Indonesië heft palmexporttaks. Quid Sipef?

Belangrijk nieuws voor Sipef.

Indonesië heft vanaf volgende week 10 december zijn uitvoertarieven voor palmolie. Dat meldt de website MarketScreener. Het bericht is dus nog niet officeel.

De heffing is geen kleintje, en progressief bovendien.

Indien de internationale prijs van palmolie minder dan 570 dollar is, wordt geen taks geheven. Bij maximaal 670 dollar per ton, wordt een bijkomend tarief van 55 dollar geheven voor export uit palmolieland Indonesië. Elke 25 dollar meerprijs boven die 670 dollar zorgt voor een tariefverhoging met 15 dollar.

Op basis van de huidige palmolieprijs van 870 dollar per ton, heft Indonesië dus een tarief van 180 dollar. Aankopers van palmolie van buiten Indonesië moeten dus 1.050 dollar per ton betalen.

Daarvan gaat voortaan een veel groter deel naar de Indonesische overheid, en niet naar de producenten zelf. Voor Sipef is dit erg nadelig, want de buitenlandse vraag naar Indonesische palmolie gaat slinken. Sipef verkoopt gelukkig ook vanuit Papoea-Nieuw-Guinea.

Maar palmolie is bijlange niet de enige plantaardige olie. De kans is groot dat consumenten een alternatief gaan zoeken, bijvoorbeeld soja.

India is de grootste consument ter wereld van palmolie, en is zeer prijsgevoelig. De kans is reëel dat palmolie marktaandeel verliest, te beginnen in India.

Waarom doet de Indonesische overheid zoiets? 

Ze wil al langer het verplichte minimumgewicht van palmolie in biodiesel verhogen van 30 naar 40%. Het probleem is dat palmolie relatief veel duurder geworden is dan diesel, en het biodieselprogramma dus erg duur begint te worden. Met deze forse belasting op palmuitvoer financiert Indonesië dus de verhoging van palmolie in brandstoffen.

Sipef zal dus allicht meer palmolie verkopen aan de Indonesische regering, maar minder aan het buitenland.

Sipef produceert 80% van zijn palmolie in Indonesië. De Antwerpse groep heeft diepe wortels in Indonesië en uitstekende banden met de overheid. Het is haast een zekerheid dat Sipef in dat land voldoende zal kunnen verkopen, nu de overheid naar 40% palm in biodiesel gaat.

Dit nieuws is dus niet over de ganse lijn negatief voor Sipef, dat in Indonesië zelf meer aan de overheid kan verkopen maar vanuit Indonesië een pak minder aan het buitenland.

De meerprijs is evenwel niet voor Sipef. Deze eenzijdige beslissing van de Indonesische overheid zal dus zeker een negatieve impact hebben op de winstgevendheid van de groep.

We bekijken in detail hoe die zware taks de verkopen kan beïnvloeden. Intussen houden we de aandelen bij – ook na de schorsing van de handel!

MAAR WE ZOUDEN VOORLOPIG NIET MEER KOPEN. We verwachten dat het aandeel tot 48 euro of minder zal zakken op dit nieuws.

Posted on 3 december 2020 at 16:17

12 reacties

Comments (12)

  1. Anton Delva

    3 december 2020 at 17:38

    Bedankt voor de interessante update! Sipef staat momenteel op mijn lijstje met favorieten (alhoewel niet op n° 1). Benieuwd welke invloed dit zal hebben op Ackermans VH.

    1. phuylb

      3 december 2020 at 17:50

      Ik zou Sipef dus ‘on hold’ plaatsen. Bij Sipef zelf zijn ze danig onder de indruk. Ik schreef ‘de koers kan tot 48 euro zakken’, maar ik vrees dat het verlies groter zal zijn. Voor Ackermans zal het allemaal wel meevallen. Sipef maakt slechts circa 4 procent van Ackermans’ portefeuille uit.

  2. Jonas Claes

    3 december 2020 at 18:37

    Mijn inziens doet dit de winstmarges en groei allesbehalve goed.
    Heel jammer, want hier zat nog heel veel potentieel in.
    Sipef (En de aandeelhouder) heeft toch ook hun dosis pech al gehad…

  3. Werner Timmermans

    3 december 2020 at 20:10

    Nog maar eens een argument in de linker kolom van mijn lijstje: ” argumenten voor een groot percentage holdings in portefeuille ten faveure van individuele aandelen”. Beiden hebben hun plaats in mijn portefeuille, maar een stevige basis een flink percentage (nog nader te bepalen hoe hoog dit uiteindelijk zal worden) met holdings zorgen voor een uitstekende nachtrust.

