QE, QE,… waarom niet gewoon aandelen kopen?

Daar komt hij dan, de QE, de ‘quantitative easing’, Europese versie. De Europese Centrale Bank koopt, als we de geruchtentamtam mogen geloven, twee maanden lang elke maand voor 50 miljard euro activa, vooral overheidsobligaties ongetwijfeld. Dat is de grootste en meest liquide markt.

QE hoeft niet per se uitsluitend via overheidsobligaties te gaan. Er zijn al QE-programmaatjes bezig, bijvoorbeeld in de markt van de ‘asset backed securities’, obligaties met activa als onderpand, maar die markten zijn te klein om een wezenlijk verschil te maken. De markt van bedrijfsobligaties is al groter, maar begin daar maar eens als overheidsaankoper: die van KBC wel en van Eandis niet?

Ons gedacht? Waarom geen aandelen?

Grote markt, geen miserie met verdeelsleutels of politieke afwegingen, gewoon beursindexen kopen. Bovendien is het doelgericht. Draghi & co willen namelijk voor alles de aanmodderende economie aanzwengelen, liefst zonder omwegen. Een centrale bank die aandelen koopt is al behoorlijk rechtstreeks bezig. Die steunt rechtstreeks de beursgenoteerde bedrijven én de gezinnen op de beurs.

De overheid als bedrijfseigenaar, wringt dat? Et alors? België zit in Belgacom, Bpost, BNP Paribas en tal van andere bedrijven. De Noorse overheid is zelfs de grootste bedrijfseigenaar ter wereld, via haar gigantisch staatsinvesteringsfonds.

Overigens kan de ECB simpelweg afzien van de stemrechten van de aangekochte aandelen. En ze kan de aankopen via dat andere Europees vehikel laten lopen, de Europese Investeringsbank. Enfin, dat zijn details.

Wat ons zou storen is dat de ECB via de sterindexen à la Euro Stoxx50 enkel de grote multinationals zou opkopen. Wij willen namelijk steun voor onze KMO’s. Gelukkig zijn er ook small- en midcapindexen in Europa waar de ECB uit kan putten. Met mondjesmaat dan wel, we willen hier marktdisrupties noch zeepbellen.

Posted on 21 januari 2015 at 18:03

Tags: ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.