Ageas. Uiteraard hoop ik daarop. Het zou cash in het laatje brengen, in het geval de Griekse tragedie inderdaad tot een crash zou leiden.

Kortom, ik heb geen aandelen waarin ik niet voor 100% in geloof, dus hoef ik er geen te verkopen voor ik voor twee weken naar het buitenland trek. De Grexit-koorts mag dan wel oplaaien, ik blijf cool.

En ach, lang blijf ik niet weg. Ik zal snel terug aan mijn klavier zitten.

Zonnige groeten,
Zanna.

Posted on 12 juli 2015 at 13:54

Tags: , ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.