Overheid ‘beschermt’ kleine belegger in WAUWgustus

De Belgische beurswaakhond FSMA verbiedt kleine beleggers voortaan om in welbepaalde afgeleide producten te beleggen, zoals binaire opties, derivaten met een looptijd van minder dan 1 maand en de sinds de invoering van de onzalige ‘speculatie’-taks bij ons erg populaire Contracts for Difference (CFD’s). Voorts verbiedt de FSMA bepaalde agressieve verkoopspraktijken, zoals ‘cold calling’ en zwaaien met gadgets en cadeautjes.

Het Koninklijk Besluit daarvoor verscheen vandaag in Het Staatsblad. Het verbod zal op 18 augustus ingaan.

Jean-Paul Servais, de voorzitter van de FSMA, en de bevoegde ministers Johan Van Overtveldt en Kris Peeters, kloppen zichzelf in een persbericht (te lezen op www.fsma.be) op de borst als beschermheren van die kleine argeloze burger.

Mister Market Magazine is gefocust op aandelen en vindt inderdaad dat de doorsnee spaarder dit soort producten best niet koopt. Wij betreurden vaak en zo luid als we konden, dat de regering, via de speculatietaks, beleggers (vaak de jongere generatie) net weghaalde van aandelen om hen naar CFD’s en dergelijke te lokken. De speculatietaks wordt op deze speculatieve contracten immers niet geheven.

Maar werden de strenge MiFID- en andere vragenlijsten niet net om die reden ingevoerd, om in te schatten of een belegger wel beslagen genoeg is om zich met afgeleide producten in te laten?

En zal een puur Belgisch verbod echt beletten dat Belgen in dergelijke producten beleggen? We betwijfelen het. Buitenlandse spelers vinden wel een manier om Belgen te lokken (en vice versa).

Bovendien zijn heel wat afgeleide financiële producten wel degelijk nuttig voor de (kleine) belegger die ermee weet om te gaan. Vaak dienen ze als verzekeringsinstrument, om het portefeuillerisico dus te verlagen in plaats van te verhogen. Maar toegegeven: producten zoals binaire opties (om een gokje mee te wagen op de evolutie van een bepaald product) zijn gokproducten die niets met beurs of beleggen vandoen hebben.

Over gokproducten gesproken: dit is niet gewoon de maand augustus, maar WAUWgustus, de maand waarin de overheidsinstelling Nationale Loterij zich nog eens dubbel plooit om de argeloze burger aan het gokken te zetten. Letterlijk, vanop de overheidswebsite: ‘Dankzij WAUWgustus heb je een heel jaar lang een spetterende vakantie … Een cruise naar de Caraïben? Een reis rond de wereld voor het hele gezin “en we weten nog niet wanneer we terugkomen”? Een vlucht naar New York voor een weekendje onder vrienden? Als jij nu in WAUWgustus die Lotto-Jackpot wint, dan wordt de zomer voor jou en de jouwen totaal maf. Hoezo, “de zomer”? Een héél jaar vakantie, ja!

Eind vorige week stond ik in de krantenwinkel aan te schuiven. Voor mij een sjofel geklede dame die onze landstalen niet machtig was en voor 25€ allerlei loterijproducten kocht. Hopend op die éne keer mazzel. En volgende week nog eens, en daarna nog eens en nog eens,…

Studies wijzen uit dat vooral behoeftigen, zij die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven, hun centen spenderen aan die verre droom die volgens de reclamefolders van de overheid zo dichtbij is.

Diezelfde overheid beschermt de kleine belegger alsof hij een peuter van drie is. Vanwaar die extreem verschillende aanpak?

Posted on 8 augustus 2016 at 20:35

Tags: ,

1 reactie

Comments (1)

  1. Etienne De Smet

    9 augustus 2016 at 13:00

    Zanna blijft Biocartis aanbevelen, maar het aandeel blijft maar zakken zonder duidelijke reden (-50% dit jaar). De speculatietaks kan maar een deel verklaren: het kan verklaren waarom er weinig kopers zijn, maar niet waarom er veel verkopers zijn. Ook het einde van de lock-upperiode kan men niet als argument blijven gebruiken. De durfkapitalisten die in Biocartis zijn gestapt, deden dat met het idee om winst te maken. Wanneer die nu het aandeel massaal zouden dumpen, hebben die daar een reden voor. Ook de vrees dat een herkapitalisering het aandeel zou verwateren, zou moeten weggenomen zijn nu Biocartis de nieuwe fondsen heeft binnengehaald. Vanuit Biocartis zelf komt alleen hoera-geroep.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.