MMM n°216 van 16 maart 2023

 

Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

Lichte paniek op de beurzen. Waarom panikeren we niet mee? We geven onze inzichten in een blogpost van 14 maart. Zanna vertelt voorts waarom we stress hebben, wat stress met ons doet, en wat het verband is met de beursmalaise.

Een belegger met kennis van zaken kan in deze periodes rustiger blijven. Maar waar haal je die kennis? Bij de meesters zelve: John Maynard Keynes en Benjamin Graham. In een laatste aflevering over de drie favoriete hoofdstukken van Warren Buffett, bespreken we het allerlaatste hoofdstuk van The Intelligent Investor van Graham. Met als centraal thema: Margin of Safety. Met als mogelijke nogal vrije vertaling: ‘weiger te veel te betalen.’

Er zijn verschillende manieren om een margin of safety (beter vertaald: veiligheidsmarge) na te streven. Een eenvoudige manier is focussen op de boekwaarde van een bedrijf – die mag niet te ver onder de beurswaarde liggen. Of wel? Hoe betrouwbaar is boekwaarde eigenlijk als beleggingscriterium?

We betalen vooral graag voor losers, aandelen die slecht bezig zijn. Hoe komt dat toch? Waarom niet gewoon de winnaars kopen?

Waldorf toonde zich de koning van de ‘loserkopers’: hij kocht in de voorbije twee jaar aandelen van bedrijven ‘die mogelijk de volgende iPhone zullen maken’. Ondernemingen die een killer product in zich hebben dat er dus nog niet uitgekomen is. Yeah right. Zijn wormenportefeuille doet het spectaculair slecht. Maar wormen geven niet zomaar op. Waldorf al evenmin…

We afficheren een unieke ranglijst van de 56 aandelen die ooit deel hebben uitgemaakt van de Bel20-index. Nog vijf aandelen zitten er al 32 jaar lang onafgebroken in: Ageas en Umicore (ooit onder een andere naam, maar alla), UCB, Solvay en GBL. Niet KBC dus, en al zeker niet Colruyt. Wat valt nog op? Dat Barco er voor de vierde keer in komt, onder meer.

Zanna zoomt in op het aandeel ABO Group. We taxeren ook AB InBev, Care Property Invest, Mithra, Sipef D’Ieteren, Elia, GBL, Jensen, Argenx, Bekaert en Materialise.

En ja, Close had de Oscar verdiend.

Posted on 2 maart 2023 at 17:12

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.