Lotus in de melkweg

Net als haast iedereen stak Mister Market Magazine in de voorbije jaren meermaals de loftrompet voor Lotus Bakeries.

Lotus richting melkweg’, titelden we bijvoorbeeld precies 5 jaar geleden. We beschreven toen de opstoot van het aandeel, van 1.800 tot 2.260 euro in enkele weken tijd. ‘En nóg is Lotus eigenlijk geen duur aandeel. Zolang de winst sneller stijgt dan de koers, kan zo’n duur aandeel tegelijk koopwaardig zijn.’ Vijf jaar later stijgt die winst nog altijd minstens even snel als de koers. Hoe dat komt? ‘Het is een combinatie van merksucces, marketing, innovatie en nieuwe producten (gezonde tussendoortjes!), kostencontrole en investeringen met het oog op de lange termijn.

We schreven dat in de nazomer van  2016. We hadden het net zo goed vandaag kunnen schrijven.

Gisteren kwam een zoveelste herbevestiging van dat verhaal. Omzet en winst fors hoger, schuldgraad lager, steeds meer nieuwe koekjes slaan aan, de ‘natural foods’ groeien als kool. Kennelijk wacht de gans wereld op de lekkere producten van Lotus. Kennelijk ook wil elke belegger een deel van de Lotus-koek: het aandeel kost nu 5.790 euro. Dat is meer dan 40 keer de voor 2021 (al flink opgeschroefde) verwachte winst per aandeel.

Lotus is een superaandeel. Het moet ook het meest frustrerende aandeel van België en ver daarbuiten zijn.

Het is in de voorbije twintig jaar namelijk altijd duur geweest. Een gouden instapmoment was ons niet gegund. Dat aandeel bleef maar stijgen. Een mens begint zulk aandeel dan ongewild te analyseren met ietwat van een ‘dit kan toch niet blijven duren?’-reflex. Het is logisch dat analisten meer groeipotentieel zien in een achtergebleven aandeel als Agfa-Gevaert of Biocartis, dan in een aandeel dat in de voorbije 20 jaar al 20.000% gestegen is.

Jawel, u leest dat goed: 20.000%. Mocht u in 2001 het zotte ideetje gehad hebben om 10.000 euro in Lotus te stoppen, dat toen 30 euro kostte, dan zou u vandaag ruim 2 miljoen hebben, dividenden inbegrepen. Zot, inderdaad!

Maar wie heeft dat gedaan? De overgrote meerderheid heeft toen niét gekocht, en wacht al jaren voor dat gunstig instapmoment dat niet komt. Het overgrote deel van de anderen heeft al lang lang lang geleden zijn pakket opnieuw verkocht.

Te vroeg, te laat, altijd frustratie.

En wat nu, nog kopen? Zanna staat in elk geval verder van een aankoop dan 3,5 jaar geleden, in de winter van 2018 (zie n°89). Ze nam het toen zowaar twee keer op in haar tip20. Ze omschreef het als een perpetuum mobile, met meer omzet, een hogere winstmarge, meer geld om verder te investeren, nog meer omzet… en beloofde zichzelf om ‘deze kanjer rond 2.030 euro binnen te pakken’.

Het aandeel scheerde enkele leren rakelings langs die 2.030, als een jachtvliegtuig tijdens een militaire parade, en steeg nadien op om het nooit nog terug te zien. Richting de melkweg. Frustrerend…

Posted on 18 augustus 2021 at 10:41

6 reacties

Comments (6)

 1. Dirk

  18 augustus 2021 at 10:58

  ik had het aandeel ooit gekocht aan 400 € en zeer blij verkocht aan +900€ , want “wat een winst”. Een tijd later tijdens de vergadering van ons beleggingsclubje gooiden enkele leden dit aandeel — toen 2400€ waard — terug op tafel, en de meerderheid (ik behoorde daar niet bij) besloot om een aankoop te doen voor de club , “1 aandeel slechts, want het is duur gewaardeerd” 🙂 ….. en omdat dat ik vermoedde dat ik het moeilijk zou krijgen als dit toch een succes zou worden, besloot ik privé hetzelfde te doen……om maar te zeggen “deel uitmaken van een beleggingsclubje bewijst soms zijn nut”….

 2. Hubert Zontrop

  18 augustus 2021 at 19:42

  Wie de aandelen heeft is niet geneigd om deze te verkopen. En als er geen verkopers zijn, ja dan zal het aandeel niet zakken. Het bedrijf wil nu de liquiditeit verhogen om buitenlandse beleggers aan te trekken en om mogelijk in de Bel20 te komen. En dan zal het aandeel met zo een degelijke resultaten en vooruitzichten ook niet zakken. Een splitsing van het aandeel zou de markt voor de doorsnee belegger eenvoudiger en betaalbaarder maken, maar dat zit er ook niet in. Geduld loont hier niet echt. Dan maar een koekje (speculaas of biscoff) bij de koffie genomen om de frustratie zoeter te laten smaken.
  Kent Zanna misschien nog een aandeel dat zo gewild is? En dat nog betaalbaar is?

  1. Kurt Van Gucht

   22 augustus 2021 at 11:06

   Geduld loont hier niet echt, zeg je. Wanneer men een ondergewaardeerd aandeel koopt moet men geduld hebben tot de echte waarde bovenkomt. Koopt men een duur gewaardeerd
   aandeel (meestal betere kwaliteit want de markt is niet van gisteren) dan moet men evenzeer geduld hebben. In het eerste geval moet de onderneming goed blijven presteren of alles blijft bij het oude of erger, in het tweede geval moet de onderneming ook goed blijven presteren en dan verwatert uiteraard je aankoopprijs. Ik weet wel dat het risico op verlies verschilt tussen beiden, maar met in het achterhoofd de vaststelling dat slechts een klein deel van het totale aantal aandelen werkelijk het verschil maken, kies ik toch voor (een deel) dure kwaliteit. Beredeneerd durven is de boodschap, succes.

 3. Ingo De Clerck

  20 augustus 2021 at 14:40

  Met wat goede wil hebben we toch 1 gouden instapmoment toch gehad, rond 11 maart vorig jaar tijdens de korte ‘crash’… opgepikt voor 2600€.

 4. Eli Sergooris

  20 augustus 2021 at 17:46

  ik volgde Lotus al een hele tijd en heb van de laatste 10 jaar de koers kritsch onder de loep genomen. Mijn menselijke reflex was ook: dit kan niet blijven duren.
  Maar aangezien het bleef duren, ben ik toch gesprongen. En nu smaakt een koekje nog iets beter. Met plezier koop ik een pak suikerwafels, wel liefst van Lotus 😉

 5. Hubert Zontrop

  25 augustus 2021 at 09:51

  Bedankt voor uw reactie Kurt. Ik behoor tot de groep die niet geneigd is om te verkopen. En chapeau Ingo voor die stap op het ideale moment. Ik had geen idee (meer) dat de koers zo fors was gezakt in de pandemie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.