Laat het beest los!

‘We mogen Rusland niet toestaan de kaart van Europa te hertekenen’, zei Joe Biden, de Amerikaanse vicepresident. Tuurlijk niet. Hoe langer hoe meer vooraanstaande waarnemers waarschuwen voor een onstuitbare expansiedrang van Vladimir Poetin, heir van de Sovjets.

In het vorige nummer zei George Soros, een van de 20 wijzen van Mister Market Magazine: ‘Europa moet wakker worden en beseffen dat het door Rusland wordt aangevallen‘.

In het allereerste MMM-nummer van bijna een jaar geleden lieten we Gary Kasparov aan het woord. De gewezen schaakgrootmeester zette hem resoluut in het rijtje van Saddam Hoessein en Slobodan Milosevic: ‘Als een duidelijke reactie tegen de agressie van een dictator uitblijft, zal er altijd een volgende keer zijn. En hoe langer je wacht, hoe hoger de factuur.’

En in nummer 10 hadden we een quote voor u van de historicus Niall Ferguson: ‘Het westen zadelt Poetin op met de keuze tussen capitulatie – niet langer de separatisten in Oekraïne steunen – en escalatie. Voor een man als Poetin bestaat die eerste optie niet.’

Anders gezegd: we kunnen niet anders dan de wapens op te nemen tegen die machtswellusteling. De blijkbaar nergens heen leidende huidige vredesgesprekken lijken dat te bevestigen.

Mijn gedacht?

We kunnen wél anders. We kunnen zelfs een ijzervreter als Poetin op de knieën krijgen, zonder ook maar één schot te lossen.

Hoe? Precies door niet op zijn terrein te spelen. De gewezen KGB-topman voelt zich thuis in fysieke krachtmetingen, maar hij is een kluns op economisch vlak. Welaan. Als Poetin niet inbindt, moeten we het economisch ‘nucleair’ wapen maar bovenhalen: het beest van de financiële markten. 2008 herinnerde er ons aan hoeveel schade dat beest kan aanrichten, veel meer dan eender welke troepenmacht.

Veel is daar overigens niet voor nodig, economisch Rusland hangt nu al in de touwen. Een algemeen verbod om Russische schulden aan te houden en/of een verwijdering van Russische banken uit het Swift-systeem zouden volstaan voor de uppercut: een verwoestende uittocht van de marktenkudde. Poetin kan militaire conflicten winnen, maar tegen dit marktbeest heeft hij geen schijn van een kans. Hij zal moeten inbinden, uit eigen beweging of na een interne coup.

‘Rusland is immers niét Noord-Korea, maar een open economie’, stelt de schrandere denker Roger Altman in The Wall Street Journal.

Het is dus niet eens zo moeilijk om er dit beest van Troje binnen te brengen – de deur staat wagenwijd open.

Posted on 12 februari 2015 at 09:19

Tags:

1 reactie

Comments (1)

  1. Léonel

    12 februari 2015 at 16:32

    Ijzervreter Poetin? Tacticus Poetin! Grootmacht Rusland zien we nooit optreden met troepen om vrede in conflicten te bekomen. Alleen bedekt en om het slechter te maken of uit op gewin. Het zijn bijna altijd de Amerikanen die de problemen moeten oplossen en dan kritiek krijgen. Nochtans zijn er in Rusland toch ook veel mensen die vredevol en menslievend zijn. Europa moet inderdaad scherp ageren tegen die Russische onrustzaaier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.