LuxLeaks – de verontwaardiging blijft

Aanvankelijk was ik diep geschokt door de LuxLeaks-onthullingen van Tijd-journalist Lars Bové en zijn internationale collega’s. Nadien trachtte ik de goede argumenten te vinden waarom de absolute elite van dit land zijn eigen maatschappij en medeburgers laat stikken. De argumenten overtuigen bijlange niet. Ik blijf verontwaardigd.

De meest voor de hand liggende reden is uiteraard het puur zakelijke. Een bedrijf oprichten is zwaar en risicovol. In België is de fiscale druk dan nog eens zo hoog en is de administratieve rompslomp zo groot, dat slechts weinigen met succes een flink bedrijf kunnen uitbouwen. Vaak is het de belastingdruk die hen doet falen.

Zij die het halen, beseffen maar al te goed dat het doorgaans niet dankzij maar ondanks de staat is. Sommigen onder hen halen het precies dankzij die lucratieve Luxemburg- en andere routes.

Ik kan begrijpen dat alle details belangrijk zijn in onze hyperconcurrentiële bedrijfsomgeving. Een concurrent kan u wurgen als hij viavia minder belastingen moet betalen. Om te overleven bent u dan ook maar bereid viavia te gaan. Zeker als die viavia perfect legaal is.

Dit is dus een relatief probleem in de keiharde zakenwereld: hij doet het, dan doe ik het ook. Maar het is een kanker die door onze democratie woekert. Dat relatieve kan enkel worden opgelost als het absoluut niet meer kan. Een wereldwijd level playing field is helaas niet voor morgen. De dure consultancybureaus – zij die miljoenen inkomsten puren uit constructies die de maatschappij miljarden aan inkomsten kost en de gewone man dan maar moet ophoesten – hoeven nog niet meteen te vrezen.

Bijna elke selfmade-ondernemer heeft niets te danken aan de staat en doet dat dan ook uitdrukkelijk niet. Marc Coucke hield hieromtrent gisteren een glasheldere persconferentie. Het is juist dat de slordige 1,25 miljard euro die Coucke door de verkoop van Omega Pharma persoonlijk opstrijkt in België volledig belastinvrij is. ‘Maar Omega Pharma heeft in de voorbije 27 jaar fortuinen betaald aan sociale lasten die veel te hoog liggen in ons land. Het grote probleem is dat de Belgische overheid inefficiënt is. Ik denk dat ik meer kan bijdragen aan België door mijn miljoenen in vijftig nieuwe Belgische bedrijven te investeren dan ze te storten in de bodemloze put die de Belgische staatskas is.’ Coucke heeft een punt. En overigens komt hij niet voor in LuxLeaks.

Albert Frère, de rijkste aller Belgen, komt wel voor in LuxLeaks. Dat is dubbel straf, want als er nu één gewiekste ondernemer is die tenvolle geprofiteerd heeft van Belgische belastingsnoepjes in de jaren 80, is het hij wel. Het discours van Coucke gaat voor Frère niet op.

Voelt hij zich te voornaam om zoiets vulgairs te doen als op een billijke manier belastingen betalen? Ik schaam me in zijn plaats. En in de plaats van de puissant rijke Lhoist-, Weight Watchers- en AB InBev-families.

Posted on 8 november 2014 at 15:53

Tags: ,

1 reactie

Comments (1)

 1. peter bassens

  9 november 2014 at 15:25

  Ik ben 49 jaar . Al heel mijn leven hoor ik dat de staat niet toekomt. . Ik zie al jaren mensen die niet werken , ziek zijn , hier pijn,daar pijn,oververmoeid ,… mensen die hier toekomen van andere landen,voor mij ok , maar na 20 jaar nog niet ingeburgerd zijn , hun familie laten overkomen (familie hereniging ) , enz……Overheidspersonnel die maar 1/3 weken , met al hun voordelen , die ze nu als normaal bestempelen , ministers die na 20 jaar dienst een cheque krijgen van 380000€ + 50000 € gedurende 2 jaar om personeel naar keuze te betalen , … enz…Het Oeso personeel die geen belastingen moet betalen , maar dat van iedereen wel vraagt ( Yves Leterme moest niets betalen , alsook zijn echtgenote ! , Maar hij was verbolgen over de Lux leaks ). …….enz…
  Ik kan perfect begrijpen dat er mensen zijn die , na jaren werken , hun geld daar niet willen insteken . Ik denk ook dat er mensen zijn die dat beu zijn .
  De belastingen gaan de hoogte in , de vakbonden willen meer , voor minder , de jeugd krijg je nog moeilijk aan het werk ( niet te veel , niet te vroeg , niet te zwaar , niet te laat ,…) de leraren zijn veel ziek
  ( bij mijn dochter is er wekelijks eentje ziek (misschien epidemie) , in mijn tijd bestond dat niet ( voorbeeldfunctie)).

  Is luxleaks dan niet begrijpelijk ?

  Mvg , PB

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.