Melexis: bovengrens wordt ondergrens

Het aandeel Melexis sloot zijn beurssessie gisteren af op 106,4 euro. Dat is boven zijn laagste bovenlimiet van 105,5 euro (zie MMM n°216, pagina 11).

Volgens een drie jaar geleden aangepaste Zanna-regel moeten we niet meteen een deel verkopen. Die toplimiet wordt nu wel een bodemlimiet. Indien Melexis een sessie onder 105,5 euro afsluit, wordt een deel verkocht. We zullen op dat moment precies berekenen hoeveel aandelen we te gelde maken. De regel is dat het deel dat we overhouden de gemiddelde waarde van elke portefeuillelid minus 10% is.

Zolang Melexis op het einde van de beursdag boven 105,5 euro blijft, behouden we alle aandelen. Stel dat de beurskoers blijft stijgen, dan gaat die bodemlimiet meestijgen op een afstand van 14% onder de topkoers. Als het Melexis-aandeel bijvoorbeeld naar 140 euro klimt, zonder tussentijds onder de 105,5 euro te zakken, dan stijgt de bodemlimiet tot 120,4 euro. Dat is immers 14% onder de 140€-piek.

We hopen natuurlijk op dat scenario, maar het is goed mogelijk dat het aandeel straks de sessie onder 105,5 euro afsluit. In dat geval verkopen we maandag een pakketje Melexis-aandelen. Omdat het hier gaat om een verkoop met winst, mag de opbrengst meteen gebruikt worden voor een nieuwe aankoop (indien er tenminste voldoende geld is voor een volwaardige aankoop: protefeuillegemiddelde +10%).

Dit is overigens geen exacte wetenschap. Die 14%-regel is een vuistregel. Uit ervaring weten we dat zo’n mee-evoluerende bodemlimiet best voldoende streng is, maar niet té streng. We willen het aandeel niet te ver laten terugvallen alvorens we met winst verkopen, anderzijds mag de stop-loss niet meteen geactiveerd worden door een tijdelijk slechte beursperiode. Ergens rond 15% onder de topkoers is dus een optimaal niveau. We kozen 14%, omdat we dat een mooier getal vinden.

Posted on 31 maart 2023 at 10:21

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.