Onzekerheid op de beurs (is een zekerheid)

Goedemorgen beste abonnee,

Ik krijg de jongste weken veel berichtjes binnen waaruit een hoge mate van onzekerheid blijkt. Dat is logisch en menselijk. De beurzen presteren slecht, met uitzondering van Wall Street. En hoe langer het moeizaam gaat op de beurzen, hoe meer beleggers overtuigd geraken dat het moeizaam zal blijven gaan. Of erger: dat we op een heuse crash afstevenen.

En of het al een poos moeizaam gaat: op 24 februari 2015 noteerde de Bel20-index op 3.686 punten, vandaag ook. Daar mag u dan wel het dividendrendement van aftrekken, maar dan nog heeft de Bel20-volger in de voorbije 3,5 jaar amper meer verdiend dan de inflatie.

Om het nog wat teneerdrukkender te maken. Op 23 mei 2007 bereikte de Bel20 een piek van 4.759 punten. Dat is 11 jaar geleden! En daar zitten we nog steeds ruim 1.000 punten onder! En aangezien de grafiek van de Bel20 het visitekaartje is van de Brusselse beurs, hoeft het niet te verwonderen dat velen moedeloos worden.

En om het allemaal nóg somberder te maken (veel experts doen dat graag): de consensusverwachting is dat het stilaan afgelopen is met de nu al 9,5 jaar durende steengoede prestaties van Wall Street. En als het in Wall Street bergafwaarts gaat, zal Europa volgen, luidt de algemene overtuiging. Ook al volgde Europa Wall Street dus niet toen het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bergop ging.

Zoals elk jaar is het niet ver te zoeken naar factoren die de beurs kunnen doen crashen. Op het menu van vandaag:

  • De crisis in Turkije
  • De crisis in Italië
  • De crisis in Argentinië
  • Het Amerikaans-Chinese handelsdispuut
  • De stijgende rentetarieven in de VS
  • De duurdere dollar
  • De zakkende ontluikende beurzen & grondstoffen
  • De wereldwijde schuldenbergen
  • Brexit
  • De strapatsen van Donald Trump
  • De forse duurdere olieprijs én de krappe Amerikaanse arbeidsmarkt: het inflatiespook keert terug
  • Hier mag u zelf iets invullen…

De lijst is lang. Maar het is heus niet de eerste keer in de voorbije jaren dat we een dergelijk lange lijst konden maken (zie onder meer de blogposts van 17 juni 2016, 3 februari 2016, 24 augustus 2015, enz…). Onzekerheid is nu eenmaal een zekere hoofdfactor in beursland. En het is onzekerheid van het sinistere soort: we weten dat ons nog erg slechte beurstijden te wachten staan, alleen weten we niet wanneer. (We weten overigens ook wel dat de erg goede beurstijden frequenter zijn, en langduriger, maar als het lange tijd niet goed gaat vergeten we dat (en als het lange tijd wel goed gaat, vergeten we het ander…)).

Pas de simpele beleggerstruc toe: focus niet op beursindexen als de Bel20. Focus evenmin op economische invloedsfactoren waarvan we de impact en timing toch niet kunnen voorspellen. Pas op de dag dat John Maynard Keynes, de grootste econoom aller tijden, door had dat hij al zijn economische inzichten terzijde moest schuiven op de beurs, werd hij ook een van de beste beleggers aller tijden.

Omdat hij focuste op de bedrijven in plaats van de beurs. Dat doet Zanna ook. In een volgende blogpost vandaag of morgen, serveert ze u haar 10 (misschien wel 20, ze heeft inspiratie!…) aandelen die voor een oktoberaankoop in aanmerking komen.

Dat zullen allemaal aandelen zijn waarvan ze geen flauw benul heeft wat ze in de komende maanden zullen doen, maar waarvan ze na een zorgvuldige analyse denkt dat ze haar tegen 2022 of later een mooie return zullen opleveren.

Posted on 7 oktober 2018 at 11:03

5 reacties

Comments (5)

  1. Maarten Tirry

    7 oktober 2018 at 19:53

    Is het soms niet goed om de sterkte van je PF te meten door deze te vergelijken met de BEL20?

  2. Steven Jacobs

    8 oktober 2018 at 13:27

    Fijne blogpost! Geeft weer wat zuurstof aan mijn hersenen. Niet makkelijk, die lange termijn voor ogen blijven houden. Toppers als Ablynx en Compagnie des Alpes zorgden voor euforie, ABI’s en BEKB’s dan weer voor frustratie in de voorbije weken/maanden… Als belegger blijft het toch vooral belangrijk om het hoofd koel te houden en (zoals zo vaak al is gepost) het systeem trouw te blijven. Maar aangezien we allemaal maar mensen zijn is het niet makkelijk om emoties aan de kapstok te hangen. Ik blijf er echter wel in geloven dat aandelen superieur zijn t.o.v. andere beleggingen. In ieder geval bekijk ik de wereld nu op een heel andere manier dan pakweg twee jaar geleden en alleen dat is al heel plezant. Merci ook voor de nieuwe lijst in de andere post. Geeft weer stof tot nadenken…

  3. Ann Lippens

    8 oktober 2018 at 14:47

    Juist wat ik nodig had! To the point en voeten op de grond.
    Thanks

  4. Vincent Van den Broeck

    11 oktober 2018 at 12:49

    Goed om dit te lezen. Na 2 jaar lijk ik in mijn eerste storm te zitten… de Ablynx euforie is ver te zoeken
    Na EVS in mei heb ik in september MdxH en Nyrstar aan -40% moeten verkopen… Nu komt er nog een serieuze correctie bij in oktober waardoor al mijn winst verdampt is en ik voor het eerst in het verlies zit. Nu ergens ben ik blij dat ik dat na 2 jaar meemaak en niet na 10 jaar… kwestie van met de voetjes op de grond te blijven en goed te beseffen waarom je een systeem moet volgen.
    Laat het maar eens goed stormen, zodat ik enkele pareltjes kan oppikken aan prikje.

    1. Steven Jacobs

      11 oktober 2018 at 17:48

      Ik zit zowat in hetzelfde schuitje: begonnen in september 2016, beetje gehobbel en daarna enkel maar goeie curves gezien, met als superspurter ‘Ablynx’. Twee maanden geleden kwakte Bekaert onder de verkooplimiet en sinds gisteren dondert de hele portefeuille naar beneden en staat het fictieve rendement van de overgebleven aandelen nu voor de eerste keer in het rood. Iets zegt me wel dat we niet de enigen zijn. :-)…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.