    1. jan vandenbergen

      4 december 2020 at 13:51

      Akkoord met deze visie…

  4. Kristof Smekens

    4 december 2020 at 12:10

    Toen ik deze morgen het persbericht las dacht ik al, dit is catastrofaal voor het winstpotentieel van Sipef. Bij een stijgende palmolieprijs pikt de Indonesische overheid zomaar eventjes 60% van de winstgroei (bij export), dat doet voor mij de deur dicht! Bij een dalende palmolieprijs eigenlijk idem, en de heffing stopt pas als de palmolieprijs tot ruim onder het break-even niveau van Sipef zakt…
    Hoewel Sipef aan de huidige koers nog een heel stuk boven mijn bodemlimiet noteert, gaan ze toch de deur uit. Ik verwacht dat de koers nog een tijd verder zal wegzakken als de impact van de heffingen begint duidelijk te worden.
    @Phuylb: bedankt voor de snelle blogpost en de extra duiding

  5. Marc De locht

    4 december 2020 at 14:52

    Alleen maar slecht nieuws dus… en wie dacht zich nog vast te klampen aan de strohalm dat ” het haast een zekerheid zo zijn dat Sipef in dat land voldoende zal kunnen verkopen, nu de overheid naar 40% palm in biodiesel gaat.”, de vraag is hier ? Aan welke (bradeer)prijzen kunnen ze verkopen aan de overheid ? Aangezien dit (naar verwachting een ganse tijd) een negatieve impact zal hebben op de winstgevendheid en het koersverloop ook een sein voor mij om (voorlopig) even afscheid te nemen van dit mooie aandeel. @PHY _ ook bedankt voor de snelle update/analyse en duiding, wordt enorm geapprecieerd !

  6. michel grootjans

    4 december 2020 at 15:15

    Ik heb moeite om aandelen ” on hold” te zetten; wat mij betreft, als het vertrouwen er niet(meer) is, liever meteen verkopen….systeem of niet , (gelukkig had ik nog 20 euro winst !)

  7. Johan De Decker

    8 december 2020 at 15:58

    ik deel Michel’s mening eigenlijk wel. Mocht ik vandaag verkopen, heb ik mss 50 euro winst. Ik begrijp dat het systeem gevolgd dient te worden, maar wijkt Zanna hier nooit van af als ze het vertrouwen in een bedrijf verliest?

    1. phuylb

      8 december 2020 at 16:04

      Dat klopt. We hebben in het verleden al enkele keren aandelen verkocht omdat we het vertrouwen verloren. De laatste keer was Exmar in 2016, als ik me niet vergis. We hebben evenwel ons vertrouwen in Sipef bijlange niet verloren. Er zijn tal van onduidelijkheden over die onverwachte taks. Voor hoe lang? Komt die taks bovenop de reeds bestaande taksen? In welke mate wil de overheid het omzetverlies van Sipef compenseren door zelf meer aan te kopen? Zorgt die nieuwe 40% palmolie in biodiesel niet voor meer verkoop in Indonesië zelf? … Dat bedoelde ik met ‘on hold’: dat de koers van 51 tot pakweg 43 euro zou ploffen vreesden we, maar van hieruit kan er misschien goed (lees: niet zo slecht als gevreesd) nieuws uit komen. En sowieso blijven we believer in Sipef voor de lange termijn.

      1. Johan De Decker

        9 december 2020 at 08:20

        bedankt voor deze toelichting Pierre!

  8. Dieter Van Bruwaene

    8 december 2020 at 19:59

    Ik heb het vertrouwen niet verloren in het bedrijf en hou mijn aandelen die ik reeds 5 jaar in mijn bezit heb, mooi bij!! Hoogste koers was 70 euro. Niet verkocht. Laagste koers 35 euro. Niet bijgekocht. In beide gevallen jammer maar ik denk dat er nog mooi potentieel in het bedrijf zit. Heb al veel geleerd sinds ik met aandelen begonnen ben. Welke sectoren liggen mij, welke te mijden voor mij….en met een volatiele beurs is een vast systeem ook niet heilig makend…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.