Stormachtig beursnajaar in zicht

Zanna mag weldra weer aandelen kopen. Vanaf vrijdag al kan ze opnieuw een deel van haar 20% cash aan het werk zetten – dan zal het zes maanden geleden zijn dat ze enkele aandelen met verlies verkocht.

In de komende dagen zal ze haar favorietenlijstje geven, maar de kans is klein dat ze vrijdag al koopt. Het ziet er allemaal namelijk nogal hachelijk uit op de financiële markten.

Vooreerst is Nasdaq aan een correctie bezig. Het is uiteraard volstrekt onduidelijk hoe ver die gaat leiden, maar er zijn enkele ’technische’ krachten aan het werk die trendversterkend zijn – ook neerwaartse trends.

Zoals we vorige week schreven ligt de hoofdoorzaak van de Nasdaq-klim in de voorbije maanden niet in de hoek van de nuchtere fundamentele analyse. Sommige aandelen, vooral de techvedetten, zijn erg duur, omdat met name jonge particuliere beleggers kopen in de hoop de aandelen later met winst te verkopen (zie artikel over RobinHood van 2/9).

Er is echter nog een tweede kracht aan het werk – de kracht van de afgeleide producten. In de voorbije dagen kwam aan het licht dat Softbank, de grote technoholding van de Japanse ‘financiële messias’ Masayoshi Son met enorme bedragen heeft gegokt op een klim van precies die techvedetten.

Softbank heeft in totaal 4 miljard dollar aan premies betaald voor callopties. Een calloptie geeft de bezitter (Softbank dus) het recht om op een afgesproken tijdstip in de toekomst tegen een afgesproken prijs de aandelen te kopen. Die worden natuurlijk meer waard naarmate de koersen stijgen. Als een optie het recht geeft om pakweg in december aandelen van X te kopen tegen 100 dollar, worden die plots een pak meer waard als X op de beurs van 95 naar 105 dollar gaat.

Son heeft er dus baat bij dat Nasdaq verder stijgt.

Maar tot vorige week was zijn gok slimmer dan op het eerste zicht leek. Voor elke koper van een calloptie is er uiteraard een verkoper, of de ‘optieschrijver’. Die riskeert aandeel X te moeten verkopen aan 100 dollar, dus is het raadzaam dat hij X nu al in portefeuille neemt – stel u voor dat hij in december voor 150 dollar moet kopen om het meteen aan 100 dollar te verkopen. Die aankopen om de risico’s enigszins in te dijken duwen dus op hun beurt de beurskoersen hoger. En hoe hoger de koersen, hoe meer en sneller de schrijvers moeten kopen, dus hoe hoger de koersen.

Er zijn echter nog andere technische factoren die trendversterkend zijn. In de wereld van de afgeleide producten wil men ‘deltaneutraal‘ zijn, waarbij een koersstijging of -daling geen impact heeft op de portefeuillewaarde. Om de portefeuille deltaneutraal te houden, moet worden gekocht en verkocht. Hoe hoger de volatiliteit op de beurs, hoe meer moet worden gekocht of verkocht.

Maar wacht!

Zij die met een ‘negatieve gamma’ zitten, moeten aandelen bijkopen in een stijgende markt en verkopen in een dalende markt om deltaneutraal te blijven. En er zijn er veel die met een negatieve gamma zitten…

U volgt nog.

Indien niet: geen nood. Het volstaat te onthouden dat de volatiliteit allicht hoog zal blijven, en dat trends allicht sterk zullen zijn. Ook neerwaartse. Ook al omdat die jonge particulieren allicht ook snel zullen verkopen in neergaande beurzen.

En dan zijn er nog de Amerikaanse verkiezingen op 3 november.

We zien wel wie wint. Waar we alleszins rekening mee moeten houden, is dat de uitslag gecontesteerd kan worden. De zittende president Donald Trump zal er alles aan doen om te intimideren of stemmen vanop afstand te bemoeilijken. Mocht hij winnen, waarschijnlijk met de kleinste marge dan, zullen de Democraten dan meteen hun verlies toegeven en de gehate Trump nog tot begin 2025 in het Witte Huis laten?

Het omgekeerde is nog duidelijker: no way dat Trump zonder ‘good fight’ zijn verlies zal toegeven.

Het wordt dus een ruige herfst, als u het ons vraagt.

Ondertussen waren de beurswaarderingen volgens het Mister Market Model in het vorige nummer van 27 augustus tot recordpeilen opgezwollen.

Het is dus niet dat de beurzen goedkoop ogen. Sommige individuele pareltjes wel. Welke? Het lijstje van Zanna verschijnt over enkele dagen.

Posted on 8 september 2020 at 15:48

2 reacties

Comments (2)

  1. Johan De Decker

    15 september 2020 at 11:52

    een week later mag dat lijstje komen, hoor 😉
    Ik zit zelf met een Zanna-portefeuille in opbouw (9 aandelen momenteel) en deel de mening hierboven. Ben dus erg terughoudend om momenteel nog te kopen. Daarom kijk ik zo uit naar Zanna’s lijstje.

    1. Philippe Hartung

      16 september 2020 at 14:02

      Voorzichtig zijn is niet verkeerd. En een systeem volgen al zeker niet.:) Ik probeer echter ook het advies van o.a. Pascal Paepen te volgen: beleg op vaste tijstippen, want zo schakel je je emoties uit. Ik betrap me er toch nog vaak op dat ik me anders door m’n emoties laat leiden en soms kan blijven wachten op het ideale moment om iets te kopen in de hoop dat het toch nog wat zakt. En voor je het weet, is de ‘kans’ voorbij. Ik geef het maar mee… 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.