‘Mijn grootste angst was: hoe eraan te beginnen?’

In september 2014 startten we de reeks ‘Vriend Dirk gaat naar de beurs’. We legden nummer na nummer uit hoe de toen 49-jarige ondernemer voor het eerst in zijn leven aandelen kocht (zie ons archief, vanaf n°13).

2,5 jaar later is vriend Dirk danig opgetogen. ‘Mijn grote angst was: hoe eraan te beginnen. Nu klinkt dat belachelijk. Sparen via aandelen is immers poepsimpel, tien keer makkelijker dan pc-banking. Alles wordt uitstekend uitgelegd en het is nog goedkoop ook.’ Dirk opende een effectenrekening bij een online-beursmakelaar. Dat kon in amper enkele minuten. Nog het geld overschrijven op die nieuwe rekening, en Dirk kon aan de slag.

Hij is geenszins van plan de beurs snel de rug toe te keren. ‘Integendeel, ik wil periodiek geld bijstorten. Ik heb trouwens ook mijn 19-jarige zoon overtuigd.’

Dirk snapt nu mijn frustratie over het klein aantal Belgen dat rechtstreeks belegt: ‘Ik weet dat het tijdelijk fors kan mislopen, maar ik houd nu en dan mijn verkooplimieten in het oog. Ik heb intussen een rendement van 63%, dus het moet al serieus mislopen om nog even slecht te doen dan via traditionele spaarmethodes. En vergeet de afgeleide effecten niet. Ik voel me zekerder omdat ik tenminste weet dat mijn spaargeld rendeert. Dat geeft een warm welvaartsgevoel. Jammer dat zo weinigen beleggen, want de maatschappelijke welvaart zou er wel bij varen.’

Dirk begon met Sofina, Recticel, Euronav en Umicore. Euronav moest hij ondertussen verkopen, omdat de beurskoers een bodemlimiet bereikte. Van Umicore verkocht hij een kleine helft na het doorbreken van een toplimiet. Hij kocht in de plaats Ablynx.

Vanaf morgen begint ook mijn 18-jarige dochter Lola te beleggen. Haar eerste stapjes op de beurs worden op de voet opgevolgd in de volgende nummers van Mister Market Magazine.

Posted on 22 maart 2017 at 14:05

Tags:

1 reactie

Comments (1)

  1. Roland Vervaet

    22 maart 2017 at 20:14

    Ik heb ook Ablinx gekocht net als Dirk maar wat gebeurt er de laatste tijd met dat aandeel ? 20% naar beneden gedonderd sinds het hoogtepunt ! Dat komt hopelijk wel goed maar zo zien we.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.