Systeem-Zanna werkt prima

Als je als belegger blij bent met een beurscorrectie zoals die van deze week, is dat een goed teken: je zit aan de goede kant van de ’trade’.

Zanna is blij, dubbel blij. Ten eerste is haar kaspositie toegenomen tot circa 17%. Haar belang in Ablynx maakt bovendien zowat 8,5% van haar ganse portefeuille uit. Aangezien Sanofi en Ablynx vol overtuiging willen doorgaan met het Sanofi-bod van 45€ per Ablynx-aandeel, is dat belang in feite ook zo goed als cash.

Ongeveer 25,5% cash of quasi-cash dus in Zanna’s portefeuille. Dat is al jaren niet meer gebeurd. En met zo’n liquide portemonnee is een correctie natuurlijk welgekomen. Zanna wacht af, als een katachtige die focust op haar prooi. Zanna’s lievelingsprooien van het moment: Euronav, EVS, Materialise en Tubize (zie ook blog van gisteren – met Nyrstar wil ze nog wat wachten omdat het marktsentiment zich duidelijk keert tegen bedrijven die veel schulden torsen).

Ten tweede is ze blij omdat haar systeem duidelijk wérkt. Ze heeft haar kaspositie in de voorbije maanden fors opgekrikt omdat haar systeem haar verplichtte Recticel, Ablynx, Compagnie des Alpes en Umicore deels te verkopen. Een toename van de cashberg loopt dus kennelijk mooi samen met een stijging van de beurs tot haar correctieniveau. Prima! Zanna heeft nu de ruimte om maandelijks één aandeel bij te kopen.

Overigens is Zanna niet wezenlijk bezorgd. Deze correctie lijkt haar ‘gezond’, na een lange periode van onnatuurlijke rust en zelfingenomenheid op de markten. Het is nogal logisch dat de rente stijgt als de wereldeconomie mooi in bloei staat. Het is eveneens logisch dat aandelen corrigeren als de rente stijgt – vooral dus van bedrijven met hoge schulden. Maar zolang de bedrijfsresultaten gemiddeld uitstekend blijven en de kans op een schadelijke inflatie klein blijft, ziet Zanna deze correctie niet als een start van een langdurige neergang.

Dus laat ze op haar gemak haar deugdelijk systeem zijn werk doen.

Posted on 6 februari 2018 at 09:31

Tags:

10 reacties

Comments (10)

 1. Tom Decraene

  6 februari 2018 at 09:57

  Alvast bedankt voor het mooie systeem.
  Met Ablynx erbij zit ik op 40% cash.
  Nu even nog een vraag.Mijn eerste gekochte aandelen hebben vandaag de verkoopslimiet bereikt.deze ligt op -22% van de aangekocht prijs.Zou het kunnen omdat het gewicht in de portefeuille van deze aandelen te laag is dat de bodemprijs hoger ligt ->omdat ook mijn gemiddelde hoger ligt?

  Alvast bedankt

 2. Wout Maes

  6 februari 2018 at 09:57

  Leuk om te zien dat dit systeem goed werkt. Dankzij Zanna heb ik nu ook een mooie cashpositie kunnen opbouwen en tevens heb ik al heel wat rendement behaald dankzij Zanna. Ik ben benieuwd naar haar volgende aankoop!

 3. Eric Behiels

  6 februari 2018 at 13:26

  Stel ; midden maart bezit Sanofi 90 % van de Ablynx aandelen . Moet Sanofi nog een resterend bod uitbrengen aan 45 euro ? Ik beschouw mijn Ablynx aandelen nu als cash en wacht op het uitkoopbod van Sanofi want dan heb ik geen kosten . Corrigeer mij indien fout .

 4. jan laenens

  6 februari 2018 at 21:36

  als dividendjager vandaag en gisteren wat inbev,proximus,gbl en lelijk eendje general electric bijgekocht.dalingen beletten mijn slaap gelukkig niet.

 5. Eric Behiels

  7 februari 2018 at 09:31

  Kan Zanna na deze koude nacht een reply even beantwoorden ?

 6. Chris Van Ransbeeck

  7 februari 2018 at 10:52

  Het argument van de schulden bij Nyrstar gold dat dan ook niet voor ABInbev? ABInbev’s schulden bedragen meer dan 5 keer de bedrijfscashflow. Budweiser verliest marktaandeel omdat ze in de VS liever craftbeers drinken (wie niet?). Cfr artikel “De achterblijvers op de beurs” in De Tijd van 3/2.

 7. Nicolas Panniez

  7 februari 2018 at 11:28

  Een vraagje ivm jouw het systeem. Verkopen moet als een aandeel -40% staat.
  Geldt dit ook bij een beurscrash? Of gelden er dan andere regel?

  1. Wout Maes

   7 februari 2018 at 13:31

   Beste,

   dezelfde regels gelden dan. Als het aandeel min 40 gaat, dan moet je verkopen en niet te veel nadenken. Anders nemen de emoties het over.
   Zo doe ik het toch 😉

   1. Nicolas Panniez

    7 februari 2018 at 16:36

    Echt? Maar dat betekent bij een grote crash dat je soms alles moet buitengooien??
    Wat bedoelt Zanna dan met ‘koelbloedig’ blijven?? Dat ontgaat me.

    1. Wout Maes

     7 februari 2018 at 16:59

     Beste,

     het is best mogelijk dat je dan alles moet buitengooien, maar je moet met twee zaken rekening houden:

     1)Door tijdig je slecht presterende aandelen te verkopen, vermijd je grotere verliezen. Tevens heb je zo cash bij de hand om nieuwe aandelen te kopen (van bedrijven die wel nog kunnen overleven),

     2)want niet alle bedrijven doen het slecht tijdens een berenmarkt. Vooral bedrijven die te veel schulden hebben opgebouwd in het verleden gaan klappen krijgen (in 2008 waren dit vooral banken). Maar er zijn in moeilijke periodes ook heel wat bedrijven die wel topprestaties neerzetten, die kan je dan kopen met het vrijgekomen geld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.