Kapitaalverhoging Sipef: een handleiding

Zoals al in ons jongste nummer aangekondigd: Zanna tekent in op de kapitaalverhoging van Sipef.

Voor degenen die ook Sipef-aandelen bezitten, ziehier de belangrijkste modaliteiten van het bod.

* Per elf aandelen in bezit kunt u intekenen op 2 nieuwe aandelen, tegen 54,65 euro per aandeel.

* De nieuwe aandelen geven geen recht op een dividend over 2016. Dat dividendrecht werd eind vorige week trouwens ook van de bestaande aandelen geknipt. Dat wordt pas op 5 juli uitbetaald.

* Ackermans & van Haaren, de hoofdaandeelhouder die reeds 27,65% van de Sipef-aandelen bezit, neemt volledig deel aan de kapitaalverhoging. Ackermans verbindt er zich zelfs toe alle gebeurlijk overgebleven nieuwe aandelen waar niet op werd ingetekend, te kopen. De kans is dus reëel dat het belang van Ackermans in Sipef stijgt, mogelijk zelfs tot meer dan 30%. Dat is een duidelijk signaal van vertrouwen.

* De inschrijvingsperiode loopt tot 19 mei. In principe krijgt u een melding van uw makelaar, met uitleg over de modaliteiten. Indien niet, kunt u best zelf contact opnemen met uw makelaar.

* Ook het voorkeurrecht om op nieuwe aandelen in te tekenen werd van de bestaande aandelen onthecht. Iemand die bijvoorbeeld 60 Sipef-aandelen had, heeft vandaag 60 aandelen + 60 voorkeurrechten + 60 dividendrechten.

* Stel dat die met zijn 60 aandelen volledig wil deelnemen aan de kapitaalverhoging, dan kan hij met 55 inschrijvingsrechten 10 nieuwe aandelen kopen. De 5 overgebleven rechten zullen automatisch worden omgezet in scrips, die door Ackermans zullen worden overgekocht. De overnameprijs voor die scrips hangt af van vraag en aanbod en zal via een persbericht worden aangekondigd.

* Wat dient u concreet te doen? In principe volstaat het bij uw makelaar te specifiëren hoeveel nieuwe aandelen u wenst te kopen. In het bovenstaande voorbeeld: maximaal 10, minimaal 0. Uw makelaar doet de rest: aankopen van nieuwe aandelen, eventueel betalen van de opbrengst van de overblijvende inschrijvingsrechten.

Posted on 8 mei 2017 at 08:59

Tags:

3 reacties

Comments (3)

 1. Robert Vanden Berghe

  15 mei 2017 at 10:34

  Wel, ik heb Sipef in portefeuille en had onmiddellijk besloten in te tekenen op de kapitaalverhoging. Het is een zeer boeiende maatschappij. Verleden week is het jaarverslag van Sipef in mijn brievenbus terechtgekomen. Het loont meer dan de moeite om deze publicatie grondig door te nemen. Niet alleen omwille van de analyse van de jaarrekening (het “huiswerk” van de belegger) maar evenzeer om de buitengewoon interessante informatie omtrent de plantage-activiteiten en -producten die je er kunt uit puren. Aanbevolen lectuur!

  Robert Vanden Berghe

 2. Yves Desplentere

  19 mei 2017 at 20:30

  Wie helpt mij? Vraagje? Ook ingetekend op de kapitaalverhoging van Sipef. Hoe integreer ik dit in het zanna-systeem? Hoe bereken je de bovengrens en ondergrens in combinatie met de eerder aangekochte sipefaandelen?

  mvg Yves

  1. phuylb

   20 mei 2017 at 08:29

   Wij tellen gewoon de nieuwe aandelen bij wat we al hadden. De boven- en ondergrenzen van Sipef zullen daardoor bij de volgende berekening stijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.