Stimuleer als het slecht gaat, bespaar als het goed gaat

Regels zijn regels: in Europa mag het begrotingstekort niet hoger zijn dan 3 procent van het bbp. Punt…

Maar natuurlijk, als regels niet voldoen moeten ze worden aangepast. Als een regel te rigide is moet hij worden versoepeld.

Neem nu die 3%. In tijden van crisis fnuikt die restrictie de kans op een door (intelligente) overheidsuitgaven aangezwengeld herstel. In goede tijden zou de restrictie best wat strenger kunnen zijn opdat de overheid een buffer bijeen zou sparen voor de magere jaren. Dat doet ze namelijk niet spontaan, ze bestaat immers uit politici die zich willen laten herverkiezen.

Mijn gedacht?

Ooit las ik een even simpel als uitstekend voorstel. Verander de regel in: ‘BBP-groei + begrotingstekort mag niet groter zijn dan 3%’. Als de economie krimpt met 3%, mag het tekort dan tijdelijk 6% bedragen. Groeit de economie met 5%, dan moet er 2% overschot zijn. Stimuleren in tijden van recessie, besparen in tijden van expansie: onze wetgevers zouden dat simpel en genegeerd principe echt eens in wetten moeten gieten.

Posted on 6 januari 2015 at 17:06

Tags:

1 reactie

Comments (1)

  1. ron sagers

    8 januari 2015 at 20:10

    Tja, dit is wel heel simpel gesteld. Betekent dus ook dat een totaal corrupte staat als Griekenland die cooruptie en het totale gebrek aan overheidsfunctioneren nog meer zou moeten stimuleren in slechte tijden. Dat is de logica die nog niet doorgedrngen was tot uw simpele geest. Excuses le mot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.