Mister Market Magazine vandaag in Het Nieuwsblad

Elke dinsdag geeft een financieel adviseur u zijn tips uit zijn vakgebied.

Vandaag: Pierre Huylenbroeck van het beursblad Mister Market Magazine (download een gratis proefnummer via www.mistermarket.be).

 

  1. Jensen: slimme wasser.

Ik heb een boon voor beursgenoteerde familiebedrijven, zoals Roularta en Jensen. Jensen is een Deense wereldtopper in wasserijsystemen met Vlaamse bestuurders. Het had nogal wat pech in de jongste jaren, zoals een orkaan die de Amerikaanse fabriek beschadigde en natuurlijk Covid19. Jensen levert meer wasdiensten aan de reis- dan aan de ziekenhuissector. Vooral in China, al jaren een regio waar Jensen prominent aanwezig is, draaide het vierkant door de sluiting van hotels en de schrapping van cruises. Maar dit jaar gaat het er duidelijk beter, elders ook. De omzet blijft nog wat haperen, maar de winst gaat fors omhoog. Intussen blijft de kerngezonde groep investeren, dit voorjaar in Inwatec, een kei in intelligente wasserij- en sorteermachines. Het aandeel blijft haperen rond 30 euro, waarmee het onvoldoende rekening houdt met het groeipotentieel voor de volgende jaren.

  1. Roularta: grote brandkast.

Dit is beslist geen aantrekkelijk aandeel. 14 jaar geleden kostte het 40 euro, in de voorbije tien jaar bleek 20 euro onhaalbaar, en de jongste drie jaar was zelfs 15 euro meestal te hoog gegrepen. Maar we kijken naar de toekomst, en die oogt een stuk zonniger. De halfjaarcijfers waren sterk, de omzet steeg fors en de bedrijfswinst nog forser. Het grote aanbod van media (Knack, Trends, Kanaal Z, Fiscoloog, Télépro, Sport Magazine, Feeling, Flair, Libelle, Plus, Artsenkrant en de helft van De Tijd) zorgt voor standvastige lezersinkomsten. De balans is kerngezond, met 83 miljoen euro in de kas (dat is 7,1 euro per aandeel). Het eigen vermogen bedraagt ruim 19 euro. Het beloofde dividend van 1 euro betekent een smakelijk dividendrendement van netto 4,7%. De familie De Nolf heeft 80% van de aandelen in handen. Werkt ze aan een beursexit? Koopwaardig onder 15,5 euro. Ruim 20 euro lijkt me immers een logischer beurskoers.

  1. Tijd: het beste rendement.

Benjamin Franklin, misschien wel de grootste intellectueel aller tijden, zei: ‘Een investering in kennis biedt de hoogste return’. Verwerf kennis, leer bij, dat zou in deze kolom een uitstekende derde tip zijn. Ware het niet dat één investering allicht nog meer rendement biedt dat kennis: tijd. Neem uw tijd, en neem er meteen veel van. De beurs is ongeschikt voor korte bezoekjes. Eens u er bent, blijf er dan. U zal het zich niet beklagen. Op korte termijn lijkt de beurs op een casino, maar hoe langer de termijn, hoe kleiner het belang van de factor geluk. Over meerdere decennia speelt dat geluk eigenlijk nog nauwelijks. Als u ook in barre tijden op de beurs blijft, en u belegt volgens een even simpel als doordacht systeem, zijn aandelen zonder discussie de veruit superieure spaarmiddelen.

Posted on 24 augustus 2021 at 16:03

1 reactie

Comments (1)

  1. Geert Thys

    25 augustus 2021 at 08:36

    … en de gepaste soundtrack bij dit artikel is vandaag ‘Time is on my side’ .. R.I.P. Charlie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.