Kopersweelde wegens coronakoorts

Het worden nog uitdagende dagen. Het panieknieuws, de tikkende coronadoodsklok, de deprimerende economische vooruitzichten, de vrije val van de olieprijs, enz… het lijkt wel alsof het einde van de wereld nabij is.

En Mr.Market, ons typetje dat het sentiment op de beurzen weerspiegelt, begint inderdaad te doen alsof het einde nabij is.

Dat is niet de eerste keer. We waren erbij in maart 2003, in oktober 2008 en maart 2009, in de zomer van 2012, in augustus 1998, we waren een ietsje te jong voor oktober 1987 en we hebben veel gelezen over 1907 en vooral 1929: telkens leek de crisis zo groot, dat de (beleggende) mens onherstelbare economische schade vreesde. Telkens bleek de bijhorende verkoopgolf nadien een mooi koopmoment te zijn geweest. Wijzelf kochten effectief bij in maart 2003 en de winter van 2008-’09. We hebben het ons achteraf niet beklaagd.

Maar het is keer op keer menselijk moeilijk om niet mee te gaan met de massahysterie. Vooral omdat een panikerende massa wel degelijk enorme schade kan aanrichten – een beetje zoals een buffel-stampede die in het Wilde Westen boerderijen, straten en dorpen vernietigt.

Daarom hebben we ons systeem, met onze vooraf vastliggende regels.

Aan de ene kant moeten we verkopen als de koersen door de hoogste bodemlimiet zakken (voor Zanna moet het aandeel twee keer onder de bodem een sessie afsluiten, op die manier vermijdt ze dat een eenmalige uitschuiver haar verplicht te verkopen). Met dat geld mag zes maanden lang geen ander aandeel worden gekocht. Die laatste deelregel hebben we geleerd in het voorjaar van 2008, toen we met de opbrengst van onze verkochte Fortissen en Dexia’s onder meer goedkoop ogende Tessenderlo’s en Umicores kochten… waarna die aandelen tegelijk met de rest nog eens tientallen procenten lager donderden.

Geduld is een schone deugd, want paniekperiodes kunnen langer duren dan een weldenkend mens zou denken.

Aan de andere kant houden we vast aan de regel om één aandeel per maand te kopen. En kopen zullen we!

In extreme momenten (zoals nu) botsen die regels met onze logica. We moeten bijvoorbeeld bijna Solvay verkopen, terwijl we Solvay aan de huidige koers uiterst koopwaardig vinden. Dat nemen we er dan maar bij.

Morgen kopen we een aandeel, omdat dan voldoende cash vrijkomt (precies zes maanden geleden verkochten we Biocartis).

Er zijn veel aantrekkelijke pareltjes, die heus wel een crisis als dit kunnen overleven (zie vorige blogposts en MMM n°144). En aangezien ook de robuuste doelwachters klappen krijgen, en omdat we relatief weinig doelwachters op ons veld staan hebben, is de kans groot dat we voor dit spelerstype gaan.

Welke houden we scherp in het oog, en op welke bodemkoersen hopen we? We geven een lijstje in de volgende post voor onze abonnees.

Posted on 9 maart 2020 at 09:24

3 reacties

Comments (3)

 1. Walter Maes

  9 maart 2020 at 15:03

  Nog altijd geen joker in het spel voor aandelen die we echt niet graag zien vertrekken ?

  Ik bewonder Zanna haar “sang froid” , op beursgebied alleen durf ik te hopen…

  1. Viviane Goeman

   11 maart 2020 at 09:51

   Zanna’s systeem houdt mij wel in het gareel, wat kopen en verkopen betreft, maar in deze ‘crisistoestand’ kom ik toch in opstand om bv Solvay’s aandelen weg te doen….

   1. Anton Delva

    11 maart 2020 at 19:29

    Dag Viviane, je kunt eventueel je systeem aanpassen: in crisis toestand, verkoop limiet op -40% ipv de huidige -30%.

    Bovenstaand voorstel is betwistbaar, maar het punt is net van een systeem te hebben en je eraan te houden, VOORAL in momenten van crisis. Ik zie veel afkeuringen over de verkoop van Solvay, maar deze zijn gebaseerd op emoties, net dat wat we moeten vermijden. We moeten naar het grote plaatje kijken: heeft dit verlies echt zo’n impact over een termijn van 10 jaar? Denk aan de wijsheden van het jaar…

    Als je in deze tijden nog steeds Zanna’s (of je eigen!) systeem kunt volgen, dan kan je pas echt zeggen dat dit magazine je helpt jezelf in het gareel te houden. No offense! Gewoon hardop denken 😉

    (Nu nog een grote mond, maar ook mijn limiet van 64,2 nadert ^^)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.